CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 MAI - 3 IUNIE Aurul se apropie de maximele din februarie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 iunie 2019

Aurul se apropie de maximele din februarie

James Bullard, preşedinte St. Louis Federal Reserve: "O reducere a ratei dobânzii de politică monetară ar putea fi justificată în curând"

Cotaţia aurului a marcat un avans de 2,38%, în intervalul 27 mai - 3 iunie, într-un raliu în care a depăşit pragul psihologic de 1.300 dolari/uncie, atingând, în data de 3 iunie, nivelul de 1.325 dolari/ uncie, după ce în perioada 14 - 22 mai preţul metalului galben s-a retras pentru a treia oară în ultimele şase săptămâni până la pragul suport situat la aproximativ 1.270 dolari/uncie.

Parcursul pozitiv al preţului metalului preţios, ce se află în jurul maximelor ultimelor trei luni, a beneficiat de un context favorabil, în perioada 27 mai - 3 iunie, în condiţiile în care preţul dolarului a înregistrat, în ultimele trei zile din intervalul avut în vedere, o scădere de 1%, iar în prezent se află în preajma minimelor ultimelor trei săptămâni.

Cotaţia aurului a fost impulsionată, de altfel, de teama privind amplificarea conflictelor comerciale şi impactul acestora asupra creşterii economiei globale şi implicit asupra creşterii veniturilor companiilor, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat, la data de 30 iunie, impunerea de taxe vamale pe toate importurile din Mexic (pornind de la 5% în 10 iunie şi urcând lunar cu 5% până la maximum 25%) dacă autorităţile mexicane nu iau măsuri pentru a reduce imigraţia, iar tratatul comercial cu China nu pare nicidecum aproape de a fi semnat.

Daniel Hynes, analist la Australia and New Zealand Banking Group, a precizat pentru Reuters: "Sentimentul negativ în legătură cu colapsul relaţiei comerciale dintre Statele Unite şi China a impulsionat investitorii să caute active de refugiu. De asemenea, slăbiciunea din pieţele de acţiuni (n.r. ce au marcat pierderi importante în luna mai, pe plan global) şi în mod clar indicaţiile privind o posibilă reducere a dobânzii de referinţă în Statele Unite a făcut ca aurul să iasă în evidenţă, ceea ce a readus investitorii în piaţă".

Din punct de vedere tehnic, preţul metalului galben se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen lung, aurul tranzacţionându-se peste media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 200 de zile, care defineşte acest orizont de timp.

Incertitudinea privind comerţul internaţional pune presiune pe pieţele de acţiuni şi este de aşteptat ca participanţii din pieţe să se îndrepte către active de refugiu, arată şi analiştii de la MKS Pam Group într-o notă adresată inves-titorilor, citată de Reuters.

"Acest lucru va conduce probabil la creşterea preţului aurului pe termen scurt, ţinte iniţiale fiind extinderea către 1.330 de dolari/uncie şi dincolo de nivelul maxim al lunii februarie, de 1.346,80 dolari, în timp ce cheia pe termen scurt pentru metalul preţios o reprezintă interesul continuu al ETF-urilor (cu expunere pe aur) şi al fondurilor de hedging", potrivit analiştilor.

În acelaşi timp, conform Reuters, deţinerile din cadrul SPDR Gold Trust, cel mai mare ETF care oferă expunere pe aur, au crescut cu 2,2% în şedinţa de tranzacţionare de luni, 3 iunie, cel mai mare avans zilnic din ultimii trei ani.

Adăugând la temerile cu privire la încetinirea economiei globale, un set de date publicat luni a arătat că indus-tria producătoare din SUA a încetinit în luna mai până la cel mai slab ritm de activitate din ultimii doi ani şi jumătate.

Formarea unei perspective ce ilus-trează o economie care decelerează, bazată pe fondul nerezolvării tensiunilor comerciale şi al datelor economice mai slabe, a provocat în Statele Unite aşteptări în piaţă cu privire la reducerea dobânzii de referinţă (traderii pariază pe două reduceri) de către Fed în a doua jumătate a acestui an.

De altfel, preşedintele Rezervei Federale din St. Louis James Bullard a precizat luni că o reducere a ratei dobânzii de politică monetară ar putea fi "justificată în curând" din cauza tensiunilor comerciale globale (în special neaşteptatul anunţ privind tarifele pe bunurile din Mexic) şi a inflaţiei slabe, el fiind primul oficial al băncii centrale americane ce face o astfel de afirmaţie.

Totodată, randamentul obligaţiunilor americane cu scadenţă la zece ani a continuat să scadă, situându-se în preaj-ma unor minime atinse ultima dată în septembrie 2017 şi peste randamentul obligaţiunilor cu scadenţa la trei luni, o inversiune ce potrivit mai multor analişti prognozează o recesiune în următorii doi ani.

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 4,46%, în perioada 27 mai - 3 iunie, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei noastre a fost bifat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a marcat un salt de 10,31%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 4,69%, în acelaşi interval, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a fost coşul de acţiuni care a marcat cel mai puternic avans, de 10,03%, în raport cu moneda unică europeană.

Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost avută de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu 12,95%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, tot de acţiunile SIF1, în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 10,56%.

Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de FP.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 24 - 31 mai, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 8,27%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ETF - BET Tradeville, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 6,29%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 5,39%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 27 mai - 3 iunie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,35%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,84%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,32%, în perioada 27 mai - 3 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de circa 7.912 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 141,04 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb