Grupul ceh CEZ a reclamat România la Comisia Europeană pentru amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor verzi cuvenite producătorilor de energie regenerabilă. Grupul ceh estimează că ar putea pierde, astfel, 6 miliarde coroane (230 milioane euro), potrivit Patria.cz, citată de Mediafax. CEZ a construit, în ţara noastră, un parc eolian în valoare de 1,1 miliarde de euro.
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană până în 2017. Restul certificatelor urmează să fie distribuite eşalonat începând din anul 2018.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli, care sunt, astfel, plătite de toţi consumatorii.
Potrivit Patria.cz, reprezentanţii CEZ au subliniat că nu cunosc condiţiile în care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde şi sunt îngrijoraţi că ar putea apărea noi schimbări până în 2017. Compania ia în calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj.
Anterior, în luna iulie, preşedintele CEZ România, Jan Veskrna, a declarat că grupul ceh va cere Guvernului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amânate prin la începutul lunii iunie, a căror valoare se ridică la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro).
Comisia Europeană urmăreşte evoluţia amendamentelor pregătite de autorităţile române privind schema certificatelor verzi de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile.
"Mai multe reclamaţii privind amendamentele propuse, venite din partea unor actuali sau viitori beneficiari ai schemei, sunt investigate începând din luna martie a acestui an", a declarat Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.
Speţa este, de asemenea, în atenţia departamentului pentru Concurenţă al CE, potivit reprezentanţilor Executivului european.
CE va prezenta, în această toamnă, o serie de îndrumări privind schemele de sprijin pentru energia din surse regenerabile şi intervenţiile guvernamentale în sectorul energiei, vizând o mai bună eficienţă a costurilor fără a risca distorsionarea condiţiilor din piaţă.
CEZ are în Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare din România pentru acest tip de producţie a energiei.
Grupul ceh a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat firma de distribuţie a energiei Electrica Oltenia. CEZ a avut, anul trecut, în România un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare faţă de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influenţat semnificativ de recuperarea unor creanţe de la CFR.
Cifra de afaceri a CEZ în România a urcat de la 1,7 miliarde de lei în 2011 la 1,9 miliarde de lei anul trecut.