CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 MARTIE - 6 APRILIE Recuperare furtunoasă pentru Nuclearelectrica, care marchează un salt de 10,8%

M.G.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 aprilie 2020

Recuperare furtunoasă pentru Nuclearelectrica, care marchează un salt de 10,8%

Impulsionate de dividendul generos propus de conducere acţionarilor pentru AGA din 27 aprilie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au continuat recuperarea furtunoasă a deprecierii suferite la mijlocul lunii martie, acţiunile emitentului urcând cu 10,83% în perioada 30 martie - 6 aprilie, în raport cu moneda euro, prefigurându-se astfel a fi primele titlurile importante de la bursa locală care revin la nivelurile pre-Covid-19.

În data de 24 martie, emitentul a informat piaţa că a propus acţionarilor, pentru adunarea generală din 27 aprilie, distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 1,65306302 lei din profitul anului trecut, echivalentul a 92% din rezultat. Valoarea dividendului, raportată la preţul acţiunii SNN din data de marţi, 24 martie, de 11,74 lei, oferea un randament brut de 14,08%, în timp ce suma avută în vedere pentru distribuire ca dividende se ridică la 498,42 milioane de lei.

Titlurile emitentului a urcat constant nu doar în şedinţele de tranzacţionare din intervalul analizat, ci în toate cele 10 zile bursiere de la anunţul din 24 martie încoace, pe volume consistente, investitorii revenind la cumpărare pe acest emitent după vânzările masive de la jumătatea lunii martie. Ieri, la ora 16:00, acţiunile SNN urcau cu 2,7% la 15,06 lei/acţiune pe fondul sentimentului pozitiv din piaţă, în condiţiile în care pieţele bursiere europene marcau o zi pozitivă de creşteri cuprinse între 2 şi 4 procente.

De menţionat că titlurile emitentului au mai marcat un salt de 17% în perioada 23 - 30 martie, în raport cu moneda euro. În condiţiile evoluţiilor din ultimele două săptămâni şi incorporând parcursul de ieri de la ora 16:00, titlurile Nuclearelectrica aproape că au recuperat integral scăderea de circa 29% suferită în perioada 3 - 16 martie.

Din cele 498,42 milioane de lei, sumă înaintată de Nuclearelectrica ca distribuţie de dividende, circa 411,18 milioane de lei ar urma să meargă către Statul Român care deţine, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 82,49% din operatorul centralei de la Cernavodă.

Investitorii care doresc să beneficieze de dividende, trebuie să aibă acţiuni SNN la data de 16 iunie, data ex-dividend fiind 15 iunie, în timp ce plăţile se vor face începând cu 25 iunie.

În data de 30 martie, acţionarii companiei au votat declanşarea procedurilor de cumpărare a activelor aferente Sucursalei Feldioara aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, prin negociere directă cu compania, în vederea realizării unui ciclu energetic nuclear integrat.

Pentru anul trecut, producătorul de energie a raportat un profit net preliminar de 540,94 milioane de lei, cu 31,74% peste cel realizat în 2018, evoluţie apărută pe fondul creşterii veniturilor într-un ritm mai accelerat decât al cheltuielilor.

Prima poziţie în topul randamentelor de la BVB pentru perioada 30 martie - 6 aprilie se află titlurile Electromagnetica (ELMA), a căror cotaţie a urcat cu 11,43%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, în timp ce pe locul al doilea se regăsesc titlurile SNN. De asemenea, podiumul acestui clasament este completat de acţiunile BRK Financial Group (BRK), ce s-au apreciat cu 9,86%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 3,02%, în intervalul 30 martie - 6 aprilie, în timp ce coşul de acţiuni al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa locală, BET-XT, s-a apreciat cu 2,89%.

Acţiunile SNN reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul referinţei Bursei de Valori Bucureşti, dar şi din cadrul indicelui BET-XT.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,07%, în intervalul analizat, prima poziţie în topul randamentelor din acest indice fiind ocupat de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 3,15% în raport cu moneda euro, în perioada 30 martie - 6 aprilie.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 29 martie - 5 aprilie, este condus de titlurile OTP Premium Return, care au crescut cu 0,96%, în intervalul menţionat. Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 0,92%, în timp ce titlurile FDI Plus Invest, care au urcat cu 0,87%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,89%, în intervalul 30 martie - 6 aprilie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a urcat cu 0,04%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus un câştig de 0,06%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 13,71%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.370 de dolari, în creştere cu 3%.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 137,75 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb