România a reuşit să contracteze doar 1,4% din totalul de 33 de miliarde de euro fonduri europene, pentru perioada 2017-2020, a declarat Sorin Cîmpeanu, candidat ALDE la Camera Deputaţilor, după o întâlnire cu sindicatele din învăţământ, la care au participat şi copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, potrivit News.ro.
Cîmpeanu a afirmat, după discuţiile cu sindicatele din educaţie, că ALDE a prezentat 10 programe naţionale de investiţii, de un milion de euro.
"Interesul este ca în 2020 să avem un standard pe care ni-l dorim cu toţii, iar cea mai mare parte a problemelor să fie rezolvate până la finalul acestei perioade", a spus Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, el precizând că probleme care nu pot fi rezolvate pe termen scurt sunt manualele de clasa a V-a.
El a acuzat Ministerul Educaţiei că, prin tergiversarea adoptării unor reglmementări, abia în septembrie 2017 se va declanşa procesul pentru aceste manuale.
"În 2017, indiferent cine va veni la guvernare, nu va putea asigura manuale pentru aceşti copii. Ceea ce se va întâmpla în 2017 este că la clasa a V-a nu vor exista manuale, pentru că procesul începe abia la 1 septembrie", a spus el.
Sorin Cîmpeanu s-a referit şi la absorbţia de fonduri europene în educaţie.
"În luna octombrie, după datele Comisiei Europene, sumele contractate de România însumează 1,4%, şi anume zero la sută fonduri de coeziune, 2% fonduri de dezvoltare regională şi 2%, fond social european. 1,4% din totalul de 33 de miliarde de euro pe care România îi are la dispoziţie în perioada 2017-2020", a spus Cîmpeanu, precizând că nu vorbeşte de sume plătite, de sume rambursate, ci de sume contractate.
El a dat exemplul Bulgariei, care are 24% contractat, Ungaria are 34%, iar Polonia, 14%.
"Aceste lucruri am vrut să fie cunoscute de către reprezentanţii sistemului din educaţie, pentru că nu vor putea fi remediate în decurs de zile şi săptămâni. Nu am promis că vom rezolva absolut toate problemele în cazul în care votanţii vor decide că ALDE e cea mai bună variantă", a mai spus Cîmpeanu, conform sursei citate.