CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 OCTOMBRIE - 25 NOIEMBRIE Cochintu, Admiral Markets: "Dobânzile la depozite vor avea un trend uşor descendent"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 noiembrie 2013

Cochintu, Admiral Markets: "Dobânzile la depozite vor avea un trend uşor descendent"

Dobânzile bancare au adus randamente scăzute, în perioada 25 octombrie - 25 noiembrie 2013, în timp ce investitorii care şi-au asumat riscurile intrării pe piaţa de capital au fost remuneraţi pe măsură.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 8,61%, în perioada analizată, raportat la moneda europeană, în timp ce BET, indicele celor mai lichide zece titluri cotate s-a apreciat mai puţin, cu 4,42%.

Spre comparaţie, depozitele în euro la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank ar fi adus deponenţilor un plus de 0,23%, în perioada analizată, în timp ce Credit Europe Bank oferea cel mai mare câştig la economiile în lei, de 0,60%.

Cristian Cochintu, analist "Admiral Markets", este de părere că, în perioada următoare, dobânzile din ţara noastră vor fi cel mai mult influenţate de deciziile BNR de reducere a dobânzii de referinţă.

Domnia sa ne-a declarat: "Dobânzile la depozite vor avea un trend uşor descendent (datorită politicilor BNR) însă dobânzile la credite vor stagna sau vor scădea nesemnificativ.

Pe partea de ofertă, dobânzile sunt ţinute la nivele ridicate de dorinţa băncilor de a face profit şi a acoperi < găurile > NPL (n.r. creditelor neperformante), dar şi de cererea redusă, în special pe partea creditului de consum şi imobiliar. Din cauza sentimentului negativ al populaţiei, cererea în perioada următoare va rămâne redusă şi nu va exista o presiune reală pe bănci să reducă dobânzile".

Aurul a adus pierderi investitorilor

Investitorii care ar fi ales, pe 25 octombrie, un plasament în aur ar fi marcat, pe 25 noiembrie, o pierdere de 6,19%, raportat la moneda europeană.

La închiderea ediţiei de ieri, uncia de aur era cotată la 1243,4 dolari.

Cristian Cochintu a comentat: "Declinul aurului de la 1362 dolari/uncie a început odată cu şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale, ce a arătat intenţia de a restrânge stimulii dacă situaţia economică se îmbunătăţeste.

Datele economice care au fost publicate ulterior (NFP sau numărul locurilor de muncă noi create, respectiv GDP sau produsul intern brut), au depăşit aşteptările şi au intensificat speculaţiile privind întărirea politicii monetare".

Potrivit analistului citat, în perioada următoare, aurul va fi vulnerabil la datele pozitive din economia americană şi va găsi suport în datele negative. Domnul Cochintu ne-a spus: "Evoluţia negativă este mai probabilă, cu posibilităţi de creşteri temporare, trendul dominant fiind descendent. Mă aştept cel puţin la o tentativă de revenire sub 1200 dolari/uncie".

Potrivit domniei sale, este posibil să asistăm la un nou trend ascendent al metalului galben, "în caz contrar, piaţa se va panica şi vom avea o vânzare agresivă spre 1000 dolari/uncie".

Autoritatea de Supraveghere Financiară (FCA) din Marea Britanie a demarat o anchetă referitoare la stabilirea preţului de referinţă al aurului, pe o piaţă de 20.000 miliarde de dolari, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Capitala Marii Britanii este cel mai mare centru de tranzacţionare a aurului din lume, conform datelor London Bullion Market Association (LBMA), rulajul mediu zilnic depăşind 33 miliarde de dolari în 2012. Pe platforma Comex din New York, rulajul mediu zilnic a depăşit anul trecut 29 miliarde de dolari.

Acţiunile "Impact", plus de 40,93%

Cel mai bun plasament al lunii a fost reprezentat de acţiunile "Impact" (simbol IMP), care au înregistrat o apreciere de 40,93%, în perioada 25 octombrie - 25 noiembrie.

Astfel, pe 25 octombrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2121 lei/unitate, în timp ce pe 25 noiembrie, de 0,2983 lei/unitate.

Unii brokeri nu găsesc justificări pentru aprecierea fulminantă a acţiunilor IMP, considerând că este legată de tranzacţiile acţionarului majoritar Gheorghe Iaciu.

Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe locul secund, în topul plasamentelor, la BVB, s-au clasat acţiunile "Electroputere" (EPT), care s-au apreciat cu 33,60%, în perioada analizată.

Al treilea avans a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei iFond Financial Romania (simbol IFR). Acţiunile IFR au urcat cu 15,44%, între 25 octombrie şi 25 noiembrie 2013.

Leul s-a apreciat cu 0,20% faţă de moneda europeană, în perioada analizată.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb