Moneda digitală Bitcoin a marcat o creştere de 11,22%, în intervalul 30 mai - 8 mai, depăşind astfel pragul psihologic de 6.000 de dolari, într-o mişcare de preţ ce continuă creşterea neaşteptată de la începutul lunii aprilie, când cotaţia BTC a marcat un salt de circa 23% (17,4% doar în şedinţa din 2 aprilie), potrivit datelor furnizate de investing.com, care replică preţurile exchange-ului Bitfinex.
Ieri, cotaţia Bitcoin a atins un maximum intraday de 6.076 dolari, cel mai ridicat nivel din 15 noiembrie 2018 încoace, potrivit datelor CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), în jurul acestui prag (6.400) situându-se o rezistenţă semnificativă în condiţiile în care preţul BTC s-a tranzacţionat în preajma acestui nivel timp de mai multe luni anul trecut.
Potrivit CNBC, preţul criptomonedei a fost impulsionat recent de conturarea unui interes din ce în ce mai mare din partea investitorilor instituţionali, precum Fidelity Investments, care a anunţat la începutul acestei săptămâni că va începe să permită clienţilor să cumpere şi să vândă active digitale.
De altfel, evoluţia monedei digitale nu a fost perturbată de un anunţ de marţi că un grup de hackeri au furat 7.000 de monede Bitcoin, în valoare de peste 40 milioane de dolari, de la Binance, unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume. De menţionat că pe parcursul anului trecut, hackerii au sustras criptomonede în valoare totală de aproape 1 miliard de dolari, potrivit companiei americane de securitate informatică CiptherTrace.
Criptomoneda
Aprecierea Bitcoin a generat creşteri şi pentru cotaţia altor monede virtuale, majoritatea găsindu-se ieri în teritoriul pozitiv, deşi aprecierile sunt mai degrabă marginale.
De la începutul anului curent şi până în prezent, avansul BTC este de circa 60%.
La finalul lunii noiembrie a anului trecut, cotaţia criptovalutei Bitcoin a scăzut sub 5.000 de dolari pentru prima dată în ultimele paisprezece luni, preţul monedei virtuale continuându-şi deprecierea în decembrie, ajungând sub pragul de 3.500 de dolari.
Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, în jurul orei 14:45, valoarea de piaţă a criptomonedei era de 107,59 miliarde de dolari, în timp ce potrivit CoinDesk Price Index, criptovaluta se tranzacţiona la circa 6.047 de dolari.
Trecând la activele tradiţionale, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), topul randamentelor, în perioada 30 aprilie - 8 mai, a fost condus de acţiunile Zentiva (SCD), care au marcat un salt de 18,82%, în raport cu moneda euro.
Pe poziţia secundă s-au regăsit titlurile Construcţii Napoca (NAPO), care au înregistrat o creştere 13,24%, în perioada menţionată, în timp ce acţiunile Rompetrol Well Services (PTR) completează topul celor mai rentabili emitenţi, cu o apreciere de 7,75%, în perioada analizată.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, a înregistrat o retragere de 0,84%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce BET-XT, compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat o scădere de 0,75%.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun randament a fost avut de titlurile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN), care afişează o creştere de 5,21%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat cel mai slab comportament din cadrul celor trei coşuri de acţiuni analizate la această rubrică, cu o depreciere de 1,75%, în perioada 30 aprilie - 8 mai, în raport cu moneda euro. Totodată, acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care afişează o apreciere de 1,63%, reprezintă titlurile cu cea mai bună performanţă din cadrul acestui coş de acţiuni.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 aprilie - 7 mai, este condus de titlurile FDI Monolith, care au urcat cu 0,66%.
Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat FDI PLUS Invest, cu o apreciere de 0,23%, în timp ce titlurile BRD Simfonia, care au urcat cu 0,14%, completează topul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a revenit pe o creştere uşoară, în contextul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, marcând un avans de 0,39%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat marginal, în intervalul 30 aprilie - 8 mai, cu 0,01%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,4%.
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2019, 19:16)
Atentie la ce scriii idiotule.