Moneda unică europeană a consemnat a patra săptămână de declin faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de situaţia financiară a Greciei şi a altor state din zona euro. Investitorii cred că, în condiţiile date, va fi afectată redresarea economiei zonei euro.
Vineri, euro a avut un curs de 1,3678 dolari, în scădere cu 1,3% faţă de nivelul din ultima zi a săptămânii anterioare: 1,3863 dolari.
În cursul zilei de 5 februarie, moneda europeană a coborât la 1,3586 dolari, acesta fiind cel mai mic curs înregistrat după data de 20 mai 2009.
Euro a pierdut 10% comparativ cu nivelul maxim istoric atins în 25 noiembrie 2009: 1,5144 dolari.
Analiştii arată că problemele din Grecia, Portugalia sau Spania îi vor determina pe responsabilii cu politicile monetare din zona euro să menţină dobânzile la nivelurile minime record la care se află în prezent, ceea ce nu va fi în favoarea monedei unice.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să păstreze dobânda la recordul minim de 1%, iar preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, a afirmat că acesta este un nivel adecvat.
Banca americană "Morgan Stanley" şi-a modificat în sens negativ estimarea privind cursul monedei unice. În prezent, previziunea băncii este de 1,24 dolari/euro la finele anului curent, faţă de estimarea anterioară, care anticipa o depreciere doar până la 1,32 dolari/euro.
"Problemele din zona euro au amplificat riscurile de declin al monedei unice", afirmă specialiştii băncii americane.
• Semne de redresare în SUA
Rata şomajului din Statele Unite a scăzut în mod surprinzător în luna ianuarie din acest an, angajatorii americani generând locuri de muncă pentru prima oară în ultimii trei ani.
În prima lună din 2010, şomajul din SUA a scăzut la 9,7%, de la 10% în decembrie 2009.
Luna trecută, economia SUA a creat peste 500.000 de posturi, conform datelor Departamentului Muncii, faţă de numai 15.000, cât anticipau analiştii. Specialiştii nu preconizau nici scăderea ratei şomajulul, ci menţinerea acesteia la 10%.