CITR, ROCA şi ROCA X se reunesc sub umbrela Impetum Group

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 31 ianuarie 2020

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), ROCA (prima soluţie de consolidare a IMM-urilor româneşti care au un viitor valid, dar traversează un moment dificil) şi ROCA X (un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie) se unesc sub umbrela Impetum Group, care îşi propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business a companiilor din ţara noastră. Grupul a fost lansat ieri şi aduce la un loc capital, management şi servicii.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group şi fondator CITR, ROCA şi ROCA X, a declarat: "Impetum Group este suma a tot ceea ce am creat şi dezvoltat până acum. Este reunirea şi sinergizarea sub aceeaşi umbrelă a tuturor iniţiativelor pe care le-am dezvoltat în paralel în ultimii 20 de ani, cu scopul de a maximiza valoarea din orice business, indiferent de stadiul de dezvoltare. O economie solidă are nevoie de afaceri sănătoase, de capital, de adaptarea la tendinţele globale în tehnologie şi de antreprenori şi manageri curajoşi şi bine pregătiţi. Prin reunirea brandurilor CITR, ROCA şi ROCA X şi generarea de sinergii, Impetum Group va impacta mai mult decât suma companiilor şi astfel vom reuşi să contribuim în mod real la consolidarea economiei româneşti".

Impetum Group ar urma să aducă la un loc investitorii, managerii şi experţii în gestionarea situaţiilor dificile şi în finanţare şi va evalua nevoile fiecărei companii pentru a le direcţiona apoi spre unul dintre cele trei vehicule ale grupului.

În opinia liderului Impetum Group, economia României este fragilă, iar discrepanţele dintre companii sunt evidente.

Conform Impetum Group, 0,1% (729 de societăţi) din numărul total al companiilor din ţara noastră au active mai mari de 50 milioane euro şi produc 39% din cifra de afaceri la nivel naţional; 2.913 societăţi au active între 10-50 milioane euro şi produc 17% din cifra de afaceri la nivel naţional; 24.967 de societăţi au active între 1-10 milioane euro şi produc 23% din cifra de afaceri, iar 660.000 de firme (95% din numărul total al societăţilor din România) au active între 0-1 milioane euro şi produc 21% din cifra de afaceri a ţării. Dacă una dintre companiile mari suferă un eşec sau are un faliment răsunător, economia românească se debalansează şi mai mult, a subliniat domnul Cionca, în contextul în care fondatorii noului grup susţin că 50% dintre companiile de impact pentru economia românească (cu active de peste 1 milion euro) se găsesc în stare de dificultate.

Potrivit surselor citate, impactul tehnologiei în dezvoltarea companiilor de la noi din ţară este, încă, la un nivel incipient, deşi economia globală migrează de la cea industrială la cea axată pe tehnologie şi informaţii.

Andrei Cionca a mai afirmat: "Diferenţele dintre primele zece companii (ca valoare) de la nivel global şi cele din România sunt evidente, chiar dacă nu ne uităm care sunt ele. În timp ce primele 10 companii din lume sunt companii de tehnologie, în marea lor majoritate, în topul primelor 10 companii din România nu există nicio companie de tehnologie, ci se regăsesc, în general, companii de producţie. Putem, aşadar, să observăm că economia românească nu este, momentan, aliniată trendului global, dar nu putem să nu ne imaginăm că nu vom reuşi, într-o anumită perioadă de timp (1 an, 5 ani, 10 ani). Lansând ROCA X, am încercat să ne uităm la ce se întâmplă pe trei pieţe mari: SUA, Asia şi Europa şi care este rolul României în Europa. Anul trecut, în SUA nivelul investiţiilor tip venture capital a fost de aproape 120 miliarde dolari, în Asia nivelul a fost cam la jumătatea celor din SUA, iar în Europa, la circa 25% din nivelul SUA (puţin peste 30 milioa-ne dolari)".

Potrivit domniei sale, statisticile arată că 50% dintre companiile unicorn care activează în Silicon Valley sunt fondate de europeni. În acelaşi timp, în România, în 2019, investiţiile totale în tehnologie, atât cele private, cât şi cele guvernamentale, s-au cifrat la doar 767 milioane dolari, aflându-se la un nivel scăzut faţă de celelalte ţări europene, a mai precizat directorul Impetum Group adăugând: "Dacă ne uităm la sumă nu e rău, doar că trebuie să ţinem cont că 564 milioane dolari (n.r. din cele 767), adică peste 80%, reprezintă doar investiţiile într-o singură companie, UiPath. Deci dacă am anula rezultatul UiPath, am vedea că Româ-nia aproape nu contează în cadrul pieţei europene de tehnologie".

Cionca, Impetum Group: "Cea mai mare problemă a economiei româneşti este lipsa de resursă umană"

Cea mai mare problemă a economiei româneşti este lipsa de resursă umană, iar grupul vrea să dezvolte un program pentru consolidarea şi dezvoltarea culturii antreprenoriale de management din România prin formarea viitoarei generaţii de lideri, prin intermediul Fundaţiei Impetum, a mai precizat domnul Cionca.

Datele UNESCO arată că, în anul 2017, 35.973 de studenţi români studiau în străinătate, iar Impetum Group presupune că astăzi, numărul acestora depăşeşte 40.000. Conform domniei sale, calculele estimative ale grupului arată că aceşti 40.000 de tineri nu au nici o perspectivă reală de a se întoarce în ţară şi au costat bugetul României, 400 milioane euro, până în prezent.

"Am găsit o HG care reglementa costul cu şcolarizarea/elev/an, am înmulţit cu 40.000 şi cu 12 ani - atât cât au fost înscrişi la instituţiile de învăţământ de stat din ţară - şi suma este impresionantă. 400 milioane euro pe care statul român i-a cheltuit şi pe care astăzi România nu îi poate trans-forma în PIB pentru că acei tineri nu sunt în ţară şi nici nu plănuiesc să se întoarcă. Aceştia ar fi doar banii cheltuiţi, dar noi spunem că pagubele reale sunt necuantificabile pentru că nimeni nu poate calcula care ar fi contribuţia acelor tineri, dacă ar fi în ţară. Acesta ar fi adevăratul prejudiciu şi ar depăşi cu mult 400 milioane euro, credem noi", a explicat reprezentantul Impetum Group, care a realizat un studiu relevând că există o fereastră de oportunitate de un an după finalizarea studiilor universitare când tinerii îşi caută un loc de muncă, fiind angajaţi pe poziţii de începători, perioadă în care ar putea fi atraşi înapoi în ţară dacă li se oferă o perspectivă pe termen lung. Conform sondajului, realizat de grup într-o comunitate de studenţi români la Londra (pe un eşantion reprezentativ), problema care împiedică studenţii să revină acasă ţine de "lipsa unui mediu promiţător, în care salariul să fie direct proporţional cu munca depusă, iar beneficiile şi avansarea în funcţie să fie bazate pe ambiţie, capacitate şi muncă".

În acest sens, prin ROCA Management Accelerator, Impetum Group îşi propune (pentru primul an de activitate) să acorde 10 burse între 800 şi 1.000 euro lunar pentru absolvenţii români din străinătate pe care să îi aducă înapoi, să comprime perioada de formare a unui manager complet, într-un orizont de timp de 3-5 ani şi să le ofere ocazia să înveţe de la antreprenorii de succes din România. Cei 10 tineri recrutaţi ar urma să se implice, în toate companiile din portofoliul grupului pentru o anumită perioadă de timp, având un program bine definit şi obiective clar stabilite, au mai precizat sursele citate.

Conform surselor citate, astăzi, Impetum Group înseamnă: patru piloni - doi investiţionali (ROCA şi ROCA X), unul pentru management (ROCA Management) şi unul pentru servicii (CITR, având şi o divizie care încearcă să facă restructurare în afara procedurii de insolvenţă); peste 1.000 de proiecte gestionate în cei 20 de ani (majoritatea din sfera insolvenţei); 40 milioa-ne euro - capital în administrare, prin companiile sale (valoare pe care îşi propune să o tripleze în următorii cinci ani); 650 milioane euro - valoarea totală a patrimoniului administrat; 160 de specialişti; 10 filiale naţionale şi una internaţională, în Cipru.

Potrivit surselor, citate, cele trei branduri reunite sub identitatea noului grup îşi vor păstra profilurile de activitate distincte, acţiunea lor fiind concertată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb