Actualizare 14:15
Deputaţii au respins astăzi, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă.
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect, informează News.ro.
Înaintea votului, deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că, în cazul în care legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale va fi adoptată, viitorul Radioului şi Televiziunii Publice va fi unul incert.
În cadrul dezbaterilor din plen, Raluca Turcan a afirmat: "Această lege a generat la finalul sesiunii trecute ample discuţii. Eu cred că acea patimă din ajunul campaniei trebuie lăsată la o parte şi să ne concentrăm pe viitor. Din nefericire, formula care a rezultat din Comisia de buget-finanţe lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru democraţia din România: Radioul public şi Televiziunea publică. Solicitarea de reexaminare a preşedintelui României viza renunţarea la eliminarea taxei radio tv pentru că această eliminare a fost făcută fără o amplă dezbatere în Parlamentul României, cu reprexentanţii celor două instituţii, cu specialiştii în domeniu pentru a găsi cea mai bună formulă astfel încât aceste două instituţii să funcţioneze cu adevărat, să servească interesul public şi să-şi respecte misiunea constituţională pe care o au. Nu s-a întâmplat lucrul acesta şi la grămadă am ajuns ca două instituţii atât de importate să aibă parte de un viitor incert. Nu se ştie ce se va întâmpla cu statutul angajaţilor, se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale Guvernului".
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la rândul său, că Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranţă Radioul şi Televiziunea Publică prin eliminarea taxei radio-tv.
Kelemen Hunor a spus: "Din cele 103 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, e vorba despre taxa despre bugetarea celor două instituţii publice, Radioul şi Televiziunea. Eu cred că în acest moment, Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând prin această lege taxa radio-tv şi nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă filosofia de bugetare a celor două instituţii".
Deputatul UDMR a susţinut că proiectul de lege trebuia trimis şi la Comisia de Cultură pentru raport.
Kelemen Hunor a susţinut: "Ar trebui să ne gândim foarte serios să scoatem din acest pachet cele două taxe. Dacă vrem să redăm Parlamentului greutatea în ceea ce priveşte legiferarea şi controlul, atunci eu cred că acest proiect de lege ar fi trebuit trimis şi la Comisia de Cultură. Ar trebui să ne gândim să trimitem înapoi. Vom solicita şi retrimiterea în Comisia de specialitate, în Comisia de Cultură".
Propunerea UDMR de retrimitere a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale la comisia de specialitate a fost respinsă cu 87 de voturi "pentru" şi 132 "împotrivă".
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, de la tribuna plenului, că "se plăteşte o taxă care duce la aberaţii".
Lia Olguţa Vasilescu a precizat: "Mai precis, dacă sunteţi cultivator de roşii şi aveţi o seră, vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir pentru cineva din familie şi acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv, deşi nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberaţiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci când se vine cu o iniţiativă ca să se elimine această taxă aberantă, ajungem iar la discuţii de acum 12 ani nerezolvate".
Deputatul PMP Robert Turcescu a precizat că "refacerea stratului de credibilitate pentru foarte multe dintre mijloacele de informare în masă din România ar trebui să plece de la Societatea Română de Radio şi Societatea Română de Televiziune".
Robert Turcescu a adăugat: "Ele sunt singurele care în acest moment ar putea reface prestigiul profesional al acestei bresle. (...) TVR a obţinut venituri de aproape 1 miliard de euro în ultimii 13 ani, ce s-a întâmplat cu aceşti bani, unde s-au dus, mai ales că reprezintă mai mult de jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă? Atunci când discutăm despre TVR dincolo de a avea sau a nu avea taxa radio-tv colectată în felul în care s-a întâmplat până acum sau direct alocată de la Guvern cred că ar trebui să ne gândim la constituirea unei comisii, grup de lucru care să analizeze şi de pe aceste paliere felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem. Daţi-mi voie să bat obrazul comisiilor de specialitate care au analizat activitatea TVR inclusiv din punct de vedere financiar pentru felul absolut superficial în care mulţi dintre ei s-au uitat asupra rapoartelor de activitate, mai ales a celor de natură financiară".
Deputatul Miron Ignat, de la minorităţile naţionale, a precizat că "eliminarea acestor taxe este în avantajul populaţiei României".
De asemenea, deputatul ALDE Remus Borza a anunţat că "ALDE va vota împotriva solicitării preşedintelui României de reexaminare a acestei legi câte vreme Legislativul s-a mai pronunţat pe această chestiune, CCR s-a pronunţat pe excepţia de neconstituţionalitate".
Comisia de buget-finanţe a dat, miercuri, un raport de respingere a cererii preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, acesta urmând să intre la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.
Decizia a fost luată cu 13 voturi în favoarea respingerii, 9 împotrivă şi o abţinere.
Comisia a adoptat raportul de respingere a cererii de reexaminare cu amendamentul intrării în vigoare a legii la data de 1 a primei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul fiind formulat de preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ştefan.
(S.B.)
----------
Plenul Senatului a respins marţi, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe.
Împotriva solicitării preşedintelui Klaus Iohannis au votat senatorii PSD, ALDE, UDMR, iar în favoarea acesteia s-au pronunţat reprezentanţii PNL, USR şi PMP (36 de voturi), relatează News.ro.
Anterior, comisiile de cultură şi de buget au respins şi ele, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE, USR şi UDMR.
Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR, iar în favoarea acesteia cei de la PNL, USR şi PMP.
De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, votul final aparţinând Camerei Deputaţilor care este for decizional.
1. golaneala marca Johannis
(mesaj trimis de x în data de 28.12.2016, 07:26)
Asa e cand te sustin in campanii comerciantii de autoturisme. Taxa auto trebuie sa ramana indiferent de ce vrea populatia. S-au schimbat guverne, presedinti (unul mai de rahat decat altul) dar taxa a ramas. Sa vedem pana cand. Din fericire Stroe nu mai e, cand Tiriac si Vardie vor pleca si ei, poate vom avea o sansa la normalitate
1.1. Hmmm (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 08:32)
Cine a introdus taxa auto nu Psd ?
Taxa radio-tv nu Psd ?
Ai memoria scurta?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 08:50)
Acum vrea să le elimine. Ai memoria scurtă?
1.3. nu chiar (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de x în data de 28.12.2016, 09:40)
Taxa auto a introdus-o alianta DA (guvernul Tariceanu) si sub o forma sau alta a ramas in vigoare pana azi . Taxa TV a introdus-o guvernul Nastase in 2003 dar nivelul si modul de aplicare cel mai agasant a fost introdus prin Hotarare de guvern pe vremea lui Boc. PSD este partidul care a cerut renuntarea la taxa auto si Johannis se opune, asta e tot ce conteaza, restul propaganda ieftina. Am o memorie suficient de buna.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de ion în data de 28.12.2016, 11:21)
Eliminând taxa TV, TVR-ul va deveni un fel de românia TV, ...securizată 100%.
1.5. nu taxa tv ma durea pe mine (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de x în data de 28.12.2016, 14:33)
Intram in normalitate cu piata auto si chiar si cu televiziunea publica. O sa primeasca bani de la buget si o sa dea socoteala pentru banii primiti. Chestia asta cu taxele extrabugetare era "a la belarus".Vom trai si vom vedea dar AM SCAPAT DE TAXA AUTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 20:04)
Si aduc masina pana in primavara.
Scapam de coji de pe sosea.