China "pompează" miliarde de dolari în lupta cu coronavirusul

D.N.
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 28 ianuarie 2020

Sursa foto: www.france24.com

Sursa foto: www.france24.com

Omenirea are o grijă în plus de la începutul acestui an, coronavirusul din China. Situaţia este tensionată, numărul victimelor creşte, autorităţile chineze se precipită, regiuni întregi din această ţară sunt închise, virusul şi-a făcut apariţia şi pe alte continente.

În China este stare de alertă şi autorităţile sunt decise să limiteze cât mai mult pagubele. Ministerul chinez de Finanţe şi Comisia naţională pentru sănătate din China au alocat suma de 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde de dolari), pentru a putea ţine sub control răspândirea virusului, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerului chinez de Finanţe.

Autorităţile din domeniul sănătăţii din lumea întreagă depun eforturi uriaşe pentru a preveni o pandemie. Autorităţile de la Beijing au anunţat că au decis să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală. De asemenea, o serie de mari companii şi-au anunţat angajaţii să lucreze de acasă, în încercarea de a împiedica răspândirea virusului.

Bilanţul epidemiei de infectări cu coronavirus, un virus din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate în China, unde s-au înregistrat 80 de decese de la începutul răspândirii sale, în decembrie, pornind din oraşul chinez Wuhan. Virusul a început să se răspândească în întreaga lume, după cum urmează: Thailanda - cinci cazuri, Statele Unite - cinci cazuri, Australia - cinci cazuri, Malaezia - patru cazuri, Singapore - patru cazuri, Franţa - trei cazuri, Japonia - trei cazuri, Taiwan - trei cazuri, Coreea de Sud - trei cazuri, Vietnam - două cazuri, Nepal - un caz, Canada - o suspiciune de îmbolnăvire. Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să-şi închidă punctele rutiere de trecere cu ţara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus.

Mongolia devine astfel prima ţară care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise.

Vicepremierul mongol Enkhtuvishin Ulziisaikhan a anunţat că ţara sa îşi închide şcolile şi universităţile până în data de 2 martie. Mongolia nu a înregistrat până în prezent niciun caz de contaminare.

Noul virus se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile. Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003. Focarul actual se răspândeşte în prezent "'relativ repede'' şi "'acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată'', a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus. Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces. Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare. La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide. Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.

Medicament anti-HIV folosit pentru acest virus

China testează un medicament anti-HIV pentru a trata simptomele cauzate de noul tip de coronavirus. Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au solicitat acel medicament pentru a ajuta astfel eforturile guvernului de la Beijing de a limita amploarea crizei, a declarat Adelle Infante, purtătoarea de cuvânt a companiei americane AbbVie, al cărei sediu se află în North Chicago, Illinois. Medicamentul Aluvia, comercializat şi sub denumirea Kaletra, este o combinaţie de lopinavir şi ritonavir. Într-un ghid de recomandări guvernul chinez afirmă că nu există deocamdată un medicament eficient împotriva noului tip de coronavirus, dar sugerează locuitorilor din zonele afectate să ia două pastile de lopinavir/ritonavir şi să inhaleze o doză de alfa-interferon de două ori pe zi.

--------------------------

Gripa sezonieră ameninţă activitatea şcolilor în Bucureşti

Primarul general Gabriela Firea a anunţat la Comandamentul de urgenţă convocat din cauza cazurilor de gripă, că s-au înregistrat deja 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii din învăţământul de stat. Firea precizează că există presiune din partea părinţilor pentru închiderea unităţilor de învăţământ, dar decizia nu este a Primăriei: "Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătăţii, ne vom conforma. Avem o situaţie în creştere. Avem raportate 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii. Pentru a face o comparaţie, anul trecut la 1 februarie aveam 817 cazuri. Nu e de speriat, dar e de remarcat că avem un număr mai mare decât anul trecut".

Firea a precizat că nu Primăria Capitalei sau primăriile de sector iau decizia închiderii unităţilor de învăţământ: "Nu Primăria Capitalei şi nu primăriile de sector care au în administrare şcolile pot decide momentul în care pot fi închise şcolile. S-a făcut comparaţie cu situaţia în care şcolile au fost închise din cauza vremii. Acolo aveam noi atribuţii. Acum, având în vedere că este o problemă de sănătate, gravitatea situaţiei o poate stabili Ministerul Sănătăţii, care ne comunică ce conduită trebuie să luăm. Nu trebuie să ne alertăm inutil, dar nici nu putem spune că nu se întâmplă nimic. Ni se cere insistent să întrerupem cursurile. Îi înţeleg pe părinţi, dar cred că trebuie să urmăm sfatul medicilor şi sfatul persoanelor competente. Acolo unde s-au întrerupt cursurile la unele grupe, decizia s-a luat pentru că erau deja câteva cazuri confirmate. Dar a înterupe în totalitate cursurile nu este o decizie pe care să o ia Primăria. Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătăţii, ne vom conforma".

--------------------------

Tânăr din Bacău, suspect de infectare

Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Bacău, suspect de infectare cu coronavirus a fost adus la Institutul Matei Balş din Capitală, pentru teste.

Tânărul a fost în China, de unde a revenit în urmă cu câteva zile. El a avut simptome de gripă şi după câteva zile s-a prezentat la Spitalul Judeţean Bacău. Alin Năstasă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, a făcut declaraţii legat de acest caz: "Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China şi care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tuşit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi şi un efect secundar al acestei tuse". Doctorul Adrian Popa, directorul Spitalului Judeţean Bacău, a afirmat că i-au fost făcute teste pentru gripă, care au ieşit negative, dar nu şi testul pentru coronavirus pentru că acesta nu există la spital.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, s-a referit la îmbolnăvirile cu coronavirus, afirmând că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme uşoare şi medii, iar în cazul în care virusul va apărea în ţara noastră, Institutul are capacitatea de a-l trata. În plus, acesta a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirusului nou, întrucât acestea nu există.

--------------------------

XTB: Epidemia de gripă - posibil să aibă efecte negative grave asupra economiilor est-asiatice

Deschiderea bursieră de ieri în pieţele europene a fost serios afectată de temerile asociate răspândirii virusului

În cazul în care virusul nu va fi ţinut sub control, ar putea urma o secvenţă nouă şi mai accentuată de "fugă" de pe burse şi retragere înspre zone percepute a fi relativ mai sigure

Dacă actualul context se va extinde, atunci creşterea preţului aurului este posibil să continue

Starea de spirit a investitorilor a fost afectată, în ultima perioadă, de epidemia izbucnită în China, arată specialiştii de la XTB. Aceştia subliniază că, din punct de vedere economic, epidemia ar putea avea efecte negative semnificative asupra economiilor din regiunea est-asiatică:"Principalul efect se poate observa asupra sectorului de transport. Sâmbătă, în prima zi a Noului An Lunar, numărul călătoriilor la nivel agregat din China a scăzut cu 28,8% faţă de anul trecut. Această tendinţă a fost cauzată de îngrijorările populaţiei cu privire la gravitatea situaţiei şi la perspectiva de timp. În plus, reducerea fluxului de pasageri a fost o urmare şi a măsurilor luate de guvern, precum anularea anumitor evenimente publice sau restricţionarea călătoriilor pentru zeci de milioane de persoane.

Perspectivele sumbre asupra transportului au pus presiune descendentă şi asupra preţului petrolului, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil. Astfel, petrolul a pierdut peste 10% de la primele rapoarte legate de virus şi până în prezent".

Urmările s-ar putea resimţi şi la nivelul economiei din Singapore, arată sursele citate, menţionând că acolo ar putea fi afectată activitatea de turism, dar şi încrederea consumatorilor. În plus, guvernul de aici are în vedere măsuri de susţinere a celor mai afectate sectoare, precizează XTB, adăugând: "Cea mai mare pondere a turiştilor din Singapore o au cetăţenii chinezi, iar dacă ţinem cont de impactul economic pe care l-a resimţit oraşul-stat în 2003 în urma epidemiei SARS, o agravare a scenariului actual are potenţialul de a duce la o evoluţie similară".

Radu Puiu, Research Analyst, XTB România, a declarat: "Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii faţă de risc a investitorilor. Astfel, pieţele de capital au înregistrat corecţii majore începând din a doua parte a sesiunii de vineri. S&P 500 şi Nasdaq au scăzut din zona maximelor istorice, depreciindu-se cu 2,8%, respectiv 3,5%. Pesimismul s-a observat la nivel extins şi în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei şi cel australian S&P/ASX 200 se retrag cu 2,4%, respectiv 1,1%. În contextul actual, investitorii s-au orientat către active de refugiu precum metalele preţioase, unde, în aceeaşi perioadă, preţul aurului a câştigat aproximativ 28 de dolari per uncie. În cazul în care contextul actual se va extinde, secvenţa de creştere a materiei prime ar putea continua".

Deschiderea bursieră de ieri în pieţele europene a fost serios afectată de temerile asociate răspândirii virusului, mai arată sursele citate, conchizând: "E încă prea devreme pentru a trage concluzii solide, dar pentru moment se pare că virusul nu este la fel de violent precum SARS din 2003, dar se răspândeşte mai uşor".

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, a subliniat: "Investitorii au reacţionat cvasi-automat, vânzând active precum acţiunile, în special cele din sectorul cazinourilor care au prezenţă în Macao, al liniilor aeriene şi companiilor de turism, dar vor intra probabil curând din faza de corecţie într-o fază de aşteptare (wait-and-see), cu o anume volatilitate, bineînţeles, normală pentru o perioadă emoţională. De acolo va urma probabil un punct critic: în funcţie de probabilitatea de a ţine sub control răspândirea virusului, investitorii ar răsufla uşuraţi sau, dacă se activează celălalt scenariu, ar putea urma o secvenţă nouă şi mai accentuată de "fugă" de pe burse şi retragere înspre zone percepute a fi relativ mai sigure. Cred că e prea riscant acum să facem prognoze asupra direcţiei viitoare, când nici măcar specialiştii nu ştiu ce se va întâmpla. Estimarea mea ar fi că săptămâna aceasta vom avea o idee relativ clară despre importanţa acestui virus şi dacă pieţele vor putea să îl treacă cu vederea sau nu. În prezent, traderii din România nu par foarte afectaţi de scena internaţională, deşi BET coborâse, ieri, la ora 13.00, cu 0,8% - o reacţie mai slabă, sub jumătate din ce vedem în bursa germană".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca epidemia s-ar fi produs intr-o tara europeana ar fi reusit autoritatile sa reactioneze la fel de rapid si ferm ca si cele din China? Pare-se ca in situatii de criza centralismul totalitar e mai eficient. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca Romania ar fi fost pusa intr-o astfel de situatie...

    1. .. in situatii de criza organizatiile conduse centralizat sunt (mult) mai eficiente. De-aia armatele, chiar ale celor mai democratice si mai liberale state, sunt organizatii centralizate strict si chiar dur.

      Iar intr-o situatie ca asta de la chinezi, ultimul lucru de care ai nevoie e Olivia Steer si adeptele ei sa inceapa sa discute si sa se opune masurilor luate de autoritatile medicale, ca stiu ele mai bine, au citit ele pe nu-sh ce blog ca vaccinurile sunt cah etc. 

    Cu siguranta democratia este mai buna decat totalitarismul! Daca virusul a inceput sa se raspandeasca de la piata in care se vindeau ILEGAL animale salbatice pt consumul cetatenilor,asta s-a intamplat din cauza coruptiei autoritatilor! Coruptia ucide,iar statele totalitare sunt afundate in coruptie pana la gat! Un stat totalitar ascunde de obicei adevarul! Vezi urss si Cernobil!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb