CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 SEPTEMBRIE - 3 OCTOMBRIE Prebet - liderul randamentelor de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 octombrie 2019

Asociaţia Salariaţilor Prebet şi-a redus la sub 10% deţinerea în capitalul companiei

Cu un salt de 21,72%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 septembrie - 3 octombrie, titlurile fabricantului de produse din beton Prebet Aiud (PREB) reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament din piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Evoluţia preţului acţiunii PREB apare în condiţiile în care, între 30 septembrie şi 2 octombrie, Asociaţia Salariaţilor Pas Prebet a vândut cumulat un număr de 212.386 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,53 lei/titlu şi 0,6013 lei/titlu.

Pentru intervalul menţionat, cea mai bună evoluţie a cotaţiei PREB s-a înregistrat în data de 2 octombrie, când preţul acţiunii a urcat cu 14,02%, până la 0,61 lei, pe fondul unui volum de 405.801 de titluri, pes­te media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 205.000 de acţiuni.

Atunci, Asociaţia Pas Prebet a vândut un număr de 131.205 de acţiuni, la preţul unitar de 0,6013 lei, data de 2 octombrie fiind şi ziua în care deţinerea Asociaţiei Salariaţilor a coborât la 9,9% din capitalul fabricantului de produse din beton, faţă de 10,19%, până la acea dată.

În rapoartele publicate de companie la Bursa de Valori Bucureşti nu se menţionează identitatea cumpărătorului sau a cumpărătorilor pachetelor de acţiuni vândute de Asociaţia Salariaţilor Pas Prebet.

La data de 30 august, Anodin Assets din Cluj ajunsese la o deţinere de 20% din capitalul Prebet, echivalentul unui număr de 9,11 milioane de acţiuni PREB, după ce, cu doar zece zile calendaristice în urmă, Anodin raportase o creştere a deţinerii în capitalul fabricantului de produse din beton de la 13,4% la 16,26%.

Anodin Assets a fost înfiinţată în anul 2016, având drept obiect de activitate dezvoltarea/promovarea imobiliară şi, conform unei liste publicate de România Curată, este una dintre cele opt societăţi din Cluj cu acţiuni la purtător, adică care au proprietari anonimi.

Conform site-ului termene.ro, anul trecut, Anodin Assets, companie cu un singur angajat, a avut o cifră de afaceri de 233.397 lei, cu mult peste cea din 2017, de numai 4.700 de lei, în timp ce pierderea raportată de societate s-a adâncit de la 154.642 de lei în 2017 la 244.054 lei anul trecut.

În luna iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice deţinerea şi emiterea acţiunilor la purtător. Practic, societăţile pe acţiuni sunt obligate să transforme acţiunile la purtător în acţiuni nominative, în caz contrar societatea urmând să fie dizolvată. Legea, care transpune cea de-a patra directivă europeană privind combaterea spălării banilor, acordă un termen de graţie de 18 luni pentru conformare.

După primele şase luni ale anului curent, Prebet Aiud a obţinut un profit net de 2,68 milioane de lei, cu 141,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 30,9%, până la 16,74 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

La data de 30 iunie, cel mai important acţionar al fabricantului de produse din beton din Aiud era preşedintele companiei Liviu Hagea, cu o deţinere de 30,86%.

La ultima cotaţie a acţiunii PREB din data de 3 octombrie, de 0,625 lei, valoarea de piaţă a Prebet era de circa 28,47 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a topului rentabilităţilor de la BVB se află acţiunile Patria Bank (PBK), a căror cotaţie s-a apreciat cu 1,97%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 septembrie - 3 octombrie.

Cu o creştere a preţului de 1,78%, titlurile Electromagnetica (ELMA) completează podiumul randamentelor acţiunilor din piaţa principală a bursei noastre.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,09%, în intervalul 26 septembrie - 3 octombrie.

Cu un avans de 1,2%, acţiunile titlurile Transgaz (TGN) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre de capital.

Joi, 3 octombrie, cotaţia TGN a urcat cu 1,25%, pe fondul unui volum de 1.520 de acţiuni, peste nivelul mediu al ultimei luni de tranzacţionare, de circa 1.400 de titluri.

Ponderea titlurilor BVB în indicele BET este de 5,55%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a avut un recul de 1,25%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile Electromagnetica. În data de 3 octombrie, preţul acţiunii ELMA a coborât cu 0,71%, în condiţiile unui volum de numai 3.070 de unităţi, cu mult sub media lunii anterioare, de circa 200.000 de titluri.

Importanţa acţiunilor ELMA în indicele extins, cuantificată ca pondere în compoziţia coşului de acţiuni este de numai 0,19%.

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uril plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,68%, în perioada menţionată.

Acţiunile FP, ce au marcat un avans de 0,38%, în raport cu moneda euro, reprezintă singurele titluri din structura indicelui financiar care au înregistrat creştere, în intervalul 26 septembrie - 3 octombrie.

Joi, 3 octombrie, titlurile Fondului au cunoscut o apreciere de 0,86%, în condiţiile unui volum de 1,48 milioane de acţiuni, sub valoarea medie a ultimei luni de tranzacţionare, de 5,2 milioane de acţiuni.

Ponderea acţiunilor FP în indicele BET-FI este de 30,18%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,63%, în perioda 26 septembrie - 3 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,05%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,56%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.200 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 147,37 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb