Saltul de peste trei procente pe care preţul acţiunilor Banca Transilvania (TLV) l-a avut în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute (6 octombrie), ducând rentabilitatea societăţii la 2,94%, în raport cu euro, în ultima săptămână (intervalul 29 septembrie-6 octombrie), a propulsat titlurile băncii în fruntea rentabilităţilor obţinute de emitenţii ce compun BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucurşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, pune creşterea cotaţiei TLV din data de 6 octombrie, pe seama zvonului potrivit căruia banca din Cluj vizează achiziţia Garanti Bank.
Doamna Sechel ne-a declarat: "Acţiunile TLV au crescut vineri, 6 octombrie, cu 3,35%, pe fondul unui zvon apărut în piaţă, conform căruia aceasta ar fi interesată şi de preluarea Garanti Bank (n.r. după Bancpost). Deşi banca a negat o astfel de posibilitate, spunând că: «nu suntem în discuţii sau negocieri cu Garanti Bank», pe viitor, considerăm posibil un astfel de scenariu, mai ales datorită politicii expansioniste adoptate de Banca Transilvania, în ultimii doi ani.
Totodată, analistul a subliniat că, în acest mod, banca vizează prima poziţie în clasamentul băncilor din România după valoarea activelor: "În cazul încheierii cu succes a achiziţiei Bancpost de către Banca Transilvania la finalul acestei luni, aceasta se va afla în competiţie directă cu Banca Comercială Română pentru prima poziţie în topul băncilor din România după valoarea activelor gestionate. Aşadar, începerea unor noi negocieri pentru preluarea altor bănci, ar însemna, în mod clar, «atacarea» primei poziţii în acest top".
Banca se află în negocieri cu Eurobank, principalul acţionar al Bancpost, pentru preluare acesteia. De altfel, pe data de 15 septembrie, banca din Cluj transmitea, printr-un comunicat publicat pe site-ul BVB, că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă, finalizarea acestora fiind estimată la finalul lunii octombrie.
Trebuie precizat că aprecierea cotaţiei TLV din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute s-a realizat pe fondul unui rulaj de 3,83 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4 milioane de unităţi.
Cea mai slabă evoluţie a titlurilor băncii a fost consemnată pe data de 29 septembrie, când cotaţia TLV a scăzut cu 1,77%, fiind transferate 2,97 milioane de acţiuni. Tot în aceeaşi zi, a avut loc un transfer pe piaţa "deal" cu acţiuni TLV, de circa 0,76 milioane de unităţi.
De altfel, în toată perioada 29 septembrie-6 octombrie, volumul consemnat de acţiunile societăţii bancare s-a situat sub media ultimei luni.
Dintr-o perspectivă tehnică, titlurile TLV s-au înscris, în intervalul analizat, pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt şi lung, cotaţia închizând pe 6 octombrie, atât peste media mobilă simplă de 20 de zile cât şi peste cea de 200 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile fiind asociată cu termenul scurt, iar cea de 200 de zile cu cel lung). Pe de altă parte, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, acţiunile TLV se situau sub media mobilă de 50 de zile, ce defineşte tendinţa pe termen mediu.
Principalul suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) se găseşte la 2,17 lei/acţiune, în timp ce prima rezistenţa (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) importantă se află la 2,5 lei/titlu.
În primul semestru al acestui an, TLV a obţinut un profit net de 496 milioane de lei, în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, când rezultatul net a fost de 458,26 milioane de lei.
Ponderea acţiunilor societăţii bancare în indicele BET, care a urcat cu 1,83% în intervalul menţionat, este de 20,57%, cea mai mare dintre toate componentele principalului coş de acţiuni al bursei autohtone.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 1,25%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Ca şi în cazul BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost obţinut de acţiunile TLV, a căror pondere în BET-XT este de 15,51%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,85%, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi a cărui cotaţie a coborât, în perioada menţionată.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,31%, în perioada menţionată, reprezintă, din nou, titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui financiar.
Vineri, 6 octombrie, cotaţia FP încheia şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,35%, fiind transferate 4,21 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 6,5 milioane de unităţi.
În continuare, titlurile companiei Dafora (DAFR), a căror creştere a fost, în perioada 29 septembrie-6 octombrie, de 79,95%, reprezintă acţiunile cu cea mai bună rentabilitate de la BVB, în intervalul menţionat.
Pentru prima dată de la reluarea tranzacţionării, după aprobarea planului de reorganizare al companiei, cotaţia DAFR a suferit o scădere, preţul titlurilor societăţii de foraj coborând vineri, 6 octombrie, cu 6,9%, pe fondul unui volum de 15,86 milioane de unităţi, cel mai mare rulaj consemnat din data de 25 septembrie, momentul reluării transferurilor cu acţiuni DAFR la BVB.
Poziţia a doua în această ierarhie este ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH) care au urcat cu 6,81%, podiumul fiind completat de acţiunile Bucovina-Club De Munte (BCM), a căror apreciere a fost de 3,77%, în raport cu moneda euro.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 28 septembrie-5 octombrie, este condus de titlurile OTP Global Mix, cu o apreciere de 1,06%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o creştere de 0,96%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Active RON, care au urcat cu 0,81%.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,51%, în intervalul 29 septembrie-6 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,68%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a crescut cu 0,47%, în intervalul precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a apreciat cu 6,18%, în perioada 29 septembrie-6 octombrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.910 euro (aproximativ 17.900 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,578 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 64,82 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. TLV testeaza MM simpla 20 de unitati (weekly)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2017, 14:01)
Uitandu-ma pe graficul saptamanal,in pofida zvonurilor de preluare Garanti Bank,Bancpost etc,media mobila simpla pe ultimele 20 de saptamani a fost depasita de ceva vreme .Acum o testeaza de jos in sus.Media mobila simpla daily de 50 a fost usor depasita azi ,tot de jos in sus,dar evolutia de pana acum nu pare sa convinga pe mai departe.
Graficul monthly pe RSI si MACD,de ex,dau semnale de sell.Deci ,pe termen lung,analiza tehnica pare a spune sa ne asteptam la scaderi
Ca si concluzie,daca trece sub 2,17 ,ceea ce ,personal ma astept, sunt sanse pentru preturi neasteptat de mici.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2017, 21:57)
De acord ca pe monthly sunt semne de scadere. RSI nu a mai facut divergenta de prin 2007 si atunci a fost prapad. Acum face iar. Pretul de 2,17 conteaza cel mult pe weekly. Pe monthly important e 2. Pe acolo e si prima retragere Fib de la minimul din 2009. Daca se duce sub 2 e nasol.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2017, 10:42)
CMF,alt indicator care pe monthly a facut div negativa,la fel ca in 2007...Deci ultimele luni,in pofida zvonurilor de preluare ,a fost distributie.
.