Titlurile companiei "Farmaceutica Remedia" (simbol RMAH) s-au apreciat cu 13,01%, raportat la moneda europeană, în perioada 6 aprilie - 6 mai 2014.
Compania farmaceutică a înregistrat anul trecut un profit net de 3.013.374 lei, în scădere faţă de 2012, atunci când suma totală s-a ridicat la valoarea de 5.553.843 lei, conform datelor oferite de societate.
De asemenea, Farmaceutica Remedia a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 237,8 milioane lei, în timp ce costurile totale s-au ridicat la suma de 236,5 milioane ei, din care 235,4 milioane au reprezentat cheltuieli de exploatare, iar 1,08 milioane lei au fost cheltuieli financiare.
Compania a acordat dividende aferente profitului din 2013, în sumă de 1,99 milioane lei, în creştere faţă de anul precedent, când suma dividendelor a fost de doar 869.153 lei, iar pentru anul 2014 conducerea companiei estimează un dividend brut oferit în sumă de 1,59 milioane lei.
Acţionariatul companiei este format din Valentin - Norbert Ţăruş cu o deţinere de 66,50% din capitalul social, Ahg Vermogensverwaltungs Gesmbh Cottbus cu 16,48% şi alte persoane.
La jumătatea lunii trecute, Norbert Ţăruş, acţionarul majoritar şi preşedintele "Farmaceutica Remedia" a declarat că îşi doreşte ca societatea să ofere, an de an, dividende, dar şi ca preţul acţiunii să crească. "De aceea, vom încerca şi în următorii ani să rămânem pe această linie - să creştem cifra de afaceri şi să oferim divindende", a declarat, Norbert Ţăruş.
Tot în acelaşi timp, Robert Peloiu, director financiar la "Farmaceutica Remedia" a precizat că, din punct de vedere al vânzărilor, compania se aşteaptă la o creştere de 7-8 procente în acest an.
• Titlurile "Alumil Rom Industry" au revenit în top
Acţiunile companiei "Alumil Rom Industry" (simbol ALU) au crescut cu 23,69%, raportat la moneda europeană, înregistrând cel mai mare avans de pe Bursa de Valori Bucureşti în perioada 6 aprilie - 6 mai 2014.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul "Alumil" din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.
În urma titlurilor ALU s-au situat acţiunile companiei "Romcarbon" (ROCE), care au crescut în perioada analizată cu 20,13%, raportat la moneda europeană.
• Acţiunile "Transelectrica" - cel mai bun randament de pe indicii BET şi BET-XT
Titlurile companiei "Transelectrica" (TEL) s-au apreciat cu 11,37%, raportat la moneda euro, oferind cel mai bun randament de pe indicii bursieri BET şi BET-XT în perioada 6 aprilie - 6 mai 2014.
În această perioadă, indicele BET a înregistrat o stagnare, în timp ce BET-XT s-a depreciat cu 1,27%.
Tototodată, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 6,82%, raportat la moneda europeană.
SIF3 Transilvania a înregistrat cea mai mare creştere de pe BET-FI, urcând în perioada analizată cu 1,31%.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI Monolith a înregistrat cea mai mare creştere în perioada analizată, urcând cu 1,45%, raportat la moneda europeană.
Fondul Deschis de Investiţii Monolith, administrat de "Atlas Asset Management", este un fond cu o politică de investiţii diversificată.
În urma lui s-a situat FDI Carpatica Global, care a crescut cu 1,35%, raportat la moneda europeană.
Podiumul fondurilor a fost completat de Erste Bond Flexible România EUR, care s-a apreciat cu 0,98%, raportat la moneda euro, în aceeaşi perioadă de timp.
Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,21%), în perioada 6 aprilie - 6 mai 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (0,74%).
Leul s-a apreciat în aceeaşi perioadă de timp cu 0,43% faţă de moneda euro, paritatea eur/ron ajungând la 4,4411.
În schimb, aurul s-a depreciat faţă de euro, metalul preţios scăzând cu 0,44%.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.