Cetăţenii dau vina pentru inflaţie pe politicieni, pandemie şi pe lăcomia corporaţiilor

Bogdan Maioreanu
Macroeconomie / 17 ianuarie 2022

Cetăţenii dau vina pentru inflaţie pe politicieni, pandemie şi pe lăcomia corporaţiilor

Inflaţia anuală a României a urcat în decembrie 2021 la 8,19% cea mai mare valoare din 2005 încoace. Dar România nu este singura, Polonia afişând o inflaţie anuală de 8,6%, Statele Unite 7%, iar Germania 5,3%. În timp ce în Europa, principalul motor al inflaţiei este creşterea abruptă a preţurilor la gazele naturale, în SUA principalul factor este creşterea preţurilor la benzină. Un sondaj recent realizat în Statele Unite arată că, în ceea ce priveşte cauzele acestei creşteri bruşte a preţurilor, experţii şi cetăţenii obişnuiţi au opinii diferite. În timp ce experţii încearcă să pună datele în teorii economice, cetăţenii pun efectele inflaţiei în relatări care dau vina pe guvern, Covid şi companii.

În România, datele din decembrie 2021 arată o creştere anuală a preţurilor de 6,69% pentru alimente, 10,73% pentru bunuri şi 4,49% pentru servicii. Dar aceste cifre nu spun întreaga poveste. Într-un an, preţul gazelor naturale a crescut cu peste 51%, în timp ce preţul combustibililor a crescut cu 22,4%. Preţul energiei electrice a crescut cu aproape 15%, iar cel al încălzirii cu 14%. În ceea ce priveşte alimentele, uleiul de gătit este campionul anului la creşterea preţurilor cu 27,17%, urmat îndeaproape de cartofi cu aproape 25%, mălai cu 15%, zahăr şi margarină cu aproape 12%. Preţul pâinii a crescut cu 10%. Mulţi dau vina pe pandemie, pe politicieni, pe guvern şi pe companii pentru această situaţie. Dar această situaţie nu este existentă doar în România.

În Statele Unite, inflaţia anuală a crescut în 2021 la 7%, cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Preţul benzinei a crescut cu aproape 50%, cel al energiei cu aproape 30%, iar cel al gazelor naturale cu aproape 25%. Preţurile maşinilor second-hand au crescut cu peste 37%, iar cele ale maşinilor noi cu 11%. Preţurile alimentelor au crescut cu 6,3%.

Sunt cifre care îngrijorează guvernele şi experţii, cetăţenii şi companiile. Cu toate acestea, o lucrare recentă despre cum văd oamenii inflaţia din Statele Unite, elaborată de un grup de cercetători europeni, arată că explicaţiile privind cauzele inflaţiei sunt foarte diverse, de la experţi la profani. Cercetătorii au intervievat, în noiembrie 2021, 1.029 de respondenţi din Statele Unite, un eşantion reprezentativ pentru populaţia americană în ceea ce priveşte sexul, vârsta, regiunea şi venitul total al gospodăriei şi 163 de manageri de companii. De asemenea, autorii au intervievat 104 experţi, dintre care 55% sunt stabiliţi în SUA, majoritatea fiind profesori sau cercetători la instituţii americane de renume.

Experţii consideră că inflaţia este generată, printre altele, de probleme legate de ofertă şi de creşterea rapidă a cererii, de banii ieftini şi de stimulentele guvernamentale. De exemplu, un expert consideră că "problemele legate de lanţurile de aprovizionare sunt probabil cel mai important factor. Cererea crescută din cauza pandemiei, combinată cu nivelul istoric ridicat al economiilor, bunăstării gospodăriilor, care a făcut consumatorii mai puţin sensibili la preţ, este probabil al doilea factor important".

În timp ce experţii încearcă să încadreze cifrele în teorii economice, naraţiunea din zona managerilor de companii şi a familiilor este mai simplă. "Faptul că guvernul a împărţit bani "gratis" ca pe bomboane, acum plătim cu toţii pentru acei bani gratis pe care ni i-a dat", este un răspuns venit din gospodăriile americane. Alte răspunsuri se concentrează mai mult pe probleme legate de ofertă: "există lipsuri nu numai în ceea ce priveşte produsele, ci şi în ceea ce priveşte producţia şi livrarea". Conform sondajului, multe familii folosesc naraţiuni care nu sunt prezente în manualele de economie, dar care au fost predominante în mass-media: cetăţenii obişnuiţi menţionează frecvent pandemia (15,5%), proasta gestionare din partea guvernului (24,1%) sau corporaţiile care încearcă să-şi mărească profiturile (8%). Aproape niciunul dintre experţi nu oferă aceste explicaţii.

Cum va evolua inflaţia din SUA în următoarele 12 luni? Potrivit sondajului, experţii prevăd o rată a inflaţiei de 3,7%, faţă de 4,1% cea previzionată de manageri şi 4,7% de oamenii obişnuiţi. În următorii 5 ani, experţii prevăd o rată a inflaţiei de 2,6%, în timp ce managerii şi oamenii obişnuiţi se aşteaptă la rate ale inflaţiei de 3,4% şi respectiv, 3,9%. Acest lucru arată că toate categoriile de respondenţi intervievati se aşteaptă ca inflaţia să revină la niveluri mai scăzute în viitor. Cu toate acestea, în timp ce experţii consideră că inflaţia în cinci ani va fi doar puţin mai mare decât ţinta de 2% a Fed, oamenii obişnuiţi şi managerii se aşteaptă ca inflaţia să fie în mod constant mai mare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb