CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 DECEMBRIE 2018 - 30 DECEMBRIE 2019 Nuclearelectrica - vedeta anului trecut, la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 ianuarie 2020

Nuclearelectrica - vedeta anului trecut, la BVB

Creşteri de peste 30%, pentru indicii avuţi în vedere

Salt de circa 80% pentru SIF Transilvania, cu mult peste celelalte componente din indicele BET-FI

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au fost vedeta anului recent încheiat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titlurile producătorului de energie nucleară cunoscând o creştere de 70,41%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019, cea mai bună rentabilitate din cadrul indicelui BET, ce a bifat un avans de 31,86%, al doilea cel mai bun randament anual de după criza globală din 2007 - 2008.

A fost continuarea trendului ascendent pe care acţiunea SNN a început să îl dezvolte încă din prima parte a anului 2017, tendinţă ce a accelerat în 2019 pe fondul unui cumul de factori printre care evoluţia generală bună a Bursei, rezultatele financiare în creştere raportate de companie şi a aşteptărilor privind acordarea de dividende cu randamente ridicate.

Nuclearelectrica este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 82,49% din capitalul producătorului de energie şi în 2017 şi 2018 a fost stoarsă de bani, pe lângă cota de 90% din profit, respectiv a celui aferent anilor 2016 şi 2017, societatea acordând şi dividende suplimentare, la cererea şi votul acţionarului majoritar.

Anul acesta scenariul a fost diferit, în condiţiile în care noul executiv nu a mai cerut dividende suplimentare de la companiile pe care le controlează, implicit şi de la Nuclearelectrica.

Mai mult decât atât, în lunile decembrie şi aprilie, a respins solicitările Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar al producătorului de energie, pentru distribuirea sumelor de 512,57 milioane de lei şi 438,62 milioane de lei, ca dividende suplimentare.

La începutul lunii mai, Statul Român ceruse de la Nuclearelectrica, prin Ministerul Energiei, informaţii referitoare la analiza şi decizia conducerii SNN privind distribuirea şi virarea, sub formă de dividend sau vărsăminte la bugetul statului, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, conform prevederilor din OUG 114.

Atunci, reprezentanţii companiei au transmis că, ţinând cont de investiţiile pe care Nuclearelectrica urma să le execute în acest an, societatea nu are bani pentru distribuirea de dividende suplimentare.

Astfel, în anul recent încheiat, compania a distribuit către acţionari numai suma de 378,9 milioane de lei, peste 90% din profitul net obţinut de companie anul trecut, de 410,6 milioane de lei.

Valoarea dividendului brut a fost de 1,25670615 lei care, raportat la cotaţia SNN din data de 22 aprilie (ziua anterioară deciziei acţionarilor privind distribuirea profitului obţinut în 2018), de 10,7 lei, oferea investitorilor un randament brut de 11,7%.

Pe lângă Nuclearelectrica, alte companii care au pus umărul serios la evoluţia indicelui BET au fost OMV Petrom (SNP), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Fondul Proprietatea (FP), emitenţi ale căror cotaţii au urcat cu 45,82%, 35,42% şi 33,72%, în raport cu moneda euro, în perioada 31 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un avans de 33,96%, anul trecut, toate componentele din structura sa bifând avansuri consistente, în 2019.

A fost o evoluţie susţinută de un complex de factori din care se evidenţiează Legea privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) care, printre altele, prevede eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, situat în prezent la 5%.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul, iar entităţile care intră sub incidenţa sa trebuie să se conformeze noilor reglementări în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a Legii.

Prin înlăturarea pragului se creează premisele ca investitori instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul societăţilor de investiţii financiare şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse SIF-urile, cu implicaţii potenţiale pozitive pentru preţul acţiunilor în piaţă.

Dintre cele cinci societăţi, se remarcă evoluţia SIF Transilvania (SIF3) ale cărei acţiuni au urcat cu 80,12%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019.

Societatea cu sediul în Braşov a raportat, de-a lungul anului, rezultate financiare în creştere şi a distribuit dividende cu un randament brut de circa 5% faţă de preţurile titlului SIF3 din a doua parte a lunii februarie,

când a venit propunerea conducerii privind modalitatea de distribuire a profitului societăţii pentru anul 2018.

Totuşi, nu există elemente evidente de natură fundamentală care să explice creşterea spectaculoasă a preţului acţiunii SIF-ului din Braşov în anul tocmai încheiat şi diferenţa mare faţă de randamentul celorlalte societăţi de investiţii financiare, în condiţiile în care, pe poziţia a doua în ceea ce priveşte creşterea emitenţilor din BET-FI, se găsesc titlurile SIF Muntenia (SIF4), al căror avans a fost de 38,66%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 31 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019, este condus de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (NAPO), a căror cotaţie s-a apreciat cu 129,36%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua a acestei ierarhii se află titlurile IAR Braşov (IARV), cu o creştere de 126,58%, podiumul fiind completat de acţiunile Prebet Aiud (PREB), cu un avans de 115,31%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 28 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 38,8%.

Unităţile fondului BT Index Romania ROTX au avut un plus de 32,24%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Raiffeisen Romania Acţiuni, care au bifat un randament de 27,5%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 21,16%, în perioda 31 decembrie 2018 - 30 decembrie 2019, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 2,41%, în acelaşi interval de raportare.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 85,33%, în anul tocmai încheiat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 12:20, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.860 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 143,37 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb