Odată cu informaţia apărută luni, 11 septembrie, conform căreia, la solicitarea Ministerului Energiei, compania Conpet (COTE) va convoca, în cel mai scurt timp, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor în vederea distribuirii unor dividende suplimentare în valoare de 85 milioane de lei, acţiunile transportatorului de produse petroliere au devenit titlurile cu cea mai mare rentabilitate din indicele BET, cotaţia societăţii având o apreciere de 3,91% în raport cu moneda euro, în intervalul 4-11 septembrie.
De departe cea mai mare creştere avută de titlurile COTE în perioada avută în vedere a fost consemnată chiar pe data de 11 septembrie, când acestea au urcat cu 5,94%, fiind transferate 5.225 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.540 de acţiuni.
Vineri, 8 septembrie, cu o şedinţă de tranzacţionare în urmă, preţul titlurilor transportatorului de produse petroliere s-a apreciat cu 1,62%, pe fondul unui volum de 3.376 de acţiuni, cu mult peste rulajele consemnate în zilele anterioare, de câteva sute de unităţi.
În acea zi, Romgaz (SNG) a raportat că Statul Român, prin Ministerul Energiei, a cerut companiei convocarea acţionarilor pentru distribuirea sumei de 750 milioane lei sub formă de dividende, din rezervele şi profitul reportat al societăţii. Atunci, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, aprecia că dacă statul acţionează astfel la SNG, probabil că va opera la fel şi în cazul celorlalte companii pe care le controlează.
De altfel, după COTE, următoarea cea mai rentabilă companie din indicele BET, în perioada 4-11 septembrie, este chiar SNG, a cărei cotaţie s-a apreciat cu 3,36% în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
În celelalte zile din perioada avută în vedere, oscilaţiile acţiunilor COTE au variat între 0,4% şi -0,6%, pe fondul unor volume de tranzacţionare reduse, situate sub media ultimei luni.
Din punct de vedere tehnic, titlurile COTE se află pe trend ascendent atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu, cotaţia găsindu-se deasupra mediilor mobile simple de 20, respectiv 50 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 zile fiind asociată cu termenul scurt, iar cea de 50 de zile cu termenul mediu).
În primul semestru al acestui an, transportatorul de produse petroliere a înregistrat un profit net de 40,39 milioane lei, în creştere cu 9% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut.
Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei deţine 58,72% din societate.
Ponderea titlurilor COTE în principalul indice al pieţei, care a urcat cu 0,31% în perioada 4-11 septembrie, este de doar 1,31%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,9%, în raport cu moneda euro, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mare apreciere dintre cei analizaţi, în perioada avută în vedere.
Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui societăţilor financiare a fost obţinută, în intervalul menţionat, de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 8,67%, în raport cu moneda euro.
Luni, 11 septembrie, acţiunile societăţii de investiţii financiare au coborât cu 0,24%, în contextul unui rulaj de 959.376 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 325.000 de unităţi.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,83%, în perioada 4-11 septembrie, raportat la moneda euro.
Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF5, a căror pondere în indicele extins este de 3,17%.
Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus tot de acţiunile SIF5, locul al doilea în acest top a revenit titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 6,75%.
Podiumul este completat de acţiunile Mecanică Fină (MECE), a căror apreciere a fost de 4,57%, în perioada menţionată.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 1-8 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,17%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat FDI Audas Piscador, ce a înregistrat o creştere de 1,16%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Piscador Equity Plus, care au urcat cu 0,95%.
Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 4-11 septembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,48%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 3,56%, în perioada 4-11 septembrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.590 euro (aproximativ 16.508 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,5983 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 59,06 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.