CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 APRILIE - 9 MAI 2014 iFond Acţiuni, creştere de 3,41%

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 mai 2014

iFond Acţiuni, creştere de 3,41%

FDI iFond Acţiuni, administrat de Intercapital Investment Management, a înregistrat o apreciere de 3,41%, raportat la euro, în perioada 9 aprilie - 9 mai 2014, clasându-se pe prima poziţie în clasamentul fondurilor.

iFond Acţiuni investeşte cea mai mare parte a activului său în acţiuni listate, obiectivul său fiind obţinerea unor câştiguri superioare randamentului mediu al titlurilor care se tranzacţionează pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit strategiei publicate de acesta.

Administratorul fondului a optat pentru o schimbare de strategie investiţională, de la începutul anului, vizând reducerea expunerii pe segmentul de acţiuni, ne-a declarat Florin Irimin, director general adjunct în cadrul Intercapital Investment Management.

"La sfârşitul lui 2013, acţiunile listate aveau o pondere de peste 90% în activul total al iFond Acţiuni. De la începutul acestui an, am redus treptat această pondere, până la aproximativ 80%", ne-a explicat domnia sa.

Acţiunile în care fondul investeşte cu precădere în acţiuni incluse în indicii BET, al celor mai lichide zece companii de pe BVB, şi BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a mai precizat Florin Irimin.

Creşterea înregistrată de iFond Acţiuni în perioada analizată se datorează şi faptului că, în primele luni ale lui 2014, acesta s-a concentrat mai mult pe companii energetice, precum Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Transelectrica (TEL), care au avut o performanţă bună de la începutul anului, potrivit reprezentantului Intercapital Investment Management.

"Evoluţia indicelui BET-FI a fost influenţată de anunţurile SIF-urilor privind politicile de dividende. Cea mai redusă volatilitate din acest indice au avut-o acţiunile Fondului Proprietatea", arată domnia sa.

Instituţiile financiare listate pe BVB au resimţit perioada mai dificilă de pe bursă, determinată de evoluţiile de pe pieţele financiare occidentale, precum şi de situaţia tensionată din Ucraina, semnalează Florin Irimin. Dintre companiile non-energetice şi non-bancare, Antibiotice (ATB) este cea mai atrăgătoare, ne-a mai declarat domnia sa.

Directorul general adjunct al Intercapital Investment Mananagement se aşteaptă ca randamentele şi valoarea activelor iFond Acţiuni să crească până la sfârşitul anului. Domnia sa a continuat: "Analizate individual, companiile în care fondul investeşte prezintă condiţiile unei evoluţii bune în 2014. Indicatorii macroeconomici ai României arată bine. Depindem, însă, de situaţia externă, mai exact de deciziile de politică monetară ale FED şi ale Băncii Centrale Europene, precum şi de situaţia din Ucraina".

Indicii bursieri ar urma să beneficieze şi de listările anunţate în acest an, ale Electrica şi Complexului Energetic Oltenia, consideră Florin Irimin, care ne-a precizat că aceste companii sunt interesante şi pentru iFond Acţiuni.

În ceea ce priveşte numărul de investitori ai fondului, acesta s-a menţinut la un nivel ridicat, în primele luni ale anului, arată domnia sa. "După ce, în anul 2013, numărul investitorilor a crescut, în 2014 am văzut o menţinere a acestuia, în condiţiile în care nici bursele nu au arătat o direcţie clară a evoluţiei", a conchis Florin Irimin.

iFond Acţiuni este considerat un plasament cu risc ridicat, precizează reprezentanţii Intercapital Investment Management.

La data de 8 mai 2014, valoarea totală a activelor fondului era de 111.553,88 lei, din care acţiunile cotate la bursă aveau o pondere de 81%, depozitele - 17,04%, iar numerarul, 1,95%, potrivit datelor publicate de administrator.

Pe poziţia a doua în clasamentul fondurilor s-a situat ETF-BET Tradeville, care a crescut cu 3,3%, raportat la euro, în perioada 9 aprilie - 9 mai 2014, iar pe locul al treilea, BT Maxim, cu un avans de 2,93%.

"COMCM" se menţine pe primul loc în topul acţiunilor

Cea mai bună evoluţie din rândul acţiunilor, între 9 aprilie şi 9 mai 2014, au înregistrat-o, în continuare, titlurile "COMCM" Constanţa (CMCM). Acestea au crescut cu 29,94%, raportat la euro, în perioada analizată. Pe poziţia a doua s-au situat acţiunile "Aerostar" Bacău (ARS), cu o creştere 26,49%, podiumul fiind completat de "Alumil Rom Industry" (ALU), care au avut un avans de 22,07%.

"Transelectrica" rămâne liderul creşterilor pe BET şi BET-XT

"Transelectrica" continuă să aibă cea mai mare creştere faţă de euro dintre companiile care compun indicele BET, al celor mai lichide zece firme listate la BVB, şi indicele extins BET-XT, cu o creştere de 19,16% între 9 aprilie şi 9 mai 2014.

Transportatorul de energie electrică a anunţat, săptămâna trecută, un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), aferent primului trimestru, cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Poziţia a doua din indicele BET a fost ocupată de "Nuclearelectrica" (SNN), ale cărei acţiuni au urcat cu 6,99%, iar poziţia a treia, de Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri au crescut cu 6,48%.

În cazul indicelui BET-XT, pe locul al doilea s-a aflat SIF Transilvania (SIF3), cu o creştere 11,8%, podiumul fiind completat de "Nuclearelectrica".

SIF3 a ocupat prima poziţie şi în rândul companiilor din BET-FI, urmată de SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o creştere de 4,62%, faţă de euro, şi de SIF Muntenia (SIF4), cu o scădere de 0,73%, raportat la moneda europeană.

Nextebank, randament de 1,07% la depozitele în lei

Nextebank a oferit, în perioada 9 aprilie - 9 mai 2014, cel mai bun randament la un depozit în lei (1,07%), în timp ce Marfin Bank a avut cea mai mare creştere pentru depozitele în euro (0,21%).

Aurul a scăzut, în perioada analizată, cu 1,77% faţă de moneda europeană.

În schimb, leul s-a apreciat faţă de euro cu 0,77%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb