CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 FEBRUARIE - 26 MARTIE 2014 Acţiunile "Prodplast" - creştere de 14,14%

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 martie 2014

Acţiunile "Prodplast" - creştere de 14,14%

Titlurile companiei "Prodplast" (simbol PPL) au crescut cu 14,14%, raportat la moneda europeană, în perioada 26 februarie - 26 martie 2014.

Compania producătoare de materiale plastice, controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru (preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România) a înregistrat, anul trecut, venituri din vânzări de 25,63 milioane lei, în creştere cu 11,14%, şi a trecut pe profit, cu un rezultat net de 9,68 milioane lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pierderile din activitatea de exploatare au fost de 2,13 milioane lei, în scădere cu 56% faţă de anul precedent, dar din activitatea financiară compania a obţinut un profit de 4,4 ori mai mare: 12,78 milioane lei, faţă de 2,67 milioane lei în 2012.

Unii brokeri consideră că avansul înregistrat de titlurile PPL este pur speculativ, compania fiind nelichidă şi neinteresantă pentru investitori.

Titlurile companiei "Calipso" Oradea (CAOR) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursă, avansând cu 26,21%, raportat la moneda euro, în perioada 26 februarie - 26 martie 2014.

Compania orădeană a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012. În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei. Acţionarul majoritar al companiei este SIF Banat - Crişana, cu o deţinere de 97%.

Acţiunile "Teraplast" (TRP) s-au apreciat în perioada analizată cu 9,07%, raportat la moneda europeană.

Compania producătoare de plăci şi tuburi din material plastic a reuşit în 2013, ca, după trei ani de pierderi, să treacă pe profit (+3,4 milioane lei), se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

În schimb, conform aceluiaşi raport, cifra de afaceri a scăzut cu 5,4%, de la 239.545 lei în 2012, la 226.613 lei, în 2013.

SIF Banat Crişana (SIF1) şi-a lichidat, luna aceasta, deţinerea la Teraplast, vânzându-şi pachetul de 11,34% către principalul acţionar, Dorel Goia. Acesta avea anterior tranzacţiei o participaţie de 35,33%.

Indicele BET, revenire pe plus

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 0,25%, în perioada 26 februarie - 26 martie.

În schimb, indicele BET-XT a scăzut cu 0,56%, raportat la moneda europeană, iar BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o pierdere de 2,71%, în perioada analizată.

Cel mai bun randament pe BET, a fost înregistrat de titlurile "Transelectrica" (TEL), care s-au apreciat cu 5,75%.

Conducerea "Transelectrica" (simbol TEL) propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a spus: "Titlurile «Transelectrica» au reacţionat puternic la propunerea de dividend. Compania îşi propune să acorde un dividend brut de 2,228 lei/acţiune care la preţul din momentul de faţă reprezinta un randament de peste 13%". Domnia sa adaugă: "Presiunea pusă de cumpărători a urcat ieri (n.r miercuri) preţul acţiunilor companiei cu peste 7%".

Pe indicele BET-FI, Fondul Proprietatea a obţinut cea mai mare creştere în perioada analizată (1,32%), în timp ce pe BET-XT, "Banca Comercială Carpatica" (BCC) a înregistrat un avans de 7,68%.

"Certinvest Short Fund" continuă să ofere cel mai bun randament, pe segmentul fondurilor de investiţii, urcând cu 2,41%, raportat la moneda europeană, în perioada 26 februarie - 26 martie 2014.

În urma lui se află "FDI Carpatica Obligaţiuni", cu o creştere de 1,65%, iar podiumul este întregit de "Erste Bond Flexible", cu un avans de 1,63%.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi adus un profit de 0,98% investitorilor, în cazul depozitelor în moneda naţională.

De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21% în perioada analizată.

Moneda naţională s-a apreciat în perioada 26 februarie - 26 martie 2014, cu 1,14% faţă de euro, paritatea eur/ron ajungând la 4.4637.

În schimb, aurul continuă să se deprecieze în raport cu moneda europeană, metalul preţios scăzând în perioada analizată cu 2,32%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu-mi place! Iar nimic despre IMPact? Pai atunci sa scriu eu! IMPact NU RESPECTA REGULAMENTELE CNVM referitoare la postarea pe site a documentelor aferente Adunarilor Generale. In acest caz vorbim despre AGOA si AGEA din 25(26) aprilie 2014! RAPORTUL AUDITORULUI IA-L DE UNDE NU-I! Nu l-a finalizat inca KPMG? Posibil! Dar asta nu poate fi decat din vina emitentului IMPact care sigur, sigur, sigur nu a prezentat auditorului ce era de prezentat LA TIMP! Procura, Buletin de vot prin corespondeta (si)in limba engleza? De unde! NOI NE NUMIM IMPact si FACEM INTOTDEAUNA DOAR CE VREM!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb