CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 OCTOMBRIE - 2 NOIEMBRIE BET-FI, singurul indice în creştere dintre cei analizaţi

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 noiembrie 2017

BET-FI, singurul indice în creştere dintre cei analizaţi

George Brande, "Interfinbrok": "Discuţiile privind pragurile de deţinere la SIF-uri au susţinut, probabil, evoluţia pozitivă a indicelui"

În contextul în care ultima săptămână (intervalul 26 octombrie - 2 noiembrie) a reprezentat o perioadă nefastă pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), majoritatea indicilor pieţei marcând scăderi, cotaţia indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,82%, în raport cu moneda euro, în contrast cu deprecierile suferite de BET şi BET-XT, de 1,32%, respectiv 0,77%.

George Brande, analist în cadrul firmei de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis punctul său de vedere în legătură cu evoluţia diferită a coşurilor de acţiuni menţionate.

Domnul Brande a apreciat: "Comportamentul indicilor BET şi BET-XT a fost influenţat, probabil, de discuţiile privind contribuţiile la pensiile private Pilonul II, fiind cunoscut faptul că Fondurile de Pensii administrate privat, având contribuţii obligatorii la Pilonul II, sunt actori importanţi pe bursă. Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP), cu o pondere mare în cei doi indici, au scăzut, în perioada analizată, cu 2,26%, respectiv 0,71% (n.r. procente calculate pe baza preţurilor de închidere)".

Pe de altă parte, BET-FI îşi continuă evoluţia pozitivă de la începutul anului 2017, spune analistul, care a punctat: "Aceasta este susţinută, probabil, de discuţia privind pragurile de deţinere la SIF-uri, în condiţiile unor volume în creştere şi a rezultatelor la nouă luni, în scădere, totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Legea fondurilor alternative de investiţii (n.r. FIA), care poate avea un impact asupra acestui subiect, este aşteptată să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă".

Din componenţa indicelui societăţilor de investiţii financiare, singurul emitent a cărui cotaţie a scăzut, în perioada avută în vedere, este FP. În rest, toate SIF-urile au cunoscut creşteri, cea mai mare, de 3,93% (procent calculat pe baza preţurilor medii în raport cu moneda euro) fiind consemnată de SIF Muntenia (SIF4), îar cea mai redusă, de 0,4%, de SIF Transilvania (SIF3).

Joi, 2 noiembrie, titlurile SIF4 au stagnat, fiind transferate 328.068 de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 46.750 de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF4 în indicele financiar este de 10,01%.

Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile BVB, a căror apreciere a fost, în intervalul menţionat, de 1%.

Pe data de 2 noiembrie, cotaţia BVB a scăzut cu 0,34%, pe fondul unui volum de 757 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 2.700 de unităţi.

Ponderea acţiunilor BVB în principalul indice al pieţei este de 0,67%, cea mai scăzută dintre toţi emitenţii ce compun BET.

Din punct de vedere tehnic, BET-FI se află în consolidare pe termen scurt, cotaţia indicelui oscilând într-un canal lateral, în timp ce, indicele BET se află pe o tendinţă descendentă, suferind, pe data de 2 noiembrie cea de douăsprezecea depreciere consecutivă.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul 26 octombrie - 2 noiembrie, de acţiunile Electroargeş (ELGS), a căror apreciere a fost de 20,82%.

Joi, 2 noiembrie, titlurile ELGS au stagnat, pe fondul unui volum de 20.627 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 68.000 de acţiuni.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Amonil (AMO), care au urcat cu 14,27%, în timp ce poziţia a treia este ocupată de titlurile Alro (ARL), a căror creştere a fost de 13,9%, în perioada analizată.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 octombrie - 1 noiembrie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 11,85%.

Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o creştere de 1,15%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 1,09%.

Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,03%, în intervalul 26 octombrie - 2 noiembrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,27%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 19,34%, în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.290 de dolari

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 122,15 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb