Acţiunile companiei "Transelectrica" (TEL) ar fi adus investitorilor un profit de 8,34%, raportat la moneda euro, în perioada 27 februarie - 27 martie 2014.
Conducerea "Transelectrica" propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.
Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.
Conducerea "Transelectrica" afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice.
Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".
• Acţiunile "Calipso" - avans de 45,43%
Titlurile companiei "Calipso" Oradea (simbol CAOR) s-au apreciat cu 45,43%, raportat la moneda europeană, în perioada 27 februarie - 27 martie 2014, înregistrând cel mai mare avans de pe piaţă.
Compania orădeană a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012. În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013, ajungând la 12,5 milioane lei. Acţionarul majoritar al companiei este SIF Banat - Crişana, cu o deţinere de 97%.
În urma acţiunilor CAOR, se situează titlurile "Sinteza" (STZ), care au crescut cu 12,64% în perioada analizată.
Acţiunile "Ves Sighişoara" (VESY) au întregit podiumul, urcând cu 12,58%, raportat la euro, în aceeaşi perioadă de timp.
• Titlurile Fondul Proprietatea, creştere de 1,76%
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat un avans de 1,76%, raportat la euro, în perioada 27 februarie - 27 martie, fiind societatea cu cel mai bun randament de pe indicele BET-FI, care s-a depreciat cu 3,13%.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat: "Ascensiunea titlurilor Fondul Proprietatea, în 2013, a fost motivată de mai mulţi factori. Printre aceştia, programele de răscumpărare de acţiuni alături de o presiune tot mai mică la vânzare din partea deţinătorilor de acţiuni FP, ca urmare a despăgubirilor acordate de către stat şi, totodată, un context bun de piaţă".
Domnia sa adaugă: "Pentru acest an, mă aştept ca răscumpărările de acţiuni să continue să fie un factor catalizator pentru creşterea preţului. Totuşi, nu cred că perfomanţa din 2013, atunci când FP a crescut cu 51,68%, poate fi atinsă şi în acest an".
De asemenea, indicii BET şi BET-XT s-au depreciat în perioada analizată cu 0,01%, respectiv 0,96%.
Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" au înregistrat cea mai mare apreciere (8,34%).
• "FDI Carpatica Global" - cel mai profitabil fond de investiţii
"FDI Carpatica Global" a înregistrat o creştere de 1,67% în perioada analizată, fiind cel mai profitabil fond de investiţii de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În urma lui, s-a aflat "Certinvest Short Fund", cu o apreciere de 1,17%, raportat la euro.
Podiumul a fost întregit de "FDI Carpatica Obligaţiuni", care au crescut în aceeaşi perioadă de timp cu 1,12%.
• "MKB Nexte Bank" oferă cel mai bun randament în privinţa depozitelor în lei
"MKB Nexte Bank" a oferit, în perioada 27 februarie - 27 martie 2014, un randament de 0,97% investitorilor, în cazul unui depozit în lei.
În ceea ce priveşte depozitele în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21%, în aceeaşi perioadă de timp.
• Moneda naţională continuă să se aprecieze faţă de euro
Leul s-a apreciat în perioada 27 februarie - 27 martie cu 0,64% faţă de moneda europeană, paritatea eur/ron ajungând la 4.4749.
Pe de altă parte, aurul s-a depreciat faţă de euro cu 3,36%, iar unii brokeri sunt de părere că metalul preţios îşi va continua declinul şi în perioada imediat următoare.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.