CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IULIE - 7 AUGUST  Impact, pe poziţia a treia în topul randamentelor de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 august 2019

Impact, pe poziţia a treia în topul randamentelor de la BVB

Aurul - peste pragul de 1.500 de dolari

Înregistrând o apreciere de 1,8%, în intervalul 31 iulie - 7 august, faţă de moneda euro, acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) se situează pe poziţia a treia în topul celor mai rentabile titluri tranzacţionate în piaţa principală a Bursa de Valori Bucureşti (BVB), într-o perioadă în care cotaţiile acţiunilor bursei noas-tre s-au confruntat preponderent cu scăderi.

Pentru intervalul menţionat, cotaţia IMP a oscilat între o scădere de 2,99%, apărută în data de 2 august, pe fondul unui volum de 5.398 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 14.000 de titluri şi o creştere de 3,08%, apărută în data de 6 august, când au fost transferate 9.131 de acţiuni IMP.

De altfel, cu excepţia şedinţei din data de 31 iulie, când preţul acţiunii a stagnat, în toate ziele bursiere din intervalul 31 iulie - 7 august, volumul înregistrat s-a situat sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce reflectă interesul relativ redus al participanţilor pieţei pentru titlurile dezvoltatorului imobiliar, în perioada avută în vedere.

În prezent, dezvoltatorul imobiliar derulează un program de răscumpărare pentru cel mult zece milioane de acţiuni IMP, echivalentul a 3,6% din societate. Acţiunile sunt achiziţionate la preţul pieţei, dar care nu poate fi mai mic de 0,6 lei/titlu şi nu mai mare de 1,5 lei/titlu.

Potrivit ultimei raportări a companiei, în data de 31 iulie, Impact şi-a răscumpărat 39.590 de acţiuni, la un preţ mediu ponderat de 1,15 lei, în timp ce în şedinţele din 1 şi 2 iunie, emitentul nu achiziţionat acţiuni IMP.

La finalul lunii iunie, compania a anunţat că proiectul Luxuria Domenii Residence intră în faza a doua de dezvoltare, faza de locuinţe personale, ce cuprinde 268 de apartamente, 296 locuri de parcare subterane şi zece grădini tematice/spaţii verzi întinse pe o suprafaţă de 2.500 mp, ce are ca termen de execuţie şi livrare trimestrul al treilea din 2020.

După primele trei luni ale anului, Impact Developer & Contractor a obţinut, la nivel individual, un profit net de 12,829 milioane de lei, faţă de o pierdere minoră înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Veniturile din vânzări au fost în sumă de 50 milioane de lei, mai mult decât triple faţă de cele din primul trimestru al anului trecut, susţinute atât de creşterea vânzărilor de apartamente din proiectul Greenfield Băneasa Residence, cât şi de creşterea preţului mediu de vânzare al apartamentelor.

Acţionarul majoritar al Impact Developer & Contractor este Gheorghe Iaciu, cu o deţinere de 56,05% din companie, în timp ce Adrian Andrici are 15,3% din capitalul dezvoltatorului imobiliar.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB se ridica la circa 319,5 milioane de lei.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 31 iulie - 7 august, se află acţiunile Bucovina - Club de Munte (BCM), al căror avans a fost de 4,28%, podiumul fiind completat de acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) cu o creştere a preţului de 1,8%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,27%, în perioada 31 iulie - 7 august.

Cu un avans al cotaţiei de 1,83%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă acţiunile cu cel mai bun parcurs din cadrul coşului de acţiuni financiar.

Ponderea titlurilor SIF Muntenia în indicele BET-FI este de 7,13%.

Indicele BET, al celor mai lichide şais-prezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,46%, în intervalul 31 iulie - 7 august, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, a înregistrat un recul de 1,3%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile Conpet (COTE), a căror cotaţia s-a apreciat cu 2,13%, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor transportatorului de produse petroliere în indicele BET este de numai 0,71%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor COTE este de 0,7%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 30 iulie - 6 august, este condus de titlurile Fortuna Gold, ce au raportat o creştere de 0,83%.

Unităţile fondului Raiffeisen Confort Euro au avut un plus de 0,72%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville au avut un randament de 0,59%.

Cotaţia aurului a depăşit, în perioada 31 iulie - 7 august, pragul de 1.500 de dolari pe uncie, preţ pe care metalul preţios nu l-a mai atins din primăvara anului 2013, după ce, în a doua parte a lunii trecute, cotaţia activului de refugiu a depăşit decisiv rezistenţa de la 1.400 de dolari/uncie, prag sub care aurul s-a tranzacţionat din a doua parte a anului 2016.

Evoluţia metalului preţios apare pe fondul incertitudinilor legate de războiul comercial dintre Statele Unite şi China, a semnalelor tot mai puternice privind încetinirea economiei globale, precum şi a tendinţei băncilor centrale din întreaga lume de relaxare a politicilor monetare.

Afshin Nabavi, vicepreşedinte senior la traderul de metale preţioase MKS SA a declarat pentru CNBC: "Situaţia nu s-a schimbat. Tensiunile politice continuă, războiul comercial continuă, aşa că nu m--ar mira să vă preţuri mai mari (n.r. pentru aur)".

Recent, administraţia Trump a ameninţat Beijing--ul cu impunerea unor tarife de 10% pentru noi importuri de bunuri din China, în valoare de 300 miliarde de dolari pe an, iar ca răspuns, autorităţile chineze au lăsat ca yuan-ul să coboare faţă de dolar la minimul ultimilor zece ani, ceea ce a determinat Statele Unite să eticheteze China drept manipulator valutar.

Este contextul care a declanşat ceea ce până acum nu este decât o corecţie severă a pieţelor de acţiuni globale, situaţie care a dus la creşterea cotaţiei metalului galben, între activele de risc şi aur existând o corelaţie indirectă.

Gordon Wayne, director executiv al diviziilor de mărfuri şi valute la UBS Group AG, a declarat, pentru Bloomberg: "Aurul îşi îndeplineşte rolul tradiţional de activ de refugiu", adăugând că, în cazul amplificării războiului comercial, se creează premisele ca preţul metalului preţios să ajungă până la 1.600 de dolari pe uncie.

De la începutul anului şi până în prezent, preţul metalului galben înregistrează o creştere de aproape 15%, cu un avans pronunţat demarat în luna iunie, în condiţiile în care băncile centrale din China, Rusia, Polonia şi Kazahstan şi-au mărit rezervele de aur.

De altfel, trendul activului de refugiu nu dă semne de încetinire, Banca Centrală a Chinei sporindu-şi rezervele cu aproape zece tone de aur, doar în luna iulie, potrivit Bloomberg.

Ieri, în jurul orei 16:30, cotaţia metalului galben coborâse sub nivelul de 1.500 de dolari pe uncie, la 1.493,95 dolari pe uncie, conform moneymetals.com.

Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,06%, în intervalul 31 iulie - 7 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,09%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 17,42%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 11.880 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 212,37 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb