CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 FEBRUARIE - 7 MARTIE Electrica, cea mai mare creştere din BET

(A.A.)
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 martie 2018

Electrica, cea mai mare creştere din BET

Acţiunile Electrica (EL) au înregistrat un avans de 3,16%, în perioada 28 februarie - 7 martie, raportat la euro, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET şi BET-XT, de la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe 7 martie, conducerea Electrica a propus acţionarilor distribuirea a 245,4 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând 100% din profitul net distribuibil realizat anul trecut, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale.

Astfel, dividend brut propus este în valoare de 0,7237 lei pe acţiune.

În acest caz, randamentul dividendului este de 6,3%, luând în calcul preţul acţiunii Electrica la Bursa de Valori Bucureşti din data de 5 martie 2018. "Conform situaţiilor financiare individuale, rezultatul net pe acţiune, la 31 decembrie 2017, este de 0,76 lei/acţiune", se precizează în comunicatul companiei.

În anul 2017, Electrica a obţinut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de cel din 2016, în baza situaţiilor financiare individuale întocmite în conformitate cu IFRS-UE, informează societatea, care adaugă: "Acest profit individual include veniturile din dividendele distribuite de filiale, aferente profiturilor înregistrate în anul 2016".

La nivel de grup, Electrica a obţinut, anul trecut, un profit net consolidat de 172 milioane lei, mai mic cu 63% faţă de cel din 2016, pe baza situaţiilor financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS-UE.

Potrivit companiei, această scădere a fost cauzată, în principal, de creşterile semnificative ale cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică, în contextul unor condiţii meteo severe şi al producerii unor dezechilibre majore în piaţa de energie electrică, în special în primele două trimestre ale anului, atât pentru segmentul de furnizare, cât şi pentru pierderile din reţea din segmentul de distribuţie a energiei electrice.

Compania vizează investiţii de 900 de milioane de lei, în acest an.

Cel mai mare acţionar al Electrica este Statul Român, care, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din capitalul social al distribuitorului de energie electrică. Alţi acţionari ai societăţii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 6,93%, Dedeman, cu 5,77% şi Bank of New York MELLON cu 3,68%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni ale bursei este condus de acţiunile Sinteza (STZ), cu +10,86%, în intervalul analizat, podiumul randamentelor de la BVB fiind completat de acţiunile Electroputere (EPT), cu un randament de 10,07%, în raport cu moneda euro, şi de Aerostar (ARS), cu +6,09%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,03%, în intervalul 28 februarie - 8 martie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 2,76%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, coşul de acţiuni al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, a scăzut cu 0,1%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale BVB, cu excepţia SIF­-urilor, a coborât, în perioada analizată, cu 0,05%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 februarie - 6 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 1,11%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP AvantisRO, ce a înregistrat o apreciere de 0,72%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Maxim, care au urcat cu 0,5%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,71%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,07%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 27 februarie - 6 martie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 5,54%, în perioada analizată.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9900 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 166,7 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb