Într-o perioadă marcată de scăderea majorităţii acţiunilor şi, implicit, a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 1,46%, în perioada 29 noiembrie - 8 decembrie, reprezintă singurul fond, dintre cei analizaţi, a căror apreciere a fost de peste 1%, în perioada menţionată. Spre deosebire, celelalte două poziţii ale topului fondurilor de investiţii, FDI MONOLITH şi Bond Flexible RON, au marcat randamente de doar 0,45%, respectiv 0,34%, în intervalul avut în vedere.
Certinvest BET-FI Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-FI, cu un grad de risc ridicat, arată Certinvest SAI, administratorul fondului, pe site-ul societăţii.
Acesta are la bază dispersia riscului pe cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) şi acţiunile Fondul Proprietatea (FP), tranzacţionate pe piaţa reglementată a BVB, investind în proporţie de peste 90% în cele şase acţiuni, mai menţionează Certinvest SAI.
Pe data de 8 decembrie, un procent de 93,11% din activele fondului era plasat în acţiuni cotate, 6,88% în depozite bancare şi certificate de depozit, restul reprezentând cont curent şi sume în tranzit, detaliază structura fondului administratorul Certinvest BET-FI Index.
În perioada 29 noiembrie - 8 decembrie, toate componentele indicelui BET--FI s-au apreciat, cel mai mare avans, de 4,06%, în raport cu moneda euro, fiind înregistrat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5). Tot în acelaşi interval, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu 3,16%, creşterea celorlalte SIF-uri fiind cuprinsă între 2,6% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 0,84% pentru SIF Transilvania (SIF3).
Aprecierea titlurilor FP, cel mai important emitent din BET-FI, cu o pondere de aproape 29%, a fost de 0,71%.
În acelaşi interval, indicele BET-FI urca cu 1,85%, fiind singurul dintre indicii analizaţi ce afişau creştere, în perioada 29 noiembrie - 8 decembrie.
Punând într--un context mai larg evoluţia BET-FI din a doua parte a anului curent, la finalul săptămânii trecute, brokerii pieţei de capital autohtone detaliau, pentru Ziarul BURSA, motivele ascensiunii indicelui financiar.
Astfel, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, sublinia că investitorii au fost atraşi către SIF-uri de discountul mare dintre preţ şi valoarea activului net, afişat de către societăţile de investiţii financiare.
Pe de altă parte, Ana Maria Andruş, analist senior în cadrul Ieba Trust, punea creşterea BET-FI pe seama unei posibile eliminări a pragului de deţinere la SIF-uri, care, în prezent, este limitat la un nivel de 5%.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a coborât, în perioada 4 decembrie - 11 decembrie, cu 2,15%, în raport cu moneda euro.
Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei a fost marcată de acţiunile MedLife (M), care au urcat cu doar 0,3%, în intervalul de timp menţionat.
Pe data de 11 decembrie, cotaţia M a coborât cu 0,58% pe fondul unui rulaj de numai 155 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile, de circa 5.185 de unităţi.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,75%, în intervalul 4 decembrie - 11 decembrie.
În continuare, cel mai bun comportament a fost înregistrat de acţiunile SIF5, al căror preţ a crescut cu 2,81%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
Luni, 11 decembrie, preţul titlurilor SIF5 a urcat cu 1,85%, fiind transferate 288.356 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de aproape 417.600 de unităţi.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,72%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Ca şi în cazul indicelui financiar, cel mai bun comportament din cadrul BET-XT a fost bifat de titlurile SIF5.
Trecând la acţiunile listate la BVB, în intervalul 4 decembrie - 11 decembrie, titlurile Conted (CNTE), a căror creştere a fost de 10,68%, în raport cu moneda euro, ocupă primul loc în topul randamentelor bursei. Pe locul al doilea în acest clasament se situează titlurile Sphera Franchise Group (SFG), a căror cotaţie a săltat cu 10,3%, podiumul aprecierilor de la BVB fiind completat de acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), ce au urcat cu 7,61%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,04%, în intervalul 4 decembrie - 11 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în euro a fost de 0,02%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 44,92%, în perioada 4 decembrie - 11 decembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 17.190 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 290,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.