CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 MARTIE - 9 APRILIE 2014 Aldea, "Intercapital Invest": "BET-FI - evoluţia cea mai slabă dintre indicii locali"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 aprilie 2014

Aldea, "Intercapital Invest": "BET-FI - evoluţia cea mai slabă dintre indicii locali"

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat în perioada 7 martie - 9 aprilie 2014 cu 5,97%, raportat la moneda europeană.

Cel mai bun randament de pe BET-FI a fost înregistrat de Fondul Proprietatea, care a urcat în perioada analizată cu 0,72%.

Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Indicele BET-FI s-a înscris pe o tendinţă descendentă încă de la jumătatea lunii ianuarie, această tendinţă fiind rezultatul unui cumul de factori dintre care amintesc corecţia pieţelor internaţionale de la finalul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, ruperea alianţei de guvernare, situaţia de criză din Ucraina şi cel mai important, schimbarea strategiei SIF-urilor în ceea ce priveşte distribuirea de dividende, trei dintre cele cinci SIF-uri propunându-şi să nu distribuie dividende acţionarilor. Practic, acest ultim factor a cântărit cel mai mult în evoluţia societăţilor de investiţii financiare din această perioadă, mare parte dintre investitori fiind foarte dezamăgiţi de decizia conducerilor de a nu distribui dividendele sau de a reduce substanţial cuantumul acestora faţă de ultimii ani".

Domnia sa adaugă: "În acest context, indicele BET-FI a avut evoluţia cea mai slabă dintre indicii locali, investitorii reorientându-se către acţiuni ale unor emitenţi care şi-au propus distribuirea unor dividende substanţiale în acest an".

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, a crescut cu 1,97%, raportat la moneda euro, în perioada 7 martie - 9 aprilie 2014.

În schimb, indicele BET-XT s-a depreciat cu 0,23%, raportat la euro, în aceeaşi perioadă de timp.

Pe ambii indici bursieri, titlurile "Transelectrica" (TEL) au înregistrat cel mai mare avans, urcând cu 6,46%, raportat la moneda europeană.

Gabriel Aldea ne-a spus: "Indicele BET a înregistrat evoluţia cea mai bună în ultima lună, două fiind în opinia mea elementele care au condus la această situaţie. Primul element constă în faptul că majoritatea emitenţilor care intră în componenţa indicelui au anunţat obţinerea unor rezultate financiare bune pentru anul anterior şi şi-au propus distribuirea unor divindende cu randamante atractive, mult peste nivelul actual al dobânzilor bancare, fapt ce a atras investitorii către ele. Al doilea element important care a contribuit la evoluţia bună a companiilor din componenţa indicelui BET a fost situaţia incertă din ultimele luni ca urmare a conflictului din Ucraina, aceasta determinând investitorii locali să se reorienteze dinspre acţiuni mai volatile către acţiuni stabile şi lichide, o parte bună dintre ele fiind încadrate în categoria acţiunilor defensive".

În ceea ce priveşte indicele BET-XT, Gabriel Aldea este de părere că dinamica acestuia este în principal o combinaţie a evoluţiilor BET şi BET-FI, ale căror companii intră şi în componenţa indicelui extins şi au ponderi mai însemnate în cadrul acestuia.

Titlurile "Calipso" - plus de 61,66%

Acţiunile companiei "Calipso" Oradea (CAOR) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 7 martie - 9 aprilie 2014, - un plus de 61,66%, raportat la moneda europeană.

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.

În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei.

În topul creşterilor pe BVB, s-au situat şi titlurile "Alumil Rom Industry" (ALU), care au înregistrat o creştere de 56,07%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, "Alumil" a anunţat că va propune acţionarilor distribuirea de dividende, suma totală pe care compania vrea să o ofere ridicându-se la 20 milioane lei (4,5 milioane euro), din profiturile din anii anteriori. Compania face parte din grupul Alumil din Grecia, care controlează 55,9% din acţiuni, iar preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei din România, Michail Sotiriou, deţine o participaţie de 23,9%.

Podiumul a fost completat de titlurile "Altur" (ALT), care s-au apreciat în perioada analizată cu 30,86%, raportat la moneda europeană.

Compania producătoare de piese şi motoare pentru autovehicule a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 100,6 milioane lei, în scădere faţă de anul 2012 (112,1 milioane lei), conform unui raport prezentat pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea a obţinut un profit net în scădere, de la 5,3 milioane lei în 2012, la doar 842.400 lei în 2013.

În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, Certinvest BET Index a înregistrat o creştere de 1,64%, raportat la moneda europeană, în perioada analizată, fiind urmat de FDI Carpatica Global, cu un avans de 1,53%.

Podiumul a fost întregit de Erste Bond Flexible, care s-a apreciat în perioada 7 martie - 9 aprilie 2014 cu 1,23%.

Pe segmentul depozitelor la bănci, "Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (+0,21%), în perioada analizată, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (+1%).

Moneda naţională - apreciere de 0,66% faţă de euro

Leul s-a apreciat în perioada 7 martie - 9 aprilie 2014 cu 0,66% faţă de moneda europeană, paritatea eur/ron ajungând la 4.4635.

În schimb, aurul s-a depreciat faţă de euro cu 2,19% în perioada analizată, gramul de aur ajungând la pragul de 136.3181 lei.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In actualul context de pe piata bancara, sa nu atragi banii romanilor siderati de dobanzile penibile, prin politica atractiva de dividend si/sau actiuni gratuite, e o ceva ce seamana a prostie combinata cu dezinteres (sau interese paralele). E normal ca investitorii sa taxeze SIF-urile, cand vad ce management de portofoliu au (sau n-au). De unde piata spera la eliminarea pragului si preluarea treptata a SIF-urilor de firme mari de investitii, s-a ajuns la o varza cu carne. Expunerea mare din trecut a SIF-urilor pe o singura sursa de dividende (BCR) isi arata acum coltii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb