Cioloş a trimis Corpul de Control la Romsilva

P.B., O. V.
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2016

Cioloş a trimis Corpul de Control la Romsilva

Corpul de Control al primului-ministru a început o acţiune de control la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, potrivit unui comunicat al Guvernului, după ce Regia a fost acuzată în repetate rânduri că stabileşte preţuri exorbitante pentru masa lemnoasă scoasă la licitaţie, iar reprezentanţii industriei au ieşit în stradă.

Conform sursei citate, perioada supusă controlului este din 1 ianuarie 2014 până în prezent. Obiectivele controlului sunt "verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi funcţionarea entităţii controlate, verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi alte aspecte relevante pentru acţiunea de control".

Amintim că peste o mie de reprezentanţi din industria lemnului au protestat, marţi, în faţa Guvernului, printre nemulţumirile lor fiind faptul că Romsilva ar fi crescut chiar şi de trei ori preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare pentru masa lemnoasă. Protestatarii au solicitat adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor presupuse abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015.

De asemenea, aceştia au cerut adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, precum şi controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a cerut Romsilva deblocarea situaţiei de pe piaţa lemnului, spunând că preţurile practicate de Regie în cadrul licitaţiilor sunt ridicate. Reprezentanţii ministerului au spus că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie să fie stabilite în funcţie de condiţiile pieţei, precizând că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare valorile medii ponderate de la nivelul anului trecut.

Ţucunel: Firmele din domeniu s-au plâns că sunt tratate ca "nişte slugi"

Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), consideră că decizia Guvernului este una foarte bună, având în vedere că Romsilva şi-a pierdut calitatea în relaţiile cu instituţiile statului şi cu partenerii comerciali. "Consiliul Consurenţei, o instituţie apreciată, europeană, dă o decizie. Romsilva nu o respectă. Guvernul dă o hotărâre pe baza unor studii şI analize, dar Romsilva nu o respectă. Ministerul Mediului ia o decizie, la fel, în baza unor studii din piaţă, iar Romsilva nu o respectă. Nu mai lipseşte mult şi vom vedea cum Romsilva cheamă la ordine instituţiile statului", a explicat preşedintele ASFOR. Acesta crede că interesele clientelare ale oamenilor care stau de "ani de zile" în fruntea Romsilva I-au făcut pe aceştia să piardă legătura atât cu realitatea, cât şi cu partenerii comerciali. "Partenerii comerciali ai Romsilva au ajuns nişte slugi ale regiei, care trebuie să execute ce zice Romsilva", a conchis sursa citată. Pădurarii mai acuză Romsilva că stabileşte condiţii de valorificare a masei lemnoase fără să ia în calcul necesităţile fiecărei regiuni, că scoate la vânzare cantităţi prea mici şi că refuză să explice firmelor modul de calcul al preţurilor de pornire la licitaţie, impunând un caiet de sarcini şi clauze restrictive fără o minimă consultare cu aceştia.

PENTRU STABILIREA PREŢURILOR PE NIVELUL MINIM DE PIAŢĂ

Romsilva solicită constituirea de urgenţă a unui grup de lucru

Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva solicită constituirea de urgenţă a unui grup de lucru pentru stabilirea preţurilor de vânzare a masei lemnoase pe nivelul minim de piaţă.

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat ieri: "Trebuie constituit urgent Grupul de lucru cu participarea tuturor factorilor implicaţi, respectiv Consiliul Concurenţei, Ministerul Mediului, chiar şi cu Ministerul de Finanţe, care nu a vizat această Hotărâre de Guvern (HG 924/2015 n.r.) privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, precum şi cu Ministerul Justiţiei, pentru stabilirea preţurilor de vânzare pe nivelul minim de piaţă. Stabilirea nivelului de piaţă se face pe un calcul matematic pe care eu, ca director general, nu pot să îl schimb. Consiliul de Administraţie al Romsilva mi-a transmis să solicităm Consiliului Concurenţei noi lămuriri privind calculul pe nivelul minim de piaţă".

Acesta a precizat că, în conformitate cu acest regulament, nivelul de piaţă este calculat pe baza preţurilor obţinute la licitaţie în 2015, iar preţul de pornire al licitaţiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piaţă: "Calculul nivelului de piaţă este corect. Hotărârea de Guvern face o precizare că preţul de pornire al licitaţiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piaţă, dar nu are nimic în comun cu preţul de pornire al lemnului pe piaţă, însă acest preţ de pornire obligă comitetele directoare ale direcţiilor silvice să nu scadă sub nivelul pieţei, care, repet, este un preţ mediu şi este calculat matematic folosind studii de cercetare în timp, confirmate şi autentificate. Nu cred că am dat dovadă de mult zel în calcularea acestui preţ pentru că am respectat prevederile acestui regulament. Consiliul Concurenţei a folosit noţiunea «în condiţii de piaţă», referindu-se la condiţiile existente atunci când s-a lucrat la HG, astfel încât aceste preţuri de pornire să fie stabilite în acest fel. Ulterior, termenul a fost înlocuit prin HG cu «nivel de piaţă», ceea ce înseamnă altceva. Vă informez că acolo unde licitaţiile s-au desfăşurat în mod normal, la 26 de direcţii silvice, am reuşit să vindem peste 1,3 milioane mc şi rata de creştere a preţului este între 10 şi 20% faţă de preţul de de pornire".

Şeful Romsilva afirmă că toată lumea vrea să cumpere ieftin şi să vândă scump, deşi "lemnul în România are o valoare pe care trebuie să o respectăm".

"Cred că trebuie să apreciem mai mult această resursă naţională strategică a României, trebuie să o protejăm cu toţii. Eu nu pot să accept ca un management neperformant al unor agenţi economici să se rezolve pe nişte preţuri mai mici. Dacă piaţa ne dă semnalul că mâine nu se poate vinde este normal ca autoritatea, respectiv Ministerul Mediului, să ia măsuri de modificare a acestei reglementări. Ei vor să schimbăm nivelul de piaţă, dar eu nu pot să-l modific decât odată pe an, înainte de organizarea licitaţiilor principale", a mai spus Crăciunescu.

Romsilva: "Fondul forestier proprietate publică a statului, în scădere cu 62.000 hectare în 2015"

Fondul forestier proprietate publică a statului în administrarea Romsilva a scăzut anul trecut cu 62.356 hectare, astfel încât la 31 decembrie 2015 se ridica la 3,15 milioane hectare, a anunţat Adam Crăciunescu.

"Odată cu aprobarea Codului Silvic, fostul ICAS Bucureşti (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" - n.r.) a devenit unitate independentă şi administrează 48.000 de hectare, iar diferenţa reprezintă suprafeţele puse în posesie în urma unor hotărâri definitive şi irevocabile în instanţă", a spus Crăciunescu.

RNP-Romsilva a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 1,588 miliarde de lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli, profitul brut depăşind 220 de milioane de lei.

"Romsilva a încheiat încă un an cu rezultate foarte bune. Cifra de afaceri realizată este de 1,588 miliarde lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli. Rezultatul brut al activităţii se situează la nivelul de 220 milioane lei, cu 72,6% mai mare decât cel bugetat. De asemenea, Romsilva deţine certificate FSC pentru o suprafaţă de 2,32 milioane hectare, ceea ce arată preocupările regiei pentru o gospodărire sustenabilă a fondului forestier", a spus Crăciunescu.

Potrivit datelor RNP, regenerarea pădurilor în 2015 a fost asigurată pe o suprafaţă totală de 16.907 ha, din care 10.037 ha (60%) au fost regenerări naturale. Pentru reconstrucţia ecologică a unor terenuri degradate s-au împădurit 49 ha în perimetre de ameliorare din Botoşani şi Olt, iar consolidarea plantaţiilor din anii trecuţi s-au efectuat completări pe 3.442 ha şi au fost refăcute plantaţii calamitate pe 354 ha.

Pentru lucrările de regenerare s-a folosit un număr de 37,3 milioane puieţi forestieri, produşi în pepinierele proprii, iar valoarea totală a cheltuielilor este de 109,6 milioane lei.

Potrivit sursei citate de Agerpres, investiţiile realizate în 2015 din fonduri proprii s-au ridicat la 73,9 milioane lei, acestea fiind orientate pentru dotarea unităţilor Romsilva cu utilaje productive moderne, retehnologizarea proceselor de producţie, precum şi pentru asigurarea unor condiţii normale de muncă pentru angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb