Artistul şi cercetătorul Gabriel Kelemen va prezenta, la Nasui collection & gallery Bucureşti, expoziţia "Cymatics: când sunetul întâlneşte materia", ce studiază geometria lichidelor şi a undelor staţionare.
Expoziţia se compune în patru faze, fiecare corespunzând cu diferite abordări în cercetare ale lui Gabriel Kelemen: desen, sculptură, digigraphie şi video.
Kelemen foloseşte fotografia şi filmul pentru a înregistra, la nivel macro, experimentele sale de laborator în lumea lichidelor. Pe lângă faptul că aceste metode artistice sunt folosite pentru documentarea proprie în cercetare şi pentru a crea o legătură a publicului cu lumea Cymatics, rezultatele acestora sunt de fapt obiecte de "artă generativă".
Expoziţia prezintă mai multe digigraphii şi o cameră video.
În acelaşi spaţiu se pot regăsi o serie de desene unicat, care sunt cheie de decodificare a principiului "sferă-vortex universal". Acest principiu indică faptul că, aplicând anumite intensităţi de vibraţii unor lichide cu vâscozităţi variate, se creează în interiorul lichidului nişte curenţi circulari care se mişcă în mod controlat, similar curenţilor marini, atmosferici sau sistemelor sanguine şi limfatice din corpul uman. Fiecare desen reprezintă unul dintre aspectele cercetării, astfel conturând un "cerc complet": enunţ, demonstraţie, Q.E.D. Desenele sunt organizate ca nişte hărţi, incluzând explicaţii şi notaţii scrise.
Sculpturile lui Kelemen sunt de fapt acele momente de "freeze", în diferite momente ale proceselor generative, din mişcarea lichidelor în interacţiunea cu vibraţiile. Evoluţiile neaşteptate ale acestor mişcări, documentate matematic, descoperă forme de o frumuseţe stranie, regăsite la diverse niveluri în natura şi viaţa organică.
"Vizualizarea sunetelor este unul dintre visurile ancestrale ale omenirii. Cum să capturezi imaginea unui sunet efemer este încă una din preocupările lumii ştiinţifice internaţionale. Aproapte totul în univers este într-o stare de vibraţie", susţine Gabriel Kelemen.