CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 AUGUST - 5 SEPTEMBRIE Silvia Gabor, "XTB": "Ascensiunea aurului - alimentată de pericolul unui nou test cu rachetă nucleară"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 septembrie 2017

Silvia Gabor, "XTB": "Ascensiunea aurului - alimentată de pericolul unui nou test cu rachetă nucleară"
  • document ataşat Evoluţia cotaţiei aurului în raport cu dolarul în perioada noiembrie 2016 - prezent
    apasă aici pentru a descărca.

    "1.400 de dolari/uncie - ţintă potenţială pentru cotaţia metalului preţios"

    Preţul aurului îşi continuă trendul ascendent pe care s-a înscris acum circa o lună şi jumătate, marcând, în ultima săptămână (intervalul 29 august-5 septembrie), un avans de 2,28%, în raport cu moneda euro.

    În opinia doamnei Silvia Gabor, analist în cadrul XTB România, aprecierea metalului preţios din ultima perioadă este dată de tensiunile provocate de Coreea de Nord pe plan internaţional.

    Analistul XTB ne-a transmis: "Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite, care alimentează pericolul începerii unui război, îşi pun amprenta şi asupra pieţelor financiare, unde se remarcă evoluţii interesante, în mod special în rândul activelor de refugiu.

    Preţul aurului a cunoscut o apreciere puternică încă de la începutul lunii iulie, raliu care a urcat cotaţia unciei de aur în zona de 1.340 dolari.

    Din punct de vedere fundamental, trendul de creştere este alimentat de pericolul unui nou test cu rachetă nucleară, posibil oricând în următoarea perioadă. Un astfel de eveniment, pe final de săptămână, va stârni reacţii volatile în deschiderea pieţei de săptămâna viitoare. Prin urmare, este posibil ca investitorii să continue să cumpere aur. Consiliul ONU (n.r Organizaţia Naţiunilor Unite) reia, în următoarele zile, discuţiile despre sancţiunile economice care ar urma să fie aplicate Coreei de Nord".

    În continuare, Silvia Gabor ne-a indicat preţul de 1.400 de dolari pe uncie drept ţintă potenţială de preţ pentru cotaţia metalului preţios.

    Domnia sa a punctat: "Dintr-o perspectivă tehnică, tendinţa de creştere ar putea avea spaţiu să continue până în zona de 1.400 de dolari, prag psihologic important. În ultima săptămână, avansul preţului a fost constant putând viza, în următoarea perioadă, pragurile de 1.360 de dolari, respectiv 1.375 de dolari, cel din urmă nivel având şanse să impună o pauză (de scurtă durată)".

    De asemenea, analistul XTB a evidenţiat şi alte elemente care, în opinia sa, sunt puternic corelate cu perspectivele activului de refugiu.

    Silvia Gabor a adăugat: "În strânsă legătură cu evoluţia preţului aurului sunt şi datele din SUA unde, săptămâna viitoare, pot fi avute în vedere cifrele legate de inflaţie şi vânzările de retail. Într-un orizont de timp mai larg, investitorii iau în calcul şi faptul că Donald Trump încă nu şi-a respectat promisiunile privind măsurile fiscale menite să susţină creşterea economiei, motiv pentru care dolarul american s-a depreciat în ultima perioadă. În plus, până la sfârşitul anului, nesiguranţa investitorilor, respectiv nevoia acestora de a investi în active de refugiu, ar putea fi alimentată şi de problema depăşirii plafonului datoriei publice în SUA".

    Trecând la evoluţia pieţei locale, clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul 29 august-5 septembrie, de acţiunile Aerostar (ARS) a căror apreciere a fost de 17%.

    Marţi, 5 septembrie, titlurile ARS au scăzut cu 3,3%, pe fondul unui volum de 2.909 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 10.200 de acţiuni.

    Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Armătura (ARM), care au urcat cu 16,37%, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Ropharma (RPH), a căror apreciere a fost de 5,93%, în perioada menţionată.

    Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a depreciat, în perioada 29 august-5 septembrie, cu 2,95%, în raport cu moneda euro.

    Din cadrul indicelui de referinţă al BVB, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în intervalul menţionat, de acţiunile companiei Conpet (COTE), care s-au apreciat cu 1,89%, în raport cu euro.

    Pe data de 5 septembrie, titlurile COTE au urcat cu 0,4%, în contextul în care s-au transferat doar 503 acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.850 de unităţi.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,29%, raportat la moneda euro, reprezentând, în continuare, singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi care s-a apreciat, în perioada avută în vedere.

    Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui societăţilor financiare a fost obţinută, în intervalul menţionat, de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,35%, în raport cu moneda euro.

    Marţi, 5 septembrie, titlurile SIF4 au stagnat, în contextul unui rulaj de 66.781 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de aproape 206.000 de unităţi.

    Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 2,43%, în perioada 29 august-5 septembrie, raportat la moneda euro.

    Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF4, a căror pondere în indicele extins este de 1,92%.

    Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 29 august - 5 septembrie este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,08%.

    Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI Audas Piscador, ce a înregistrat o creştere de 0,77%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI MONOLITH, care au urcat cu 0,51%.

    Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,1%, în intervalul de timp 29 august-5 septembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.

    Cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a apreciat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.

    Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,73%, în perioada 29 august-5 septembrie.

    Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.790 euro (aproximativ 17.428 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,5985 lei, pentru un euro).

    Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 61,19 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

    Precizare:

    Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb