Autorităţile din China au arestat aproape 13 000 de "terorişti" în Xinjiang începând cu 2014, a declarat astăzi, guvernul, într-un document politic care îi protejează controversatele măsuri de radicalizare a musulmanilor în regiunea ultraperiferică, relatează Reuters.
China s-a confruntat cu un prestigiu internaţional în creştere pentru crearea unor facilităţi pe care experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite le descriu drept centre de detenţie care deţin mai mult de un milion de uiguri şi alţi musulmani.
Beijing declară că are nevoie de măsurile de stopare a ameninţării militare islamiste şi le numeşte centre de formare profesională.
Autorităţile juridice au adoptat o politică prin care stabilesc "echilibrul corect între compasiune şi severitate", a declarat guvernul, conform Reuters.
Din 2014, Xinjiang a "distrus 1.588 de bande violente şi teroriste, a arestat 12995 de terorişti, a confiscat 2052 de dispozitive explozive, a pedepsit 30645 de persoane pentru 4858 de activităţi religioase ilegale şi a confiscat 345.229 de exemplare de materiale religioase ilegale", se mai arată în declaraţie guvernamentală.
Numai o mică minoritate de oameni se confruntă cu o pedeapsă strictă, cum ar fi conducătorii grupurilor teroriste iar cei influenţaţi de gândirea extremistă primesc educaţie şi formare pentru a înţelege eroarea atitudinii lor.
De asemenea, China s-a confruntat cu 30 de atacuri începând din 1990, ultima fiind înregistrată în decembrie 2016, în care 458 de persoane au murit şi cel puţin 2 540 au fost rănite ca urmare a atacurilor, mai scrie Reuters.
Principalul grup exilat, Congresul Mondial Uyghur, a denunţat rapid hârtia albă.
"China distorsionează în mod deliberat adevărul", a declarat purtătorul de cuvânt Dilxat Raxit, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.
"Contra-terorismul este o scuză politică pentru a suprima uigurii. Scopul real al aşa-numitei de-radicalizări este de a elimina credinţa ". a adăugat acesta, conform Reuters.
White Paper arată că Xinjiang s-a confruntat cu o provocare deosebită de la atacurile al-Qaeda din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, întrucât extremiştii din Turkestanul de Est au intensificat activităţile în China, folosind termenul chinez pentru extremişti şi separatişti spunând că operează în Xinjiang, mai relatează Reuters.