Cine beneficiază de Prima Casă 3 şi ce se poate cumpăra

C.P.
Companii #Imobiliare / 1 februarie 2011

Programul Prima Casă 3 este primit cu scepticism în rândul celor care activează în domeniul imobiliar. Programul Prima Casă 3 se traduce printr-o listă destul de lungă de modificări, dar niciuna făcută în punctele esenţiale, consideră jucătorii de pe piaţa imobiliară, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Există noi obligaţii pentru clienţi în relaţia cu banca, dar şi câteva înlesniri: cei care vor să construiască prin asociere pot face asta mai uşor iar băncile sunt deschise la renegocierea contractelor în anumiţi termeni. Plafonul, partea cea mai importantă a acestui program, este însă descurajator pentru toată lumea: de 5 ori mai mic faţă de cel care exista în 2009.

Un program nou, aceiaşi termeni financiari

În momentul în care programul Prima Casă 2 s-a încheiat, toată lumea spera într-o etapă nouă ceva mai generoasă. Viziunea generală era ca băncile să împartă riscurile cu statul şi să se ajungă la un buget maxim de 100.000 euro. În această viziune, programul ar fi funcţionat optim, căci statul ar fi încurajat achiziţiile de apartamente noi. Cererea în creştere din acest segment ar fi dus la o creştere a construcţiilor şi, implicit, la o creştere a sectorului de materiale de construcţii. "Cu alte cuvinte, un asemenea plan ar fi făcut ceea ce programul Prima Casă trebuia să facă de la bun început: să relanseze economia. Dar acum, în condiţiile în care clienţii sunt puşi să gireze cu toate conturile, se demonstrează că statul nu mai are sprijinul băncilor. Românii oricum suferă de neîncredere în ziua de mâine, nu era cazul să alimentăm acest comportament. Drept pentru care va fi din ce în ce mai greu să convingi oamenii de avantajele unei investiţii pe termen lung, cum este cazul locuinţelor", declară Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

O altă problemă pe care o implică un plafon scăzut la Prima Casă este aceea că influenţează şi deciziile de cumpărare în rândul celorlalţi clienţi, care nu participă la program. "La ediţia trecută, cei 60.000 euro prevăzuţi de stat pentru Prima Casă au fost luaţi drept referinţă de mai mult de jumătate dintre clienţii care îşi căutau o locuinţă. Iar acest lucru a făcut preţurile apartamentelor vechi sş scadă şi vânzarea de apartamente noi peste 60.000 euro să se blocheze din nou", spune Andrei Rusu, director Vission House.

Intenţii bune, aplicare defectuoasă

Prima Casă a fost un proiect gândit pentru ajutorarea tinerilor, dar în momentul în care a fost pus pe hârtie, lucrurile s-au schimbat. "Pe măsură ce parcurgi acest program, te încurci în toate hăţişurile birocratice. Tinerilor, cărora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilităţi financiare, le sunt impuse taxe peste taxe. În condiţiile în care statul cere atâtea garanţii, e deja prea complicat sa te încadrezi într-o astfel de iniţiativă. Dispare însuşi scopul programului Prima Casă. Oamenilor le este frică să ia un credit, indiferent dacă este vorba despre Prima Casă sau nu. Astfel, Prima Casă 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietăţi şi de o strategie de încurajare a investiţiei", spune Hai Solomon, dezvoltator Obor Towers.

În 2010, prin Prima casă 2 s-au încheiat 22.000 contracte, multe dintre ele pentru apartamente vechi. Cu toate acestea, atat clientii cât şi vânzătorii de apartamente noi aşteaptă demarararea programului şi privesc cu optimism toate iniţiativele guvernamentale.

"Cred că programul Prima Casă se caracterizează printr-un exclusivism dus la extrem, iar dezvoltatorii nu se bazează din start pe acest program pentru creşterea vânzărilor, căci locuinţele lor ies aproape întotdeauna din plafon. Şi asta nu pentru că sunt scumpe, ci pentru că suma este valabila pentru apartamente cu două camere în cartiere. Cu toate astea, programul ajută; chiar în acest moment avem clienţi care şi-au ales apartamentele şi care aşteaptă startul programului pentru a semna contractele", declară Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb