CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 FEBRUARIE - 2 APRILIE 2014 Anunţul dividendelor a propulsat "Alumil" în topul randamentelor

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 aprilie 2014

Anunţul dividendelor a propulsat "Alumil" în topul randamentelor

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Mă aştept în continuare la scăderi pe BET-FI"

Titlurile companiei "Alumil" (simbol ALU) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursă, urcând cu 42,46%, raportat la moneda europeană în perioada 28 februarie - 2 aprilie 2014.

Acţiunile ALU s-au apreciat în 2014 cu 39,98%, preţul urcând de la 1,003 lei/acţiune (30 decembrie 2013) la 1,398 lei/acţiune (2 aprilie 2014), trecând, mai întâi, prin minimul de 0,73 lei per acţiune, la data de 18 martie 2014.

Începând cu această dată, titlurile ALU au înregistrat o creştere violentă, ajungând până la 1,41 lei, ieri.

Brokerii sunt de părere că aprecierea spectaculoasă s-a datorat faptului că, pentru prima dată în ultimii patru ani, Alumil Rom Industry a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile anilor anteriori.

Adrian Bărbulescu, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Din momentul în care s-a propus dividendul în valoare de 20 de milioane lei, titlurile au devenit brusc interesante pentru investitori, iar compania foarte activă pe piaţă. Sunt însă de părere că această creştere nu are la bază un fundament bine conturat, ci este un avans creat de speculatori".

O opinie similară are şi Adrian Simionescu, director general la "Vienna Investment Trust". Domnia sa ne-a spus: "Creşterea titlurilor ALU a fost datorată deciziei companiei de a acorda dividende acţionarilor. Acest avans al acţiunilor nu are însă nicio legătură cu activitatea companiei".

Domnia sa este de părere că după ce se vor acorda dividendele, acţiunile ALU se vor corecta, intrând pe un trend descendent.

"Acţiunile companiei Alumil nu au fost niciodată lichide, iar cel mai probabil nici în viitor nu vor avea această caracteristică", a încheiat Adrian Simionescu.

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la "SSIF Broker", ne-a precizat: "Rentabilitatea acţiunilor ALU este foarte bună, de aceea investitorii s-au axat brusc către aceste titluri".

Compania "Alumil Rom Industry" face parte din grupul Alumil din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

Titlurile VES Sighişoara (VESY) au crescut, în aceeaşi perioadă de timp, cu 14,46%, raportat la moneda euro, iar ultimul loc pe podium a fost ocupat de titlurile companiei TMK - Artrom, care s-au apreciat cu 11,80%, raportat la euro.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 4,20%, raportat la moneda euro, pe fondul scăderii acţiunilor SIF, în perioada 28 februarie - 2 aprilie 2014.

Fondul Proprietatea a reuşit să înregistreze cel mai bun randament de pe BET-FI, urcând cu 1,78% în perioada analizată.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, ne-a declarat: "Evoluţia negativă a pieţei şi a SIF-urilor a dus la aceste scăderi constante ale indicelui BET-FI. Mă aştept ca, în această perioadă, dar şi imediat după datele de înregistrare ale SIF-urilor şi Adunările Generale ale Acţionarilor, indicele BET-FI să înregistreze scăderi".

Marcel Murgoci este de părere că titlurile FP înregistrează creşteri datorită cererii mari de care se bucură acţiunile în această perioadă.

"Investitorii sunt atraşi de titlurile FP deoarece, până la data de înregistrare de la sfârşitul lunii, vor beneficia de un program de returnare de capital în valoare de 5 bani per acţiune", ne-a mai spus directorul de operaţiuni de la "Estinvest".

De asemenea, indicele BET-XT a înregistrat o scădere de 0,66%, raportat la euro, în perioada 28 februarie - 2 aprilie.

În schimb, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 0,67%, în perioada analizată.

Directorul de operaţiuni de la "Estinvest" Focşani, Marcel Murgoci ne-a spus: "Fiind cel mai lichid indice, BET se duce în general după evoluţia pieţei. Lipsa unor evenimente pozitive din ultima perioadă a făcut ca indicele BET să nu ofere randamentele dorite de investitori".

Atât pe indicele BET, cât şi pe BET-XT, titlurile "Transelectrica" (simbol TEL) au înregistrat cea mai mare creştere (9,05%), în perioada de timp analizată.

FDI Carpatica Global - cel mai profitabil fond de investiţii

Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI Carpatica Global a înregistrat cea mai mare creştere, în perioada 28 februarie - 2 aprilie 2014, cu 1,50%.

Pe locul secund, s-a situat fondul FDI Carpatica Obligaţiuni, cu un avans de1,25%. Podiumul a fost completat de Erste Bond Flexible, cu o creştere de 1,23%.

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în perioada analizată în ceea ce priveşte depozitele în euro (0,21%), în timp ce depozitele în lei au consemnat cel mai mare avans la "MKB Nextebank" (1,06%).

Moneda naţională - apreciere de 0,73% faţă de euro

Leul s-a apreciat în perioada 28 februarie - 2 aprilie 2014 cu 0,73% faţă de moneda europeană, paritatea eur/ron scăzând până la 4,4670.

În schimb, aurul îşi continuă deprecierea faţă de euro, scăzând cu 3,20% în perioada analizată.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb