CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 MARTIE - 31 MARTIE 2014 Cazacu, XTB: "Diferenţialul de dobândă încurajează plasamente speculative pe leu"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 aprilie 2014

Cazacu, XTB: "Diferenţialul de dobândă încurajează plasamente speculative pe leu"

Leul s-a apreciat cu 1,38% faţă de moneda europeană

Moneda naţională s-a apreciat cu 1,38% faţă de euro, în perioada 3 martie - 31 martie 2014, paritatea eur/ron ajungând la 4,4553.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar la XTB România, leul pare atractiv prin prisma orientării tot mai pronunţate spre relaxare a Băncii Centrale Europene. "Chiar şi în situaţia prezentă, diferenţialul de dobândă încurajează plasamente speculative pe leu, atâta timp cât sentimentul de piaţă rămâne favorabil", ne-a declarat domnia sa. Claudiu Cazacu este de părere că moneda naţională a fost sprijinită de pauza în seria tăierilor de dobândă ale Băncii Naţionale a României (BNR) şi de surplusul comercial.

"La finalul anului curent, văd paritatea eur/ron mai sus de 4,5", a concluzionat analistul.

În schimb, aurul s-a depreciat puternic faţă de moneda europeană, metalul preţios înregistrând o scădere de 3,66% în perioada analizată.

Pe pieţele externe, uncia de aur a închis, pe 3 martie, la cotaţia de 1350 dolari, iar pe 31 martie metalul preţios înregistra preţul de 1283 de dolari, înregistrând astfel o scădere de 4,96%.

Claudiu Cazacu, analist financiar la XTB ne-a spus: "Aurul nu mai include prima de risc a unui conflict de proporţii, din moment ce SUA şi Rusia par a fi găsit punţi de dialog (n.r. eferitor la situaţia din Ucraina). Metalul preţios ar putea fi uşor vulnerabil pe termen scurt, depinzând şi de datele de vineri din SUA, aici mă refer la NFP (n.r NFP - Non Farm Payrolls reprezintă numărul de noi locuri de muncă din sectorul non-agricol privat din America) dar are şanse să revină pe un plus de 5% faţă de valorile actuale chiar pe un orizont de 1-2 luni".

Titlurile "Calipso" - avans de 59,58%

Acţiunile "Calipso" (simbol CAOR) au înregistrat o creştere de 59,58% în perioada 3 martie - 31 martie 2014, înregistrând cel mai mare avans de pe piaţă.

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.

În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei.

Titlurile "Alumil" (simbol ALU) s-au apreciat în perioada analizată cu 37,43%, raportat la moneda euro, fiind urmate de acţiunile companiei "Sinteza" (STZ) care au crescut în aceeaşi perioadă cu 19,90% raportat la euro.

FDI Carpatica - cel mai profitabil fond pentru investitori

FDI Carpatica, administrat de SAI Carpatica Asset Management, a înregistrat o apreciere de 2,13%, raportat la moneda europeană, în perioada 3 martie - 31 martie 2014, aducând cel mai mare randament din piaţa fondurilor, în această perioadă.

Fondul a avut o evoluţie de 14% în anul precedent, iar în primele 3 luni ale anului 2014 a crescut cu 0,56%, conform site-ului companiei.

Pe locul al doilea, s-a situat, în perioada analizată, un alt fond administrat de SAI Carpatica AM, şi anume "FDI Carpatica Obligaţiuni" care a înregistrat un avans de 1,86%, raportat la moneda euro.

Podiumul fondurilor a fost completat de "Erste Bond Flexible", cu o creştere de 1,81%.

Indicii bursieri au trecut pe plus

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înregistrat o creştere de 3,56% în perioada 3 martie - 31 martie 2014.

Indicele BET-XT a urmat BET cu o creştere de 2,90%, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea s-a apreciat cu 1,98%.

Atât pe BET, cât şi pe BET-XT, titlurile "Transelectrica" (TEL) au înregistrat cea mai mare creştere, urcând cu 11,51%.

Conducerea "Transelectrica" (simbol TEL) propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent.

Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.

În schimb, pe BET-FI, acţiunile SIF5 Oltenia au obţinut cel mai bun randament (7,12%).

Conducerea SIF5 a completat convocatorul AGA din 28 aprilie cu propunerea înaintată de un grup de acţionari (Gheorghe Iaciu şi fonduri ING) ca societatea să distribuie un dividend de 0,21 lei/acţiune, reprezentând 93,72% din profitul net din 2013.

Anterior, Consiliul de Administraţie (CA) al SIF5 propusese un dividend brut de 0,16 lei/acţiune (71,4% din profitul net). CA propunea ca diferenţa de profit net (28,6%) să fie repartizată la sursele proprii de finanţare ale societăţii.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi adus un plus de 1,72% investitorilor, în cazul depozitelor în moneda naţională.

De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21% în perioada analizată.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb