• Preambul
1. Sunt două tipuri de întrebări obsedante şi pline de obidă care ne muncesc minţile şi sufletele cu ocazia fiecărei noi catastrofe care depăşeşte în tragism şi absurditate dezastrul imediat anterior.
Pe scurt, iată-le: de ce ei nu păţesc niciodată nimic? de ce noi, în schimb, suntem vinovaţi fără vină sau suspecţi uzuali?
Pe larg, iată-le:
(i) cum este posibil ca, pentru ilegalităţi atât de făţişe, comise parcă
(a) în dispreţul armatelor de organe de control şi al redundantelor autorităţi plătite regeşte din bani publici,
(b) sfidând eticheta de cea mai "transparentă" şi mai "informată" dintre lumi şi
(c) batjocorind "ordinea liberală bazată pe reguli",
infractorii, criminalii, drogaţii şi chiar nătărăii care, din incompetenţă crasă, aruncă în aer bugete naţionale, spitale sau depozite de carburant, să reuşească mereu să scape nepedepsiţi şi nevătămaţi?
(ii) cum e posibil ca, în timp ce noi, toţi ceilalţi, am ajuns să fim suspectaţi, controlaţi, executaţi silit, carantinaţi şi spionaţi permanent, o întreagă pletoră de corupţi, de prestatori de servicii infracţionale şi de cocalari să reuşească să îşi blureze identitatea şi să îşi dilueze vina în mulţime, fiind mereu beneficiari ai imunităţii de răspunderea juridică, morală sau politică?
Explicaţia simplificată se rezumă la două atribute ale lumii subterane şi ale statului profund: stabilitatea şi predictibilitatea.
• Stabilitatea ...
Reţelele mafiotice de sens se aglutinează în timp, deci necesită stabilitate. Este nevoie de lideri interminabili, transformaţi în idoli (falşi, desigur, dar care dau bine pe soclu) aureolaţi cu mitul invincibilităţii şi al infailibilităţii. Cu astfel de ancore, locotenenţii şi consilierii dobândesc gravitaţie, atrăgând fluxurile de numerar, oportunităţi şi resurse. Devin rapid dispeceri de bani şi, deci, noduri indispensabile în reţeaua mafiotică de sens.
Locotenenţii şi consilierii lor, ONG - urile, presa şi influencerii care se alimentează de la fluxul de grăunţe aruncate de statuile vii ale reţelelor, ba chiar ambasadele şi instituţiile financiare sau politice internaţionale la care sunt mufate zisele statui vii reprezintă exoscheletul care îi fac aproape inexpugnabili pe toţi membrii reţelei.
• Predictibilitatea...
Pentru reţea, să crezi că: (i) dacă pleci din punctul A, după ce achiţi tichetul (în bani, natură sau libertate) şi (ii) respecţi indicaţiile preţioase ale şoferului, (iii) ajungi cu siguranţă în punctul B, unde vei putea bea şampanie cu roaba, este o regulă sfântă.
Fluxurile de bani şi resurse, administraţia, diplomaţia (relaţiile cu reţelele paralele, concurente sau rivale) sunt precise şi de nezdruncinat.
Afacerile, politicile, trendurile sociologice sau culturale - toate se derulează aproape exclusiv în reţea. Aşa-numitele "externalităţi" sunt fie rarităţi exotice sau excentrice, fie probe falsificate, de faţadă, ale caracterului aşa-zis concurenţial şi liberal al activităţii.
De exemplu, achiziţiile publice nu se câştigă - ele se încredinţează. În ultimii 20 de ani, jumătate din achiziţiile publice ale României au luat căi corupte. Vorbim de peste 500 de miliarde de euro. Nimic nu a ieşit din reţea către concurenţii neaveniţi.
Dacă membrul reţelei a plătit, el îşi va fi recuperat înzecit investiţia, în vreun fel sau altul.
• Imunitatea şi convingerea că membrul reţelei este implacabil...
Chiar dacă "afacerea" este criminală, membrul reţelei va fi apărat de răspundere, atât prin intervenţii directe în administraţie şi justiţie, cât şi prin conspiraţia tăcerii (cunoaşteţi acest fenomen mai ales sub numele de omerta).
Pentru a salva aparenţele, din când în când, un ţap ispăşitor este aruncat la lei sau obligat să ia asupra sa toate crimele. Unul ispăşeşte, altul se ascunde, ca să nu ispăşească. Este sacrificiul necesar ...
În acest fel, fenomenul infracţional se extinde ca o pecingine în lumea noastră şi, frustrant, nu generează aproape deloc puşcărie şi nici faliment şi nici excomunicare a delincvenţilor, în ciuda alunecării statului modern către totalitarismul digital.
Circulaţia elitelor sau a etichetelor în reţea nu subminează reţeaua, ci conduce la cimentarea relaţiilor şi a încrederii în cercul din jurul idolilor eternizaţi pe post ai sistemului, la cultivarea conştiinţei faptului că mafiotului, mic sau mare, nu i se poate întâmpla nimic în reţea, pentru că are o imunitatea totală şi interminabilă, atribut pe care şi-l procură în schimbul cotizaţiei la sistem (cu excepţia ţapilor ispăşitori, care fac parte din joc).
Stabilitatea şi predictibilitatea reţelelor mafiotice de sens vor perpetua la nesfârşit acest fenomen.
Fenomenul nu va fi oprit prin execuţia publică, la TV, a sărăntocilor reţelei, care au avut neşansa de a trage paiul scurt al pariului de desemnare a vinovatului de serviciu.
Demolarea trebuie să înceapă prin torpilarea postamentului pe care au fost puse statuile idolilor falşi, eternizaţi pe post, ai sistemului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 06:11)
Arafat presedinte!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 09:53)
In PSD toti au familii si clanuri de afaceristi prosperi!
Sa impartaseasca tarii cum reusesc asta ca sa fim toti bogati si statul sa incaseze suplimentar miliarde de lei si euro la buget fara majorari de taxe si impozite.
Mihaela Grindeanu, soția vicepremierului și ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, a preluat integral o firmă de dezvoltare imobiliară, dintr-una din cele mai bogate comune din România, de la familia prim-vicepreședintelui PSD Timiș, antreprenorul Adrian Cionca, deținătoare a unui grup de profil.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 10:00)
o, da toti au cate o matusa tamara care-i sponsorizeaza cu sute de mii chiar milioane de euro, si normal e o COINCIDENTA.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 10:09)
si noi restul care n-avem neamuri milionare in euro, sau dc avem nu ne dau noua banii :)), suntem prosti. mai ales ca "mama mea sunt eu".
Apropo de ce nu s-a dus dna ul peste deputatul mitreliera cand a spus la tv ca mama lui care-l sponsoriza, e el?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 11:02)
Nu stiu (sau mai degraba stiu) cum se face ca toti fac miliarde din afaceri, desi sunt mediocri (in cel mai bun caz) din toate punctele de vedere si fara studii, sau cu diplome de la universitati obscure din tara, obtinute fara sa frecventeze cursurile (Romania educata!) in timp ce alti romani, bine scoliti la universitati de top din afara, sau chiar si din tara (desi nu avem nici macar una in top 500 universitati din Europa) nu reusesc asta.
Ar trebui ca PSDul sa organizeze un forum pe teme antrprenoriale in care prostimea de acolo (fara diplome de valoare, dar cu miliarde in conturi) sa lumineze titratii de aici in materie de afaceri. Sa-l trimita primarul Marean "care este"Vanghelie, pe primarul Pandele de Voluntari, pe cel de Crevedia, pe cel de Caracal, pe nepotul lui Ciolacu si alte cateva mii ca ei, in frunte cu Stanescu, un fel de Al Capone de Oltenia, sa lumineze ceilalti afaceristi din Romania care se zbat sa isi achite TVAurile si sa-si plateasca angajatii.
La noi Prostul este mare om de succes si Omul scolit este muritor de rand pe strada, in spital, acasa, oriunde in Romania.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 16:10)
in pnl si usr sint toti saraci lipiti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 09:30)
Teorii,studiate si neaplicabile in practica.
3. Comentariu
(mesaj trimis de Mihai în data de 04.09.2023, 09:31)
Superba analiza din toate punctele de vedere.Cheia pt.rezolvarea problemei este pe termen mediu EDUCATIA.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 13:35)
cheia este cum sa cresti ca sa ajungi ficus
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 10:16)
Intrebarea e ce poti sa faci cand insasi statul a devenit mafia? In afara de a pleca din tara?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 11:10)
Sa lupti! Ucrainenii au o lupta mult mai grea decat a noastra si totusi o duc, pe cand noi preferam sa dam bir cu fugitii.
Crezi ca in afara vei fi bine primit? Vei fi tolerat, dar nu vei fi niciodata unul de-al lor.
Spune intotdeauna ce ai de spus si incearca sa deschizi ochii si celor din jurul tau ca poate asa se vor trezi la realitate si vor deveni utili tarii macar o data la 4 ani cand votam.
Sper ca adevaratii oameni de afaceri din Romania sa se trezeasca din letargie si sa finanteze un partid cu oameni adevarati ca sa avem totusi ce vota.
Asta este singura cale care a mai ramas Romaniei. Un nou partid, curat si bine intentionat pentru ca PSD-ul si PNL-ul nu au de gand sa renunte la baroni, la corupti, la mascarici si la interesele de partid.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Alice în data de 04.09.2023, 19:06)
Pleacă !!!!!Până mai poți.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 20:11)
Nu poate pleca decât în slujba altui capitalist unde va fi la fel de mult exploatat poate doar pe un salariu mai mare.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 12:17)
Răspunsul la cele două dileme ridicate în articol este ridicol de simplu.
Cei de la punctul (i) sunt Micii și Marii Burghezi ce-și asigură un trai ultra-luxos prin exploatarea celor de la punctul (ii). Câteva exemple: marile corporații, micii patroni, bugetarii Cosmopoliți trădătorii contra-revoluționari ce au spoliat tot ce s-a putut imediat după 89 (securiștii, eșalonul 2 PCR, micii și marii șmenari din întreprinderi) precum și urmașii acestora, dezvoltatorii imobiliari, rentierii.
Cei de la punctul (ii) sunt clasa muncitoare, Proletariatul, cei care nu au capital și își asigură SUBZISTENȚA prin vânzarea propriei ființe către Burghez. Câteva exemple: restul.
Explicațiile date de autor nu surprind adevărul complet. Explicația e mult mai simplă: în capitalism tot ce contează este profitul. Profitul burghezului desigur. Pentru obținerea și maximizarea profitului orice se admite, inclusiv exploatarea nemiloasă a Proletarului fraier căruia i se induce zilnic în minte cât de bun e Capitalismul și că, de fapt, "micile" nereguli ce apar "ocazional" sunt o consecință a unei proaste organizări și nu o cauză naturală a sistemului exploatativ în care a fost aruncat.
Fals. Organizarea e perfectă. Face exact ce și-a propus: extrage valoare din majoritatea populației muncitoare în beneficiile exclusive ale unei minorități parazite numită burghezie. Restul e propagandă.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 14:13)
...minorități parazite numită burghezie... citat din Ana Pauker?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 14:25)
:) haha da da. dar pe vremea lui ceasca erau tot exploatati romanii, munceau toti pe o dacie pe viata, un apartament tip cutie pe viata si deschideai frigiderul numai sa te racoresti , ca n-aveai nimic in el.
deci parazitul care-i exploata pe toti era statul. tot aceeasi marie cu alta palarie.
secretul e sa spui NU salariului. ca tu te bagi singur in lat. pt ca e mai comod sa-ti dea cineva salariu sa-ti spuna ce sa faci. mai comod decat alternativa, sa fii stapan pe viata ta si pe munca ta. cam asa cum e "burghezia", oameni cu nimic diferiti de cei ce stau comozi pe salariu. povestea e ca elon musk a devenit elon musk:) pt ca nu si-a gasit job dupa facultate. si restul e istorie. dar si-a cautat. norocul lui a fost ca n-a gasit.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Ionut în data de 04.09.2023, 14:48)
Pai acum te exploateaza statul???eu nu am vazut bugetar exploatat.astia o duc chiar bine.exploatatii sunt in companiile private acum,ca nu se poate sa fim toti patroni fara salariati.oricum articolul este despre statul PARALEL,nu despre salariati,patroni,burghezi etc.e bine sa citim,dar sa incercam sa si intelegem ce citim.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 14:56)
ooo, da. dc ii intrebi pe bugetari o sa vezi ca se considera exploatati pe plantatie :)). chiar dc is platiti bine.
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Alice în data de 04.09.2023, 19:15)
Asta ne-o spunem noi înșine toată ziua.Vrem,desigur,sa fim din ceea ce spui tu.Atâta doar că nu știm s-o facem.Si atunci?Să ne agățăm toți în lațul ăla?La propriu?Suntem milioane cei ce știm să muncim pentru alții și atât.Si înaintea noastră au fost alții,generații întregi.Dar acum s-a ajuns la un dead-end pe care D-l PI PErea, bine l-a evidențiat.Păcat că s-a asociat cu cei de la AUR.Îl vedeam mai bine într-un USR resuscitat.
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 19:47)
Nu. Din observarea realității. Dar dacă nu-ți place să le zici burghezi, că de... ești cosmopolit și modern, le poți spune "băieți deștepți". Tot aia e.
5.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 19:54)
Bugetarii, și aici mă refer la elita bugetarească plătită obscen de mult și nu la majoritatea plătită prost, sunt trădători de clasă. O bună parte din ei sunt și burghezi având fel de fel de firme.
Lupta nu este privați vs. bugetari. Ci muncitori vs. Capital.
5.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 20:08)
atunci sa speram ca se introduce cat mai curand venitul universal globa, pt ca spre asta se tinde cu robotizarea, si atunci lucreaza doar cine mai vrea extra money
5.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 20:41)
Venitul universal global este o mită, o firimitură dată proletariatului, pentru a-l anestezia și a-l determina să nu se ridice împotriva opresorilor. Un drog menit să-l facă dependent și obedient față de stăpânul care la cea mai mică abatere îi va lua acest "ajutor".
De ce să accepte Proletariatul o asemenea umilință și încă un jug pus de Burghezie când toată avuția acestuia din urmă e făcută cu truda și sacrificiile celui dintâi?
5.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 20:53)
pt ca comunism am mai trait si a fost doar saracie si prostie maxima. noroc ca erau inchise granitele ca nu statea nici dr---u cu "proletarii" la conducere. se golea tara si plecam toti in vest.
banul nemuncit se va spulbera rapid si ajungem toti napoi in 88
5.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 21:08)
Banul nemuncit în capitalism este acumulat exclusiv de către Burghezie în defavoarea Proletariatului exploatat de către aceasta. Deci banul nemuncit nu se spulberă ci se acumulează de către burghezul ce deține capital, în timp ce banul muncit de proletar se spulberă. Câți români își permit să pună deoparte din banii lor munciți la sfârșitul fiecărei luni?
Războiul economic crunt dus de către Capitalul Occidental împotriva noastră, politicile idioate ale lui Ceaușescu, trădarea lui Gorbaciov, trădarea aparatului de stat, toate au contribuit la situația dezastruoasă a anilor 80.
România în 89 a pierdut un război de uzură. Consecință: după contra-revoluție, întreaga industrie românească a fost sistematic și DELIBERAT destructurată și distrusă pentru a nu exista riscul să fie modernizată și să facă competiție capitalului occidental. Văzută prin prisma pierderii acestui război invizibil, migrarea uriașă a populației aptă de muncă și bine pregătită a României către Vest nu mai este un mister.
5.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 21:19)
aveti dreptate, e o foarte mare diferenta intre cei ce "au" si cei ce "n-au", si creste zilnic.
diferenta care ar trebui rezolvata acum pana nu e prea tarziu si se ajunge la o catastrofa gen comunism, fascism, anarhie etc. venitul universal global pt toata lumea platit de cei f bogati /corporatii prin taxe ar mai echilibra diferentele, sau impozitul foarte progresiv , gen cum e in tarile nordice.
dar clar ceva trebuie facut acum.
5.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 21:45)
Nu văd cum ar putea rezolva problema, ci dimpotrivă ar exacerba-o după cum am explicat la 5.9.
Mă tem că viitorul va fi comunist (într-o altă formă decât cel opresivo-tembel trăit de noi) sau nu va fi deloc. Pământul cu resurse limitate în care lăcomia fără limite a unui număr extrem de mic de oameni dictează soarta celorlalți și chiar a întregii biosfere, este sortit pieirii. Pieirea literală - extincție - nu metaforică.
Războaiele, migrarea în masă, schimbările climatice, bolile modernității, distrugerea tuturor reperelor morale sunt consecințele capitalismului, o formă modernă a imperialismului.
5.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 22:11)
e si asta un punct de vedere. comunismul a fost incercat in taspe tari si peste tot a esuat.
in plus in romania sunt milioane de oameni care nu sunt de acord cu comunismul, cei ce sunt putin peste medie mai exact.
5.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 22:53)
Este și aici o discuție întreagă pe care nu sunt capabil s-o port la ora asta. Doar asupra câtorva fapte vă atrag atenția. Atunci când o țară comunistă eșuează (orice ar însemna asta) se spune că, Comunismul a eșuat. Dar atunci când o țară capitalistă eșuează se spune că Țara a eșuat.
România, o țară capitalistă, este eșuată din aproape toate punctele de vedere, lucru recunoscut de însăși de președinte. Cui atribuim eșecul în acest caz? Capitalismului sau țării?
O groază de alte țări în care Capitalismul neo-liberal este în floare sunt "eșuate". A cui este vina? A capitalismului sau a țărilor care n-au știut să-l aplice "cum trebuie"? Păi dacă aplicăm al doilea tip de gândire, n-ar trebui să-l aplicăm oare și Comunismului?
Și un ultim exemplu. În USA, centrul Imperial, marele promotor al Capitalismului, clasa de mijloc e decimată, visul american (așa-zisă mobilitate socială) e mort, accesul la îngrijirea medicală e inaccesibil pentru mulți, populația nu-și poate cumpăra locuințe etc. etc. Al cui este eșecul? Al țării? Al democraților? Al republicanilor? Poate nu-i niciun eșec și de fapt lucrurile nu-s atât de rele pe cât lasă cifrele să se înțeleagă.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 16:07)
drogurile si retelele de traficanti sint tolerate si protejate , lupta antidrog este la misto . de ex predoiu care se face praf cu lupta a legalizat si introdus etnobotanicele pe vremea lui boc care a imputit clujul . o societate formata din prosti needucati , bolnavi si drogati este f usor de condus , visul smekerilor care conduc lumea.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 21:58)
Sa ne uram la Lascut, ca este proaspătă. Finul Necsulescu îi face rost de o condamnare cu suspendare. Cum? Asa, cum s-a învârtit și el și din cercetat și învinuit ca a primit mita 10k euro a ajuns de unde a plecat, adică șeful cu gulerul super alb la Capitala. Mai poate sa se pună cineva cu oameni ca ei?