Chiriţoiu: "Din 44 de sectoare economice la care ne uităm an de an, la o treime vedem un regres"

T.B.
Macroeconomie / 6 noiembrie 2023

Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei

Din 44 de sectoare economice analizate anual, la o treime s-a observat un regres privind structura lor, în acest an remarcându-se efectul crizei şi intervenţiile guvernamentale pentru combaterea acesteia, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, informează agerpres.ro.

Potrivit sursei menţionate, "Ne uităm la modul cum funcţionează, în special cum sunt structurate (sectoarele economice - n. r.), câţi actori sunt, cât de uşor este să se intre pe piaţa respectivă, ce bariere sunt în calea activităţii economice şi, atunci, ierarhizăm sectoarele economice: unele unde sunt dificultăţi vedem probleme referitoare la concurenţă, unele unde problemele sunt medii şi unele unde vedem concurenţa desfăşurându-se ori premisele sunt ca ea să se desfăşoară în condiţii bune. Din aceste 44 de sectoare la care ne uităm an de an, la o treime vedem un regres. Faţă de alţi ani, asta ne arată că există o presiune, sunt consecinţe ale situaţiei economice. Anul trecut economia a trecut bine, e adevărat, dar a trecut prin trei crize majore în ultimii 10-15 ani", a menţionat Chiriţoiu.

Conform sursei citate, în acest context, şeful autorităţii de concurenţă a precizat că s-a observat un regres în privinţa structurii unor sectoare: "Nu vorbesc de încălcări ale legii, ci a numărului de companii prezente în piaţă, a uşurinţei pentru o nouă companie să intre în acea piaţă. Deci, astea-s elementele care sunt nişte precondiţii ale concurenţei. Avem sectoare în care, tradiţional, vedeam probleme - unele unde avem foarte puţini jucători, cum e zona materialelor de construcţii, sau zone în care avem reglementări, cum este zona profesiilor liberale. Pe acestea în fiecare an le semnalam ca fiind sectoarele cele mai problematice din punct de vedere concurenţial. Ce vedem în acest an, este efectul crizei şi intervenţiile guvernamentale pentru combaterea crizei, vedem regrese pe zona de energie unde s-a venit cu o reglementare şi de asta spuneam că problema pentru perioada următoare de 1 - 2 ani este cum vom reuşi să redeschidem piaţa într-un mod care să fie sustenabil, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru industrial, dar care să permită desfăşurarea concurenţei", a susţinut Bogdan Chiriţoiu.

El a adăugat, "De asemenea, nu avem reglementările pe RCA şi, în general, problematica asigurărilor nu e rezolvată. Au fost o serie de falimente în ultimii ani, actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente", potrivit agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca explica si CAUZA regreselor economice,

    era credibil,

    asa texte politicianiste de slaba calitate 

    1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb