CITIGROUP ŞI OANDA ANTICIPEAZĂ Presiuni pe dolar în 2021, ca urmare a descoperirii vaccinurilor împotriva Covid-19

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2020

Evoluţia indicelui Dollar de la începutul anului curent. Sursa: Market Watch

Evoluţia indicelui Dollar de la începutul anului curent. Sursa: Market Watch

Citigroup se aşteaptă ca dolarul american să piardă până la 20% anul viitor, dacă vaccinurile devin disponibile pe scară largă, iar investitorii nu vor mai căuta plasamente refugiu

Moneda SUA, dolarul, va scădea cu până la 20% în 2021, în cazul în care vaccinurile împotriva Covid-19 vor apărea pe piaţă şi vor fi distribuite pe scară largă, susţinând revenirea la o viaţă normală, care va relansa creşterea economică şi comerţul global, potrivit băncii americane Citigroup Inc.

Strategii instituţiei de credit preconizează: "Credem că distribuţia vaccinurilor va elimina toate motivele de apreciere a dolarului, permiţându-i monedei americane să urmeze o cale similară cu cea pe care a experimentat-o de la începutul până la mijlocul anilor 2000, când a început o depreciere de mai mulţi ani".Indicele Bloomberg Dollar, care a scăzut cu aproximativ 11% faţă de vârful consemnat în martie, a intrat de luni sub presiuni suplimentare, în urma apariţiei ştirii legate de vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de americanii de la Moderna Inc.

Amintim că Moderna a dezvăluit datele unor studii care arată că vaccinul său experimental împotriva Covid-19 este extrem de eficient (în proporţie de 94,5%).

Ştirea a venit la doar o săptămână după o actualizare la fel de optimistă lansată de gigantul american Pfizer Inc. din SUA şi partenerul său german BioNTech SE.

Ieri, Pfizer şi BioNTech au informat că vaccinul lor prezintă o eficienţă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19, conform rezultatelor finale ale testului clinic desfăşurat la scară largă.

În acest context, analiştii spun că cererea de plasamente sigure (refugiu), precum yenul nipon şi titlurile de trezorerie din SUA, este afectată, iar pe viitor dolarul va avea de suferit.

Strategii susţin de luni de zile că un rezultat cert al alegerilor din SUA (desfăşurate în 3 noiembrie), descoperirile vaccinurilor eficiente împotriva Covid-19 şi politica băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed) ar putea da o lovitură simţitoare dolarului. Alegerile nu au fost, în cele din urmă, catalizatorul unei scăderi semnificative a monedei SUA, dar Citigroup subliniază că fundalul macroeconomic, per ansamblu, va fi un factor mai important pentru evoluţia dolarului în viitor. Banca se aşteaptă ca, pe lângă impactul descoperirilor de vaccinuri, dolarul să sufere deoarece Fed îşi va menţine politica relaxată pe măsură ce economia globală se va normaliza şi investitorii se vor îndepărta de activele SUA, orientându-se către activele internaţionale.

Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de şase valute majore, scăzuse cu 0,08% ieri dimineaţă, la ora 08.13, ajungând la 92,34 dolari. Anterior, acesta coborâse la 92,25 dolari - cel mai scăzut nivel din 9 noiembrie până în prezent. De la începutul anului, indicele Dollar a pierdut 4,2%, conform datelor Market Watch. Cel mai mare declin anual al indicelui (măsurat de Intercontinental Exchange Inc.) a avut loc în 1985: -18,5%.

Oanda: "Fed va stabili o reducere suplimentară a dobânzii, care va adăuga presiune pe dolar în 2021"

Presiunea pe moneda SUA s-a amplificat ieri, când indicele Dollar a ajuns la cel mai mic nivel al ultimei săptămâni, pe fondul temerilor legate de efectele răspândirii coronavirus.

"Dolarul SUA a scăzut overnight, în urma publicării datelor care arată evoluţia dezamăgitoare a vânzărilor cu amănuntul în SUA şi a îngrijorărilor din ce în ce mai mari cu privire la efectele pandemiei de Covid-19", declară, conform Reuters, Jeffrey Halley, analist la platforma de tranzacţionare valutară Oanda, care precizează: "Acest lucru va face ca, în decembrie, Fed să stabilească o reducere suplimentară a dobânzii, care va adăuga presiune pe dolarul american în 2021".

Cu o zi înainte, preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, spunea că "este o cale lungă" până la redresarea economiei americane.

Şi George Saravelos, de la Deutsche Bank, declara recent, potrivit poundsterlinglive.com, că în 2021, combinaţia dintre politica Fed şi creşterea cheltuielilor guvernamentale din SUA vor deprecia, probabil, dolarul, aşa cum s-a întâmplat şi în această vară.

Danske Bank nu crede în deprecierea dolarului

Contrar opiniilor specialiştilor de la Citigroup, Oanda şi Deutsche Bank, analiştii Danske Bank consideră că atractivitatea Statelor Unite ca destinaţie pentru capitalul internaţional va asigura, probabil, noi câştiguri dolarului, care va fi o monedă favorizată în 2021.

"Anticipăm un curs al euro de 1,20 dolari la trei luni, însă pe termen lung, dolarul va fi câştigătorul, cu un curs de 1,16 unităţi/euro peste 12 luni", consideră Lars Merklin, analist senior la Danske.

Ieri, un euro era cotat la circa 1,19 dolari, faţă de 1,16 dolari la data de 4 noiembrie, ziua care a urmat alegerilor din Statele Unite, respectiv un minim de 1,0630 dolari la momentul izbucnirii pandemiei în SUA, în luna martie.

Şi analiştii Barclays împărtăşesc ideea Danske. Wen Yan, strateg valutar la Barclays Londra, declară conform poundsterlinglive.com: "Creşterea cazurilor de coronavirus şi îngrijorările ulterioare legate de scăderi economice mai severe pe termen scurt - chiar şi cu o perspectivă mai constructivă pe termen mediu datorită dezvoltării vaccinurilor - au întrerupt avansul euro după alegerile din SUA. Credem că unele cereri reînnoite de active refugiu va limita câştigurile euro faţă de moneda SUA".

Conform Danske Bank, SUA vor rămâne o destinaţie dezirabilă pentru capitalul internaţional, ceea ce va susţine dolarul.

"În esenţă, SUA ar trebui să fie în continuare o piaţă cu o rată a dobânzii mai ridicată, iar acţiunile să continue să atragă investitorii străini. Asta înseamnă că SUA vor atrage probabil capital, ceea ce ajută în general dolarul", potivit afirmaţiilor lui Lars Merklin.

La rândul său, Bank of America nu este, încă, convinsă că dolarul american va continua să slăbească în următoarele câteva luni. Banca aşteaptă ca temerile legate de evoluţia coronavirusului şi blocajul activităţilor din Washington să submineze apetitul la risc şi să susţină dolarul. Banca se aşteaptă ca rata de schimb euro/dolar să scadă până la 1,14 dolari şi să rămână la acest nivel în primul trimestru al anului 2021.

Specialiştii menţionează, totodată, că în timp ce vaccinurile împotriva Covid-19 vor fi probabil o caracteristică a anului 2021, piedicile pe termen scurt vor fi resimţite puternic, generând necesitatea unei relaxări suplimentare a politicii Băncii Centrale Europene (BCE), care nu va fi favorabilă evoluţiei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb