CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE-2 OCTOMBRIE Marcel Murgoci, "Estinvest": "Cotaţia Dafora se adaptează la situaţia actuală a companiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 octombrie 2017

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Cotaţia Dafora se adaptează la situaţia actuală a companiei"

"Este puţin probabil ca preţul acţiunii să atingă valoarea sa nominală", potrivit brokerului

Odată cu reluarea tranzacţionării pe data de 25 septembrie 2017, după o perioadă de circa doi ani şi trei luni, acţiunile companiei de foraj Dafora (DAFR) au marcat un avans de 92,89%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 25 septembrie - 2 octombrie), surclasând rentabilităţile tuturor celorlalte acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Acţiunile DAFR au fost suspendate de la tranzacţionare pe 19 iunie 2015, ca urmare a intrării companiei în insolvenţă, revenirea pe bursă având loc ca urmare a aprobării planului de reorganizare.

Practic, în toate zilele de tranzacţionare luate în considerare, intervalul de variaţie a preţului acţiunilor DAFR a avut valori între +12,68% şi +15%.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj Estinvest, pune comportamentul cotaţiei DAFR din perioada menţionată pe seama tendinţei preţului de a se adapta la situaţia prezentă a societăţii.

În acest sens, domnul Murgoci ne-a precizat: "Pentru a evalua comportamnetul titlurilor DAFR este important să punem în evidenţă contextul în care are loc această evoluţie. Vorbim despre o companie care nu a mai fost tranzacţionată de circa doi ani de zile. Înainte de a fi oprită tranzacţionarea (n.r. pe data de 19 iunie 2015), preţul era foarte scăzut (n.r. 0,0071 lei/titlu) deoarece exista problema insolvenţei emitentului şi nu se ştia cum se va rezolva această situaţie. În perioada scursă de atunci, au avut loc mai multe evenimente în activitatea societăţii, care nu s-au reflectat în cotaţia acţiunii. Practic, se recuperează preţul foarte mic existent înainte de suspendarea de la tranzacţionare, iar acum acesta începe să reflecte ceea ce se petrece în prezent în societate".

De asemenea, analistul de la Estinvest a precizat că, în opinia sa, din cauza faptului că societatea se află încă în insolvenţă, este puţin probabil ca preţul să crească până la valoarea nominală a acţiunii, sub care se află în prezent.

Domnul Murgoci a adăugat: "Este adevărat că, din punctul de vedere al cifrelor, aprecierea cotaţiei DAFR este cea mai mare de la BVB din ultima perioadă, dar nu trebuie să uităm că vorbim despre o societate aflată, în continuare, în insolvenţă. Într-adevăr, există speranţe ca emitentul să îşi revină, dar aceasta este doar o ipoteză.

Creşterile zilnice de preţ par ridicate, dar sunt limitate de pragul de variaţie de 15%. Dacă nu ar fi existat acesta, aprecierea zilnică a cotaţiei DAFR ar fi fost mult mai mare, recuperarea realizându-se mult mai rapid.

Totodată, trebuie să ţinem cont de faptul că preţul este încă foarte mic, cu mult sub valoarea nominală de 0,1 lei/unitate. Personal, nu cred că acesta va ajunge la valoarea nominală, având în vedere că societatea se află, încă, în suferinţă".

Luni, 2 octombrie, cotaţia DAFR urca cu 14,93%, la preţul de 0,0154 lei/unitate.

Pe data de 21 septembrie 2017, compania trasmitea, printr-un comunicat remis bursei, că Tribunalul Sibiu a aprobat definitiv planul de reorganizare al societăţii.

În iunie 2015, compania intra în insolvenţă la propria cerere, având datorii totale de circa 300 de milioane de lei.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BVB, la data de 30 iunie 2017, acţionarul majoritar al companiei era Gheorghe Călburean, cu o deţinere de 49,96%, în timp ce Foraj Sonde are un pachet de 13,93% din acţiunile societăţii.

Pe locul al doilea al acestui top se află titlurile Oltchim (OLT), a căror apreciere a fost de 17,6%, în timp ce podiumul este completat de Patria Bank (PBK), cu o apreciere de 5,6%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB a crescut, în perioada 25 septembrie-2 octombrie, cu 0,28%, în raport cu moneda euro.

În intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţiuni al bursei a fost consemnată de acţiunile OMV Petrom (SNP), al căror preţ a urcat cu 2,5%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 2 octombrie, titlurile SNP au scăzut cu 0,35%, fiind transferate 3,24 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 11,82 milioane de titluri.

Ponderea acţiunilor companiei petroliere în BET este de 14,23%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,11%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost obţinut de acţiunile SNP, a căror pondere în BET-XT este de 12,9%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,05%, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mică creştere dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.

În continuare, din componenţa indicelui financiar, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a avut un avans de 0,2%, în raport cu moneda euro, în intervalul precizat.

Luni, 2 octombrie, acţiunile SIF1 au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,2%, fiind transferate doar 62.122 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 584.000 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 22-29 septembrie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,73%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Global Mix, ce a înregistrat o creştere de 0,69%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 0,67%.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,24%, în intervalul 25 septembrie-2 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,48%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a crescut cu 0,2%, în intervalul precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 13,44%, în perioada 25 septembrie-2 octombrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.690 euro (aproximativ 16.922 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,586 lei, pentru un euro).

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 61,42 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ''Pe data de 21 octombrie 2017, compania trasmitea, printr-un comunicat remis bursei, că Tribunalul Sibiu a aprobat definitiv planul de reorganizare al societăţii. ''.Cum sa se fi emis ceva pe 21 octombrie 2017 daca suntem in 4 octombrie 2017?

    Imi place ipoteza dlui de la Estinvest ,ca DAFR nu va ajunge la valoare nominala,asa poate se vor grabi unii sa se usureze de actiuni,ca si asa bidul e prea mare in raport cu askul,ca volum,crezand ca in curand se termina cresterile acolo... 

    1. Bună ziua,

      Mulţumim pentru semnalarea erorii. Este vorba despre 21 septembrie 2017. Am corectat greşeala.  

    PRSN inca nu anunta reintrarea pe bvb .O fi bine....o fi rau asteptam

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb