CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 IUNIE - 4 IULIE Raliu în trend descendent pentru Alro

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 iulie 2019

Raliu în trend descendent pentru Alro

Marcând un salt de 7,87%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 iunie - 4 iulie, acţiunile Alro Slatina ocupă prima poziţie în topul celor mai rentabile titluri din indicele BET, care a urcat cu 1,88%, în perioada menţionată.

Evaluată din punct de vedere tehnic, evoluţia titlurilor combinatului din Slatina în perioada avută în vedere, reprezintă un raliu dezvoltat de cotaţia ALR în cadrul trendului descendent pe care s-au înscris titlurile grupului tocmai din vara anului trecut.

Pentru intervalul menţionat, cotaţia ALR a oscilat între o şedinţă de stag­nare, înregistrată în data de 28 iunie, pe fondul unui volum de 44.045 de acţiuni, uşor peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 42.000 de titluri şi o creştere de 8,04%, apărută în data de 4 iulie, în condiţiile unui rulaj de 133.463 de titluri.

Nu există motive fundamentale evidente care să explice creştere preţului acţiunilor ALR din perioada 27 iunie - 4 iulie.

Totuşi, din perspectivă tehnică, ascensiunea din intervalul avut în vedere a fost precedată de o divergenţă pozitivă între preţ şi oscilatorul Relative Strenght Index de 14 zile (configuraţie în care cotaţia trasează o serie de minime în scădere, dar minimele dezvoltate de oscilator sunt în creştere) situaţie ce indică că există o probabilitate ridicată ca, cel puţin pe termen scurt, preţul acţiunii să cunoască un avans.

În plus, după ce în data de 14 iunie preţul acţiunii a închis sub suportul de la 2,1 lei, în următoarele şedinţe bursiere cotaţia s-a retras deasupra suportului ceea ce a arătat că trecerea sub nivelul de 2,1 lei a reprezentat un breakout (străpungere) fals, configuraţie grafică ce dă mai multă încredere semnalului de creştere transmis de divergenţă.

Joi, 4 iulie, preţul acţiunii ALR a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 2,42 lei, puţin sub prima rezistenţă importantă, situată la pragul de 2,5 lei.

În perioada 27 iunie - 4 iulie, preţul aluminiului la bursa de metale din Londra a urcat cu 0,86%.

Pentru primele trei luni ale acestui an, Alro Slatina a raportat o pierdere de 9,06 milioane de lei, faţă de un profit de 124,6 milioane de lei pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, îndeosebi din cauza scăderii preţului de referinţă a aluminiului la bursa londoneză şi a creşterii costului materiilor prime şi utilităţilor de producţie, în linie cu fluctuaţiile din pieţele internaţionale.

La finalul anului trecut, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman şi Cemacon, au cumpărat un pachet de circa 165 milioane de acţiuni Alro, reprezentând 23,16% din companie, în timp ce Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, şi-a redus deţinerea la producătorul de aluminu din Slatina, până la 54,19%.

Ponderea titlurilor ALR în indicele BET este de 1,38%.

Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a crescut cu 1,97%, în perioada avută în vedere. Din cadrul său, cel mai bun parcurs a fost marcat de acţiunile Teraplast (TRP), a căror cotaţie a urcat cu 9,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul 27 iunie - 4 aprilie.

Ponderea titlurilor TRP în indicele extins este de numai 0,45%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,66%, în perioada menţionată. Cu un avans de 4,49%, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă titurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul coşului de acţiuni financiar, în intervalul 27 iunie - 4 august.

Acţiunile SIF1 au o pondere de 17,33%, în indicele BET-FI.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, este condus de acţiunile Oil Terminal (OIL), al căror preţ a cunos­cut un salt de 73,83%, în intervalul de raportare.

Explozia cotaţiei operatorului terminalului petrolier din Constanţa a apărut în condiţiile în care fondul american de private equity Amerocap ţinteşte pachetul majoritar al companiei şi investiţii de 100 milioane dolari.

Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile Electroputere (EPT), al căror preţ a urcat cu 52,33%, în intervalul 27 iunie - 4 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Cond­mag (COMI) cu un avans de 11,96%.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 26 iunie - 3 iulie, este condus de titlurile Active Dinamic, ce au raportat o creştere de 2,9%.

Unităţile fondului ETF - BET Tradeville au avut un plus de 2,12%, apreciere similară cu ce a titlurilor BT Maxim.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,62%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,03%, în intervalul 27 iunie - 4 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 0,53%, în intervalul menţionat. Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 11.250 de dolari. Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 200 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb