CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 AUGUST Nuclearelectrica - cel mai rentabil emitent din BET

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 august 2019

Nuclearelectrica - cel mai rentabil emitent din BET

Înregistrând o apreciere de 2,47%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 august, titlurile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) reprezintă acţiunile care au oferit cel mai bun randament din cadrul indicelui BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a consemnat o creştere de 1,08%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare în contextul în care, cel puţin în ultimele două şedinţe din intervalul analizat, cotaţia SNN s-a tranzacţionat în creştere în aşteptarea publicării rezultatelor financiare pentru primele şase luni din anul curent. În prima şedinţă a acestei săptămâni, evoluţia cotaţiei SNN a fost în puternică contradicţie cu cea a BET, în timp ce în ultima zi bursieră a săptămânii trecute, creşterea a fost peste media indicelui de referinţă.

Rezultatele la şase luni ale Nuclear-electrica urmează să fie publicate la începutul sau sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de astăzi pe site-ul BVB.

În cele şase zile bursiere cuprinse în intervalul 5 - 12 august, preţul acţiunii producătorului de energie a oscilat între o depreciere de 0,88%, apărută în şedinţa din 5 august, pe fondul unui rulaj de 93.642 de acţiuni, şi o apreciere de 1,77%, consemnată în data de 12 august, în contextul unei lichidităţi de 129.024 de titluri, mai mult decât triplu faţă de media celor 20 de zile anterioare, situată la 37.422 de unităţi.

După corecţia ex-dividend din începutul lunii iunie, interesul inves-titorilor pentru acţiunile SNN a înregistrat o uşoară moderare, precum şi avansul cotaţiei, având în vedere că lichiditatea s-a redus faţă de rulajele premergătoare datei ex-dividend. Tendinţa ascendentă ar putea, însă, să fie impulsionată dacă rezultatele financiare vor fi pozitive, iar tendinţa crescătoare generală a indicelui BET din acest an se păstrează intactă.

Potrivit lui Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, Nuclear-electrica este singurul emitent care, după primul trimestru din acest an, are un profit mai mare decât cel înregistrat anul trecut în primele şase luni. Acesta adaugă, într-un editorial publicat pe site-ul societăţii: "Ca atare, pentru primul semestru din 2019, doar dacă înregistrează pierdere (n.r. pentru trimestrul al doilea al anului), producătorul de energie va înregistra un rezultat mai slab decât cel din primele şase luni ale anului trecut".

De la începutul anului şi până în data de 12 august, emitentul a înregistrat cel mai bun randament al cotaţiei din cadrul tuturor componentelor BET, având o creştere de 34,51%, în raport cu moneda euro, fără a fi inclus randamentul dividendelor acordate de compania de stat în acest an.

Pentru primele trei luni din acest an, SNN a raportat un profit net de 219,28 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat cu 18,7%, până la 678 milioane de lei. Evoluţia veniturilor a fost determinată de creşterea cu 23,5% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în primul trimestru al acestui an, la 242,29 lei/Mwh, în condiţiile în care Nuclearelectrica a vândut, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, o cantitate de energie similară cu cea vândută în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2018, se arată în raportul la trei luni al companiei.

Compania are o valoare de piaţă la BVB de circa 3,47 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 1,06%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a raportat un avans de 1,2%, în perioada 5 - 12 august.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, acţiunile SIF Moldova (SIF2), ce au avut un avans de 2,68%, în raport cu moneda euro, au înregistrat cea mai bună evoluţie din perioada analizată.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 5 - 12 august, s-au clasat acţiunile Artego (ARTE), care au crescut cu 3,77%, în raport cu moneda euro.

Celelalte două trepte ale acestui podium sunt ocupate de titlurile IAR Braşov (IARV), care au marcat o creştere de 2,9%, şi de acţiunile SIF2.

Primul loc al clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 2 - 9 august, se află titlurile OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 1,45%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul Fortuna Gold, al cărui avans a fost de 1,06%.

Poziţia a treia a topului fondurilor de investiţii este ocupată de titlurile ETF - BET Tradeville, ale cărui unităţi au urcat cu 1%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,89%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,15%, în intervalul 5 - 12 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,18%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 3,31%, în perioada 5 - 12 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:15, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu circa 0,8%, în apropierea nivelului de 11.250 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 201,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb