Cel mai "deştept băiat" din energie a pierdut procesul cu Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 ianuarie 2015

Cel mai "deştept băiat" din energie a pierdut procesul cu Hidroelectrica

Contestaţia Energy Holding la denunţarea contractului cu producătorul de energie hidro, respinsă, din nou, ca neîntemeiată de Tribunalul Bucureşti

Remus Borza: "Hidroelectrica le va cere daune în instanţă pentru prejudiciul adus prin exercitarea cu rea credinţă a căilor de atac"

Hidroelectrica a obţinut, la finele săptămânii trecute, o nouă victorie importantă împotriva celebrilor "băieţi deştepţi" din energie. Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată de Energy Holding împotriva măsurii Euro Insol, administratorului judiciar al Hidroelectrica, care a denunţat contractul de vânzare - cumpărare a energiei electrice încheiat, în 2004, între furnizorul privat şi producătorul de energie hidro.

Hidroelectrica a anunţat, vineri, într-un comunicat că instanţa a obligat Energy Holding la plata către Hidroelectrica a tuturor cheltuielilor de judecată, în sumă de 412.825,20 de lei.

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, a declarat pentru ziarul BURSA: "Este o victorie importantă a companiei în lupta cu «băieţii deştepţi» din energie. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe 20 iunie 2012, proces din care a ieşit un an mai târziu. În vara lui 2012, Euro Insol a început negocierile cu toţi partenerii contractuali din contractele de vânzare a energiei electrice, în scopul alinierii preţului la cel practicat pe pieţe, unde energia era tranzacţionată la tarife duble faţă de cele din contracte. Vânzarea de energie electrică la preţurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica, doar în perioada 2006 - 2012, o pierdere cumulată de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde euro). Energy Holding, Alpiq Romenergy, Alpiq RomIndustries, EFT România, EFT AG au atacat în instanţă decizia denunţării contractelor şi au formulat opoziţie la deschiderea procedurii insolvenţei. Tribunalul a respins cererile lor, iar traderii de energie au făcut recurs la Curtea de Apel".

Domnia sa ne-a amintit că în februarie 2014 Curtea de Apel a admis recursurile, inclusiv cele la deschiderea procedurii, şi a retransmis dosarele spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. Astfel, Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă.

Reprezentantul Euro Insol apreciază: "Hidroelectrica a câştigat şi în rejudecare acest proces deschis de Energy Holding. Este primul din seria celor care vor fi rejudecate de Tribunalul Bucureşti. Contestaţiile celorlalţi traderi de energie cu care Hidroelectrica a avut contracte negociate direct, inclusiv opoziţiile la deschiderea procedurii insolvenţei, au termen miercuri, pe 14 ianuarie. Aceşti furnizori nu realizează că, la un moment dat, li se vor cere daune pentru exercitarea cu rea credinţă a căilor de atac, la care au dreptul prin lege. Dacă Hidroelectrica nu se întorcea în insolvenţă în urmă cu aproximativ un an, acum compania era deja listată la Bursa de Valori Bucureşti şi ar fi avut la dispoziţie un capital important, pe care să îl folosească pentru investiţii. Traderii au ţinut în loc Hidroelectrica un an de zile şi i-au adus şi prejudicii de imagine. După ce vom câştiga toate procesele cu ei, Hidroelectrica le va cere daune în instanţă pentru prejudiciul adus, prin exercitarea cu rea credinţă a căilor legale de atac. Hidroelectrica este una dintre cele mai importante companii ale statului, care a devenit jucător regional pe piaţa de energie, şi trebuie să înţeleagă toată lumea că orice atac la Hidroelectrica este un atac la statul român".

În perioada de derulare a contractului dintre Hidroelectrica şi Energy Holding, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate furnizorului privat a generat, în perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere de 1.441.038.270 lei, potrivit Euro Insol. Prin denunţarea contractului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obţinut, până în prezent, venituri suplimentare de 330.000.000 lei, ceea ce a permis companiei să înregistreze un profit record de peste 1 miliard de lei în 2014, a mai declarat domnul Borza.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţa de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii, iar Energy Holding a fost apărată de Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. excelent !!

    in sfarsit avem o veste buna despre o companie de stat, adica a noastra a tuturor 

    Oare cine sunt acesti baieti destepti? Ii stie cineva?

    Statul Roman incepe sa isi recapete deminitatea. Prea mult doar din beneficii privatizasera hotii. Economie privata insemna suma afacerilor facute de privati, la care platesc taxe catre stat, nu suma halcilor furate de niste talhari sprijiniti politici.

    Cine va sesiza DNA pentru a-i ancheta pe acei ministri si secretari de stat din 2006-2009 pentru subminarea economiei nationale si sa le impute recuperarea prejudiciului de 1,1 miliarde euro ?

    Poate avocatul poporului sau chioru doarme baba se piaptana si baietii destepti iar cistiga.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb