Cererea mondială de ţiţei va spori, anul acesta, într-un ritm mai rapid decât arătau estimările, conform unor previziuni lansate luna aceasta de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care menţionează că motivul avansului este expansiunea solidă a economiei globale.
Potrivit OPEC, cererea de ţiţei va creşte cu 1,59 milioane de barili pe zi, la 98,6 milioane de barili pe zi.
În condiţiile în care OPEC anticipează sporirea cererii, iar estimările pentru mersul economiei sunt pozitive, băncile de investiţii şi-au modificat în creştere estimările pentru preţul ţiţeiului brut, însă atrag atenţia că avansul va fi limitat.
La finele lunii ianuarie, banca americană JPMorgan Chase & Co. a lansat o estimare medie de 70 de dolari pentru preţul unui baril de petrol Brent (tranzacţionat în Europa), în 2018. Însă JPMorgan avertizează că pe piaţă este o producţie semnificativă de ţiţei, ceea ce nu va permite un avans prea mare al cotaţiilor, în special în cea de-a doua parte a anului. Conform băncii, în prima jumătate a lui 2018, preţul poate urca la 78 de dolari/baril, însă media pe întregul an va fi de 70 de dolari.
Analiştii Bank of America Merrill Lynch preconizează că preţul ţiţeiului Brent va fi, în medie, de 64 de dolari barilul anul acesta, iar Goldman Sachs anticipează o cotaţie de 75 de dolari. La rândul său, Morgan Stanley previzionează că preţul petrolului Brent va atinge 75 de dolari barilul în trimestrul al treilea, din anul curent.
Pentru petrolul WTI, tranzacţionat în SUA, estimarea JPMorgan este de 65,63 dolari/baril, iar a Merrill - de 60 de dolari.
Abhishek Deshpande, şef al departamentului de cercetare din cadrul JPMorgan, a declarat, citat de CNBC: "Primul semestru din 2018 va fi al cererii, iar al doilea - al unei producţii sporite, în special în SUA".
În opinia sa, cotaţia petrolului Brent va urca spre 78 de dolari/baril în primul sau cel de-al doilea trimestru, după care va mai pierde teren în semestrul al doilea.
• Statoil Norvegia: "Cotaţia ţiţeiului Brent va fi sub 70 de dolari/baril"
Preţul petrolului Brent va fi supus presiunilor către finele anului curent, ca urmare a sporirii producţiei onshore din SUA, dar şi a celei din câmpurile convenţionale, după cum a estimat recent directorul executiv al grupului norvegian de profil Statoil, Eldar Saetre. Domnia sa a afirmat, citat de Reuters: "Cred că, cel mai probabil, preţul va fi mai mic de 70 de dolari pe baril în 2018".
• Rusia aşteaptă un preţ de 50-60 de dolari/baril pentru ţiţeiul Brent
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi-a menţinut, recent, estimarea privind preţul petrolului Brent în 2018, anticipând că acesta va fluctua între 50 şi 60 de dolari/baril.
Citat de agenţia TASS, oficialul de la Moscova a spus:
"Previziunile mele sunt neschimbate: un preţ mediu al petrolului de 50-60 de dolari/baril, anul acesta".
În ultima zi a săptămânii trecute, preţul petrolului Brent depăşea 66 de dolari barilul. La ICE Futures Europe din Londra, un baril de ţiţei Brent avea un preţ de 66,43 dolari la ora locală 14.20, în creştere cu 0,1% faţă de ziua anterioară. La New York Mercantile Exchange, un baril de petrol WTI era cotat la 62,78 dolari, la ora 09.06, cu 0,02% mai mult faţă de sesiunea bursieră precedentă.
Goldman Sachs aşteaptă o creştere a cererii globale de ţiţei cu 1,86 milioane de barili/zi, anul acesta.
Goldman Sachs consideră că preţul petrolului va reveni la 60 de dolari barilul, în 2020.