CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 APRILIE - 28 MAI 2014 BRD preia prima poziţie în topul randamentelor din BET

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 mai 2014

BRD preia prima poziţie în topul randamentelor din BET

Acţiunile BRD au urcat cu 8,64%, în perioada 28 aprilie - 28 mai, raportat la moneda euro, ocupând prima poziţie în topul randamentelor oferite de acţiunile din indicele BET.

Magda Sirghe, Analist Financiar "Tradeville", ne-a spus: "După rezultatele pozitive raportate pentru trimestrul I 2014, care vin după ce managementul şi-a arătat dorinţa de a «curăţa» bilanţul de creditele neperformante chiar dacă aceasta înseamnă provizioane importante, dezamăgirea investitorilor din trecut a început să fie lăsată în urmă, aspect care s-a reflectat şi în evoluţia cotaţiilor titlurilor BRD. Cu o structură bilanţieră întărită, BRD poate profita şi de direcţia economiei locale (care se prefigurează a fi una pozitivă) urmând, în această situaţie, să poată menţine un trend pozitiv al rezultatelor financiare, eventual chiar peste aşteptarile iniţiale ale pieţei".

BRD Societe Generale a avut în primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decât rezultatul din martie 2013 (13 milioane lei), pe fondul scăderii semnificative a costului net al riscului, care a compensat reducerea veniturilor din dobânzi.

Alin Brendea, Director General Adjunct "Prime Transaction", a comentat: "Acţiunea BRD a fost unul dintre cele mai vândute titluri în ultimul an fapt ce a determinat menţinerea cotaţiei bursiere spre o zonă de minime. Pe de altă parte, BRD a raportat la finalul anului trecut rezultate sub aşteptări, dar care par să fi fost rezultatul unui proces de marcare la piaţă a marii majorităţi a pierderilor potenţiale provenite din plasamente făcute în anii de boom economic din România.

Ca atare, BRD este o acţiune care a găsit un suport în zona nivelului de 8 lei pe acţiune şi care, în sfârşit, are şansele de a reintra pe un trend pozitiv al activităţii bancare".

În opinia domnului Brendea, sectorul bancar, în ansamblu, începe să fie privit cu un altfel de sentiment de către investitori pe măsură ce ştirile din economie se îmbunătăţesc, iar şansele ca economia României şi a UE să reintre pe un trend sustenabil de creştere economică sunt mai mari ca oricând în ultima perioadă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a urcat cu 4,89%, în perioada analizată, în timp ce indicele extins, BET-XT a crescut cu 4,90%.

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o apreciere de 6,52%, în intervalul analizat, cel mai bun randament din acest indice aparţinând SIF Transilvania (+14,21%).

Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) ar fi adus cel mai bun randament de la BVB, între 28 aprilie - 28 mai, de 16,77%.

Acţionarii companiei "Turbomecanica" (simbol TBM) estimează pentru anul acesta un profit net de 2,18 milioane lei, având preconizate venituri de 42,32 milioane lei şi cheltuieli de 40,13 milioane lei.

Recent, Bogdan Gherghe, broker senior în cadrul Tradeville, ne-a spus: "Având în vedere posibilitatea vânzării bazei Turbomecanica din Bucureşti sau revenirii activităţii operaţionale pe creştere, anticipăm că societatea ar putea să fie în atenţia investitorilor în perioada următoare, luând în calcul şi faptul că TBM se tranzacţionează, în prezent, sub valoarea activelor nete, la un P/BV de 0,35", a concluzionat domnul Gherghe.

Compania şi-a redus pierderile anul trecut cu aproximativ 46%, la 8,85 milioane lei.

Din acţionariatul companiei fac parte Viehmann Radu cu 25,9198%, Dana Maria Ciorapciu cu 15,1590%, Bernardo Calculli cu 5,0009%, şi SIF Banat - Crişana cu 4,74%.

Locul secund în topul randamentelor a fost ocupat de acţiunile "Dafora" (DAFR), iar poziţia a treia de SIF Transilvania.

Acţionarii Dafora din Mediaş au aprobat, în urma Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de la finalul lunii aprilie, acoperirea pierderii contabile înregistrate de Societate din profitul exerciţiului financiar al anilor următori.

Compania controlată de Gheorghe Călburean a înregistrat, anul trecut, pierderi de 103 milioane lei (23,3 milioane euro), de 4,5 ori mai mari decât cele din 2012 (22,6 milioane lei), iar veniturile din exploatare au coborât cu 15%, la 185,2 milioane lei (41,9 milioane euro), de la 219,1 milioane lei, conform datelor remise BVB.

Cel mai bun randament dintre fonduri l-a înregistrat Certinvest BET-FI Index, care a crescut cu 8,14%, raportat la euro, în perioada analizată, pe locul al doilea situându-se ETF - BET Tradeville (+6,78%), iar pe cel de al treilea, Certinvest XT Index, cu +6,7%.

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei (+1,6%), iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro (+ 0,21%).

Aurul a scăzut, în perioada 28 aprilie - 28 mai 2014, cu 1,02% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 1,29% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb