Acţiunile furnizorului de profile din tâmplărie din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) au urcat, în intervalul 30 august - 6 septembrie, cu 5,11%, în raport cu moneda euro, clasându-se, astfel, pe primul loc în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.
În cele şase zile de tranzacţionare cuprinse în intervalul avut în vedere, cotaţia ALU a oscilat între două scăderi de 0,67%, înregistrate pe 30 august şi 5 septembrie, şi o creştere de 0,68% consemnată pe data de 31 august.
Cu excepţia şedinţei din data de 30 august, când s-a înregistrat un volum de tranzacţionare de 838.541 de acţiuni, cu mult peste media ultimelor celor 20 de zile anterioare, de circa 66.300 de unităţi, în restul şedinţelor zilelor bursiere incluse în intervalul menţionat, rulajul titlurilor ALU s-a situat cu mult sub media ultimei luni de tranzacţionare.
Astfel, aprecierea cotaţiei emitentului din intervalul menţionat a apărut pe fondul unui interes relativ scăzut din partea participanţilor pieţei, pentru acţiunile companiei.
De menţionat că performanţa titlurilor ALU iese în evidenţă în contextul unei evoluţii preponderent negative a acţiunilor de la BVB, în perioada 30 august - 6 septembrie, toţi indicii bursei avuţi în vedere (BET, BET-FI şi BET-XT) înregistrând deprecieri ale cotaţiilor.
Totodată, trebuie precizat că, din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii ALU se află pe un trend descendent pe termen scurt, mediu şi lung pe graficul zilnic, cotaţia emitentului tranzacţionându-se sub mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp, tendinţă ce a devenit evidentă odată cu data ex-dividend din 18 mai.
În acest an, furnizorul de profile din tâmplărie din aluminiu a distribuit un dividend brut de 0,416 lei/titlu, valoare care, raportată la preţul de închidere al acţiunii din data de 25 aprilie, ziua în care acţionarii au votat alocarea acestei sume ca dividend, a oferit un randament brut de 21,01%, cel mai mare de la BVB.
După primul semestru al acestui an, compania a înregistrat o pierdere de 0,97 milioane de lei, spre deosebire de un profit net de 0,23 milioane de lei, după primele şase luni ale anului 2017.
La data de 30 iunie 2017, Alumil Aluminium Industry deţinea 55,9% din titlurile Alumil Rom Industry, în timp ce Michail Sotiriou avea un pachet de 23,95% din capitalul social al companiei, potrivit datelor afişate de BVB.
Capitalizarea emitentului la bursă este de 23,28 milioane de lei.
Pe poziţia a doua a randamentelor bursei se află acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cu o creştere de 4,12%, în timp ce titlurile Transelectrica (TEL), ce au marcat un avans de 3,57%, completează podiumul rentabilităţilor de la BVB.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,15%, în raport cu moneda euro, în intervalul 30 august - 6 iunie, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionare 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,38%.
Cea mai bună evoluţie din componenţa celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile TEL.
Joi, 6 septembrie, preţul acţiunii emitentului a urcat cu 0,2%, pe fondul unui volum de 104.440 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 32.032 de titluri.
Ponderea acţiunilor TEL în indicele BET este de 2,16%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa titlurilor transportatorului de energie electrică este de 1,95%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,54%, în intervalul 30 august - 6 septembrie, în raport cu moneda euro.
Cu o creştere de 0,21%, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă tilurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.
Pe data de 6 septembrie, preţul acţiunilor FP a coborât cu 0,55%, pe fondul unui volum de 2,86 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 3,68 milioane de unităţi.
Acţiunile FP au cea mai mare pondere în indicele BET-FI, de 29,12%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 august - 5 august, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 0,7%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află Fortuna Classic, cu o creştere de 0,39%, în timp ce titlurile Certinvest Dinamic, care s-au apreciat cu 0,29%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a urcat cu 0,62%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,1%, în intervalul 30 august - 6 septembrie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,14%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 6,18%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.480 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 112,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.