Ministrul Marcel Boloş şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, au semnat astăzi la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, trei contracte în valoare totală de 7,41 milioane euro, pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural - istoric de la Sarmizegetusa Regia, transmite Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Proiectele finanţate prin Programul "România atractivă" sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 - Turism şi Cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: ruta castrelor şi ruta cetăţilor. Prin contractele semnate astăzi vor fi realizate investiţii importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
"Am semnat astăzi contracte de finanţare pentru un obiectiv reper pentru identitatea noastră ca popor şi, totodată, unic în lume. Investiţiile din zona Sarmizegetusa cuprinse în Programul România Atractivă concretizează sprijinul pentru recunoaşterea apartenenţei la familia statelor europene care şi-au valorificat patrimoniul roman. De asemenea, în contextul preocupărilor pentru dezvoltarea judeţului Hunedoara şi a întregii zone, aceste investiţii aduc plus valoare şi creează oportunităţi extraordinare pentru comunităţile locale", a transmis ministrul Marcel Boloş.
Investiţiile includ atât lucrări de restaurare, cât şi crearea unor noi spaţii expoziţionale şi punere în valoare a sitului:
-La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern şi puţin invaziv, care va avea şi un punct de belvedere asupra sitului şi amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman. Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv şi cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraş al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro.
-Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcţii monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la edificarea unei clădiri. Nu întâmplător aceasta este una dintre cele mai importante, fiind şi una dintre cele mai impozante. Cândva în secolul al doilea forul este reconstruit în marmură. Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, de c. 10 m înălţime, care vor constitui şi obiectul proiectului, cel puţin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcţie. Valoarea investiţiei: 2,56 milioane euro.
Printr-un demers amplu, va fi conservat şi restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichităţii dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăţilor, valoarea investiţiei fiind de 2,29 milioane euro.
Potrivit ministerului, tot astăzi, a fost semnat un nou contract în valoare de 570 000 pentru restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradiţională din localitatea Saschiz, Judeţul Mureş. Obiectivul face parte din Ruta satelor cu arhitectură tradiţională, pentru care a fost alocată o finanţare de 9.78 euro şi mai include localităţi precum comuna Biertan din judeţul Sibiu, comuna Arpaşu de Jos în judeţul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din judeţul Harghita şi comuna Roşia Montană din judeţul Alba. La evenimentul de semnare de astăzi a participat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită.
Prin Componenta 11 - Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice şi culturale din România:
-Ruta castelelor - 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
-Ruta curiilor din Transilvania - 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
-Ruta culelor - 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
-Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti - 30 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor fortificate - 20 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor de lemn - 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
-Ruta mănăstirilor din zona Moldovei - 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
-Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României - 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
-Ruta castrelor romane - 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
-Ruta cetăţilor - 30 de obiective promovate, 5 cetăţi restaurate;
-Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei - 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
-Ruta satelor cu arhitectură tradiţională - 20 de obiective promovate, 150 de case tradiţionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradiţională.
Până în prezent, au fost semnate contacte de finanţare în valoare de 90 milioane euro pentru investiţii în obiectivele incluse în 10 rute culturale şi turistice din Programul "România atractivă": ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiţionale, ruta Delta Dunării, ruta castrelor, ruta castelelor, cetăţilor, ruta Sfântului Ladislau, a bisericilor de lemn şi ruta mănăstirilor din zona Moldovei, arată ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi componente a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost semnate contracte în valoare totală de 59 milioane de euro pentru înfiinţarea, modernizarea şi restaurarea a 8 muzee şi memoriale: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi Memorialul "Închisoarea Tăcerii" Râmnicu Sărat, Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene, Memorialul Revoluţiei-decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării forţate şi al dezrădăcinării, Râpa Robilor şi Muzeul ororilor comunismului.
Componenta 11 - Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.
În perioada următoare, se vor relansa activităţile de evaluare a obiectivelor în vederea includerii în cele 12 rute turistice/culturale, în conformitate cu investiţia 1 din Componenta 11 "Turism şi Cultură".
În acest sens, HG nr. 208/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru programul "România Atractivă", în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, se va completa cu prelungirea mandatului comitetului interministerial pentru concretizarea tuturor activităţilor necesare selectarii obiectivelor turistice.
Acest demers are ca scop finanţarea a unui număr estimat de 109 obiective din cadrul celor 12 rute, cu o valoare estimată de 50 milioane euro, precizează sursa citată.