Cine spune DA vacanţei?

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 august 2012

Laurenţiu Midvichi. "Fără frumuseţea ta, frumuseţea lumii e scrum şi cenuşă".

Laurenţiu Midvichi. "Fără frumuseţea ta, frumuseţea lumii e scrum şi cenuşă".

Gata, este oficial, şi nici măcar nu a fost nevoie de invocarea Curţii Constituţionale a Româ-niei (CCR), cu refrenul la modă "ce ce cerece, cececerece", cântat de Gusttavo Lima, iar din Europa luăm doar moda. Aşadar, licitaţiile de artă au intrat în vacanţă, nu mai sunt şedinţe cu oferte şi foarte puţine cereri, cu defileuri de artă plastică şi dansul cartonaşului cu cifre. La revedere, plecăm în concediu, poate şi în vacanţă, ne revedem la toamnă, în septembrie, dar nu de la 1, ca anul bisericesc, ca legislatura parlamentară, ca răposata jamahirie libiană, prima dată fără la fel de răposatul Gadafi, liderul marii revoluţii de la acea dată din 1969, ci mai spre 15, ca anul şcolar. Alis începe prima, pe 11, marţea, iar Goldart joi, pe 13. Casa familiei Ghilduş revine în această toamnă într-un sediu nou, de fapt o formulă nouă, cu sediul administrativ într-o parte şi întâlnirile în locuri de impact şi renume. Între cele două licitaţii vom avea pronunţarea, în sfârşit, a Curţii Constituţionale, pe tema referendumului. Adevărul este că aşa cum şi-au respectat weekend-ul când trebuiau să se pronunţe asupra deciziei Parlamentului de suspendare a Preşedintelui, tot aşa, aşa-numiţii judecători, de fapt doar membri ai CCR, şi-au luat o vacanţă, normală, ca mulţi alţii, inclusiv licitaţiile de artă, în luna august. Ei vor reveni din vacanţă precum casele de licitaţii de artă, nu pe 1, ci cam pe la începutul şcolii, mai exact pe 12 septembrie. Unii se gândesc o noapte, deşi ar trebui să se odihnească. Alţii se gândesc o lună, o săptămână şi o zi, sau de fapt se odihnesc. Să fim totuşi atenţi la nuanţe, pe 12 septembrie nu vom primi verdictul CCR, ci se va relua judecarea speţei, adică referendumul acesta e bun de ceva sau ne-am prezentat/absentat degeaba de la el. Sperăm ca până atunci să intrăm şi în posesia rezultatelor votului de la Monaco, că de la Mamaia le ştim.

Aşadar, casele de licitaţii de artă din România, şi nu numai, au luat vacanţă. Cititorii mai tineri, care mergeau la şcoală acum 15 ani, când debuta prezenta rubrică, află acum că pe vremuri se ţineau licitaţii şi vara, fără pauză sau vreo jenă din partea pieţei. Apoi şedinţele s-au adunat spre marginile lui august, pentru a se retrage total în iulie şi septembrie. Pe de altă parte, practica internaţională recomandă clar această normală şi bine-venită vacanţă. Era pratic inevitabil să ajungem şi noi la această racordare cât se poate de corectă şi să nu mai stăm cu ochii pe şedinţe de vânzare de artă, altele decât cele precedate de defileuri de modă şi cu uriaşă încărcătură mondenă, cu ce monden avem şi noi prin bătătură. Ilustrativ pentru această afirmaţie este tocmai chemarea la vânzare din 26 august, lansată de Artmark, care va vinde atunci "Maşini de Colecţie", "Şampanii de Colecţie", Vinuri de Colecţie din Pivniţa Heritage şi "Sports Memorabilia". Vor fi duplexuri Mamaia-Bucureşti, exact genul de eveniment estival de vânzare de artă, Mamaia devenind sediul de vară al casei de licitaţii de la palatul Cesianu-Racoviţă.

Din sezonul încheiat, luaţi cu Răduleşte cu sau fără CRBL, am trecut cam pe deasupra ultimei vânzări a Goldart. Este drept, ne aşteptam la încă o întâlnire în luna cuptorică, dar aceasta a fost anulată, sau poate amânată pentru septembrie, când nu vor mai fi nici jocuri olimpice şi nici referendum lipsit de sportivitate. Am apucat deja să ne bucurăm de o lucrare de Marius Cilievici, o raritate pe la noi, vândută cu 2.500 de euro, dar trebuie să semnalăm şi un Guguianu de excepţie, adjudecat cu 7 mii de euro. Casa Goldart a avut iniţiativa unei întâlniri cu maestrul, alături de o lansare, cu junioare, a albumului cel mai recent ce îi este dedicat, dar starea acestuia, care ni l-a luat până la urmă, nu îi mai permiteau osteneala. Acum, ne aşteptăm la apariţia în vânzări de tot felul, nu numai în licitaţii, a unor lucrări realizate sau presupus realizate de Marcel Guguianu. Un factor de risc este reprezentat de desenele, în mare parte nuduri, semnate cu numele marelui sculptor. Riscul este de a asista la un fel de fenomen Apostu, după numele sculptorului nostru plecat şi dispărut în Franţa, nume care apărea pe desene neapărat cu nuduri planturoase, ample, în volute, ivite în mini-tsunami pe piaţă.

Subliniind faptul că tot sezonul a fost caracterizat de o calitate excepţională a ofertelor neadjudecate, altfel spus, piesele bune şi scumpe nu au putut fi vândute, să mai notăm faptul că adjudecările numeroase s-au plasat pe la 1-2 mii de euro. Concret, un nud culcat, cu spatele, de Nicu Enea, estimat la 1.500-2.000 de euro, s-a vândut cu 1.600 de euro, iar flori de Pericle Capidan, cu 1.500 de euro, sau de Biju, la 1.400 euro.

Finalul apoteotic aparţine unui lot de două picturi de Elena Popea, cu un singur e şi cu accent pe o, alt-fel decât formula comunistă larg uzitată Popeea. Este vorba de un peisaj de furtună, plecat la o mie de euro, sub estimarea de 1.200-1.500 de euro, şi o scenă cu copii pe plajă, cu 5 mii, estimarea fiind de 5-6 mii.

Casele de licitaţii de artă şi Curtea Constituţională a României au intrat în vacanţă până la mijlocul lui septembrie. Dar nici piaţa de artă şi nici viaţa politică nu vor trage obloanele. Rămân să lupte, cu motoarele în plin, dar cu adaptări de vară, galeriile şi târgurile sau alte forme de comerţ care, de regulă, înfloresc acum, când turiştii umblă liber pe străzi, cu portofelele pline. Ar fi, totuşi, nedrept să considerăm că galeriile se vor plia pe cerinţele estivale şi vor oferi doar picturele de mici dimensiuni, cu obiective turistice şi cu Dracula, poate şi cu preşedintele Băsescu, dacă era CCR-ul mai clar. Dimpotrivă, am putea spune că galeriile serioase îşi continuă activittaea cu propuneri care nu ţin cont de vacanţă, ţin doar ştacheta foarte sus, acolo unde se străduiesc, cu efort şi sacrificii, să o menţină. Să nu uităm aici nici muzeele, care au o ofertă fantastică în aceste vremuri, pe de o parte expoziţii de ţinută, pe de alta, tot felul de programe care mai de care mai interesante, în special pentru şcolarii aflaţi acum în vacanţă, precum Curtea Constituţională, dar nu ca părinţii lor, puşi pe muncă, conform programului.

La Sinaia, în umbra minunată a parcului regal de acolo, se află Casinoul regal, care împlineşte un secol de existenţă în acest an. Acolo este o galerie mare, impunătoare, regală, cu săli cu nume de regi. Mâine, acolo, la ora 12, vom vorbi a vernisaj de expoziţia "Trupul din cuvânt" pe care ne-o propune Laurenţiu Midvichi, un excepţional pictor din noua generaţie, un meşter adevărat cu o viziune profundă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb