Un număr de 325 de firme efectuează în exclusivitate în România, de peste 15 ani, transportul regulat de pasageri, iar în cazul în care reglementările în domeniu rămân la fel o altă firmă autorizată, dar care nu face parte din grupul celor 325, nu va putea să desfăşoare o astfel de activitate, a atras atenţia, marţi, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, întrebat despre protestul transportatorilor, conform Agerpres.
"În legătură cu anunţatul protest al transportatorilor, lucrurile stau aşa: în România sunt autorizate peste 28.000 de autovehicule pentru transport de pasageri. Sunt autorizate pentru a efectua transport de pasageri peste 3.000 de companii, iar transport regulat de pasageri efectuează de peste 15 ani în exclusivitate 325 de firme, cu un parc de 3.000 de vehicule. În concordanţă cu prevederile Regulamentului European, care intră în vigoare de la 1 iulie 2019, am luat măsura de a propune o reglementare care să fie concordantă cu recomandările făcute de mult timp şi în repetate rânduri de Consiliul Concurenţei, în concordanţă cu noul Regulament European", a spus ministrul, după audierile din comisia de specialitate de la Camera Deputaţilor.
Şeful de la Transporturi a menţionat că fără această reglementare pe care a iniţiat-o Ministerul Transporturilor, aflată în dezbatere publică, "nici pe următorii 6 ani nu ar trebui ca o altă firmă decât cele 325 să efectueze acest tip de activităţi".
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunţat marţi că primăria Municipiului Bucureşti a aprobat cererea de protest a transportatorilor, pentru miercuri şi joi, 26-27 septembrie, în faţa Ministerului Transporturilor.
Protestul se va desfăşura între orele 9:00-15:00, şi este aşteptată participarea a 700 de persoane şi 500 de autocare şi microbuze.