Cheltuielile de mediu ne costă bugetul ţării pe trei ani şi jumătate!

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 4 februarie 2004

Nota de plată a ţării noastre pentru adaptarea industriei şi serviciilor publice la standardele de mediu ale Uniunii Europene se ridică la aproape 30 de miliarde de euro (29,5 miliarde). Cifra reprezintă, dacă ne raportăm la paritatea euro din acest moment, bugetul statului pe trei ani şi jumătate! Potrivit lui Florea Gabrian, director în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului (MAPAM), cheltuielile vor fi efectuate pe o perioadă lungă de timp, după integrarea ţării noas-tre în Uniunea Europeană şi nu vor fi suportate doar de bugetul statului: "Implementarea acquisului comunitar se poate încheia, pentru anumite domenii, cum ar fi epurarea apelor uzate, chiar şi în 2021, ultimul an al perioadei de tranziţie acordată de Uniunea Europeană. Bugetul de stat va plăti circa 5,74 de miliarde de euro în această perioadă."

Principalii contribuitori pentru adaptarea la legislaţia UE vor fi chiar agenţii economici, care vor scoate din buzunar 10,55 de miliarde de euro, adică 35% din totalul de 30 de miliarde. Al doilea mare contributor va fi Uniunea Europeană, cu 8,56 miliarde de euro. Pe lîngă contribuţia bugetului naţional, care reprezintă circa 19% din totalul sumei, conform oficialilor MAPAM, vor mai exista şi alte surse, care vor acoperi 4,65 de miliarde de euro.

Calitatea apei, cel mai scump capitol de mediu

Grosul investiţiilor de mediu se vor îndrepta către managementul calităţii apei. De altfel, pentru acest capitol, ţara noas-tră a primit din partea Uniunii Europene cele mai lungi perioade de tranziţie, recunoscîndu-se astfel situaţia deloc roză din domeniul epurării apelor uzate sau a calităţii apei furnizată locuitorilor oraşelor. Alt domeniu important este cel al poluării industriale, care va absorbi 9,8 miliarde de euro, adică 33% din totalul fondurilor necesare. Alt domeniu care necsită investiţii consistente este managementul deşeurilor, capitol care va "înghiţi" 2,5 miliarde de euro.

Potrivit directorului Florea Gabrian, legislaţia de mediu este transpusă în proporţie de 100% în legislaţia românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb