CESE avertizează cu privire la crearea de noi dependenţe, privind energia

G.D.
Politică / 6 octombrie 2022

CESE avertizează cu privire la crearea de noi dependenţe, privind energia

Într-un aviz adoptat în sesiunea sa plenară din septembrie Comitetul Economic şi Social European (CESE) adoptă o poziţie fermă în domeniul energiei: propunerea Comisiei reprezintă un pas în direcţia cea bună pentru a garanta independenţa energetică a UE faţă de Rusia, dar aceste măsuri de urgenţă nu ar trebui să creeze noi dependenţe sau să afecteze eforturile de realizare a neutralităţii climatice cât mai curând posibil, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, CESE îşi exprimă sprijinul pentru Planul REPowerEU al Comisiei Europene, destinat să asigure independenţa UE de aprovizionarea cu gaze şi petrol din Rusia, dar subliniază că multe aspecte care sunt abordate în prezent în regim de urgenţă ar fi putut fi evitate sau cel puţin limitate dacă dependenţa de importurile de energie ar fi fost redusă cu ani în urmă şi piaţa energiei ar fi fost finalizată, aşa cum solicită CESE de mai mulţi ani.

În avizul adoptat în sesiunea plenară din septembrie şi elaborat de Stefan Back, Thomas Kattnig şi Lutz Ribbe, poziţia Comitetului nu lasă nicio urmă de îndoială: dacă nu se găsesc soluţii adecvate, efectele economice şi sociale combinate ale crizei actuale pun sub presiune sistemul democratic al UE. Trebuie puse în aplicare măsuri imediate pentru a asigura securitatea aprovizionării la un cost "cât mai accesibil posibil" atât pentru consumatori, cât şi pentru industrie, care suportă consecinţele actualei crize a preţurilor, pentru a evita apariţia unor tulburări sociale.

În prezent, societatea europeană este afectată în mod nejustificat de creşteri dramatice ale preţurilor. Potrivit CESE, majoritatea politicienilor şi o mare parte a societăţii noastre au căzut în capcana aprovizionării ieftine cu combustibili fosili şi nu au reuşit să ia nicio măsură de precauţie, iar situaţia actuală este urmarea acestei neglijenţe.

Comitetul regretă că războiul din Ucraina şi denaturările în aprovizionarea cu energie din Rusia au scos în evidenţă această problemă fundamentală a securităţii energetice şi au declanşat măsurile propuse în Planul REPowerEU pentru a asigura independenţa de importurile de energie rusă, subliniază sursa citată.

În acest sens, CESE reaminteşte declaraţiile din Strategia UE pentru securitate energetică din 2014 şi din Strategia privind uniunea energetică din 2015 (TEN/570 - Cadrul strategic al uniunii energetice), conform cărora UE rămâne vulnerabilă la şocurile energetice externe, solicitând factorilor de decizie de la nivel naţional şi de la nivelul UE să clarifice cetăţenilor opţiunile pe care le implică reducerea dependenţei noastre de anumiţi combustibili, furnizori şi rute de energie.

Planul REPowerEU al Comisiei Europene reprezintă un pas în direcţia cea bună pentru ca UE să devină independentă de aprovizionarea cu gaze şi petrol din Rusia.

Abordarea sa se bazează pe distincţia dintre măsurile pe termen scurt şi cele pe termen mediu şi lung şi pe patru piloni principali: economisirea energiei, diversificarea importurilor de gaze, înlocuirea combustibililor fosili prin accelerarea surselor regenerabile şi soluţiile de finanţare.

CESE avertizează, cu toate acestea, că măsurile de urgenţă din cadrul planului REPowerEU nu trebuie să conducă la noi dependenţe şi nu ar trebui să afecteze eforturile de realizare a neutralităţii climatice cât mai curând posibil. Comisia ar trebui să elaboreze o strategie geopolitică privind importul de energie, ţinând seama şi de problematica energetică şi climatică urgentă, înainte de a încheia parteneriate cu ţări nedemocratice sau instabile din punct de vedere politic.

Comitetul subliniază că urgenţa situaţiei aprovizionării necesită flexibilitate în ceea ce priveşte utilizarea temporară a combustibililor fosili şi a combustibililor cu emisii scăzute.

În special, CESE sprijină:

- propunerea de creştere a obiectivului de eficienţă energetică de la 9 %, astfel cum se propune în pachetul "Pregătiţi pentru 55", la 14 % până în 2030;

- o creştere a ponderii surselor regenerabile de energie în mixul energetic al UE, precum şi solicitarea Comisiei de a include cota de 45 % propusă în planul REPowerEU în pachetul "Pregătiţi pentru 55";

- propunerile referitoare la procedurile rapide de autorizare pentru proiectele din domeniul energiei din surse regenerabile şi definirea zonelor pretabile pentru astfel de proiecte, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb