Consiliul Concurenţei va fi vigilent şi va monitoriza preţurile din magazine încă din luna mai, înainte de aplicarea TVA-ului scăzut la alimente din luna iunie, a declarat, la RFI, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
El precizează că dacă vor exista indicii că apar înţelegeri între marile lanţuri de magazine, comercianţii riscă sancţiuni foarte mari, cel puţin duble faţă de cele 35 de milioane de euro primite anul trecut.
Bogdan Chiriţoiu se aşteaptă ca reducerea TVA la 9% la alimente să scadă preţurile la raft cu 12 procente: "Noi ne aşteptăm ca reducerea de preţuri la raft să fie apropiată de nivelul maxim, care e 12%. Deci dacă tăiem din TVA diferenţa asta de la 24 la 9, asta reprezintă din preţul la raft cam 12%, deci asta ne aşteptăm să vedem din iunie, preţurile scăzute cu acest procent. În mod normal, piaţa face asta, dar noi putem ajuta piaţa, adică concurenţa care e puternică la noi în ţară între lanţurile de magazine, dar şi dvs., presa şi noi, autorităţile putem ajuta ca lucrurile să meargă bine, dacă monitorizăm acest proces şi dacă le semnalăm oamenilor, consumatorilor, care sunt magazinele care într-adevăr aplică în mod corect această reducere şi dacă sunt cazuri de magazine care să spunem au un comportament mai puţin etic, nu ilegal, dar mai puţin etic".
Preşedintele Consiliului Concurenţei anunţă că instituţia va începe monitorizarea preţurilor din luna mai: "Trebuie să vedem şi ce se întâmplă înainte (de 1 iunie-n.r.), adică să vedem nivelul de preţuri acum, în luna mai, ca să vedem după aceea cum se reflectă lucrurile în iunie, deci începem din mai această observare, această monitorizare".
Întrebat dacă se aşteaptă ca magazinele să facă înţelegeri între ele, de genul creşterii preţurilor înaintea de luna iunie, Bogdan Chiriţoiu a răspuns: "Nu am genul ăsta de aşteptări. Piaţa e concurenţială în România, deci ei se bat destul de puternic, marile lanţuri de magazine între ele. Noi n-am găsit până acum dovezi că ar exista înţelegeri între ele. Am găsit într-adevăr o serie de lucruri care au fost în neregulă, dar nu de această natură de care spuneţi dvs. şi pentru care am dat amenzi la sfârşitul anului trecut de 35 de milioane de euro, pentru câteva din lanţuri şi furnizorii lor. Deci după o asemenea amendă mă aştept ca aceste companii să fie şi mai atente la modul cum se comportă. Doi, avem experienţa anului trecut, în care reducerea TVA-ului la pâine s-a reflectat în preţurile către consumator".
"Desigur, nu ne culcăm pe-o ureche, o să fim vigilenţi, o să monitorizăm ce se întâmplă, cum am făcut şi la pâine, dar istoria până acum ne-a arătat că lucrurile au mers bine", explică şeful Consiliului Concurenţei.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, într-un hipermarket din Capitală, pentru a verifica preţurile, înaintea reducerii TVA la produsele alimentare, el spunând că a venit în magazin pentru a transmite mesajul că preţul final trebuie să scadă odată cu reducerea TVA.
Constantin a mers într-un magazin Kaufland din Bucureşti.
"Eu vreau să vă mulţumesc că aţi dovedit deschidere şi transparenţă în ce faceţi. Aţi fost primul magazin care ne-a primit. Săptămâna viitoare, cred, o să mergem în toate magazinele. S-a creat aşa un subiect, nu ştiu cât este de real sau ireal. Trebuie să transmitem mesajul foarte clar, pe care şi Guvernul a vrut să-l transmită: odată cu reducerea preţului, trebuie să să beneficieze cetăţenii. Preţul final, odată cu reducerea TVA, trebuie să scadă. Acesta este practic şi mesajul pentru care eu am venit aici. Sigur că noi am lucrat foarte mult ca politicieni şi nu putem interveni. Se pot găsi pârghii legislative aşa încât cei care încearcă să profite de această situaţie o lună de zile până la 1 iunie să sufere apoi. Important e să existe un anagajment către cei care se află pe piaţă. Toate instituţiile statului vor fi mobilizate cu tot ce se întâmplă acum. E o măsură extraordinară care înseamnă un efort extraordinar. Sub acest aspect, avem o datorie foarte marie. Vă promit că vin peste două săptămâni să cumpăr aceleaşi produse de la aceiaşi producători.(...) Trebuie să existe o piaţă liberă, dar cred că trebuie să existe şi un mesaj foarte clar", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Constantin a avertizat că autorităţile vor aplica cele mai dure sancţiuni dacă vor constata că lucrurile merg într-o direcţie incorectă faţă de cetăţeni şi consumatori, după monitorizarea preţurilor la raft pentru alimente care vor avea TVA de 9% din 1 iunie.
"Vom primi toate sesizările cetăţenilor şi le vom analiza cu responsabilitate, vom vedea dacă se va putea aplica propunerea noastră privind afişarea preţului vechi şi a celui nou dar vom efectua şi o monitorizare a preţurilor la raft, iar dacă lucrurile vor merge într-o direcţie, nu spun ilegală, ci într-o direcţie incorectă faţă de cetăţeni şi consumatori vom căuta cele mai dure sancţiuni şi măsuri astfel încât să ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat în privinţa reducerii TVA la alimente", a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul vizitei de monitorizare a preţurilor în magazinul Kaufland din Colentina.
Oficialul MADR consideră că în momentul de faţă legislaţia nu prevede foarte multe sancţiuni pe acest segment însă ea poate fi modificată. "Legislaţia nu prevede acum foarte multe sancţiuni dar putem face modificări folosind toate mijloacele legale. Însă eu cred că cea mai bună sancţiune o poate da consumatorul pentru că noi vom prezenta cu nume şi prenume acele magazine care practică lucruri incorecte şi atunci consumatorul va avea o imagine cât mai clară, iar magazinele vor avea de suferit", a subliniat ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, toate instituţiile abilitate au demarat controale în marile lanţuri de magazine astfel încât să existe o monitorizare pe termen mediu dar şi pe termen lung în privinţa evoluţiei preţurilor produselor alimentare. "Azi vom primi de la INS şi primele date despre evoluţia preţurilor pe perioade pentru că unele produse sunt sezoniere şi nu putem compara luna ianuarie cu luna mai. Toate aceste date vor fi centralizate într-un raport pe care îl voi prezenta în prima şedinţă de Guvern", a spus şeful de la Agricultură.
Daniel Constantin a cumpărat din magazinul Kaufland opt produse de bază, de producţie românească, în valoare de 56 lei (carne, lapte, ouă, făină, mălai, orez, zahăr, ulei) precizând că va face acest lucru săptămânal pentru a vedea dacă există o majorare de preţ.
"Eu nu am sesizat până acum o creştere a preţurilor la alimente dar voi face un exerciţiu în fiecare săptămână să vedem cu evoluează pe aceste produse de bază care nu lipsesc din coşul zilnic al fiecărui român. Am fost invitat să merg şi în alte magazine şi voi face acest lucru în perioada următoare", a mai spus ministrul.
Ministrul Agriculturii spunea miercuri că va renunţa la vizita în ţările arabe, programată pentru aceste zile, pentru a gestiona problema preţurilor din hipermarketuri şi a cererilor de plată pentru fermieri.
Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie.
Constantin a mai spus că în prezent se desfăşoară şi campania de primire a cererilor de plată pe suprafaţă şi că este foarte important ca cei un milion de fermieri care sunt aşteptaţi să depună aceste cereri să transmită solicitările cât mai rapid.