Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă va funcţiona, în 2004, conform previziunilor, 87% din timpul anului, asigu-rînd între 10-11% din necesarul energetic la României, în condiţii de securitate optimă a echipamentelor, a declarat ieri pre-şedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Lucian Biro, citat de Rompres.
Cînd la Cernavodă se va construi şi Unitatea 2, ponderea energiei nucleare în totalul energiei ţării va creşte la 23-25%, iar în viitor, cu trei unităţi, Cernavodă va putea asigura pînă la 33-35% din necesarul naţional.
"Sectorul nuclear este binevenit şi necesar atît din punct de vedere al scăderii importurilor de gaze şi cărbune, cît şi din punct de vedere social, producerea energiei nucleare fiind cea mai ieftină formă. Cu toate aces-tea, energia nucleară trebuie să aibă, în permanenţă tipuri alternative de energie", a declarat Biro. Preşedintele CNCAN a reamintit, în acest context, că în vara anului 2003, datorită scăderii nivelului Du-nării, pierderile economice suferite de oprirea centralei de la Cernavodă au fost de circa 600.000 -700.000 dolari pe zi. De asemenea, centrala nu poate funcţiona, conform normelor tehnice de securitate, la un grad de încărcare mai mare de 89%.