Cîţu, lovit de psihologia înecatului

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 28 septembrie 2021

Sorin Rosca Stanescu

Florin Cîţu se agaţă de un fir de pai, în condiţiile în care nu ştie să înoate şi apele sunt adânci. Nici el nu-şi mai imaginează că ar mai putea rămâne, prin vreo minune, premier până la următoarele alegeri. Ultima sa redută este însă plasată undeva la primăvară. Crede - şi acoliţii lui cred la fel - că, printr-o complicată inginerie constituţională, acest lucru este posibil. Desigur, cu concursul PSD.

Să începem cu sfârşitul. Ce interes ar mai avea în acest moment PSD de a nu primi cu braţele deschise o putere care i se oferă pe tavă acestui partid? PNL este atât de slăbit, este anorexic chiar, încât nu prea mai are de unde să se împuţineze mai mult. Iar social-democraţii, electoral vorbind, s-au umflat suficient. Este momentul să pună mâna pe borcanul de miere. Să împartă cum ştiu ei cei 29 de miliarde, din care o parte sunt bani împrumutaţi, oferiţi de Uniunea Europeană pentru următorii ani. Chiar admiţând că cei care dirijează dronele PSD sunt sinucigaşi de profesie, tot nu ar putea lua o decizie atât de greşită, încât să ţină Partidul Social Democrat în banca de rezerve până la primăvara. În plus, sub ochii noştri, se schimbă cu rapiditate geografia politică europeană. Socialiştii sunt din nou pe val.

Dar care sunt mai exact calculele de ultimă oră operate de echipa Cîţu? Mai întâi mizează pe faptul că, astăzi, Curtea Constituţională va constata că moţiunea de cenzură, astfel cum a fost ea semnată, încalcă Legea Fundamentală. În consecinţă, nu mai este bună. Iar iniţiativa USR şi AUR trebuie aruncată la coşul de gunoi. Tot ce se poate. Dar care este pasul următor?

Pasul următor este anunţat de zile în şir de către PSD. Preşedintele acestui partid afirmă că ţine la dosar propria moţiune de cenzură. Semnată ca la carte de parlamentarii PSD. Şi că este decis să o depună chiar azi. Desigur, în eventualitatea în care Curtea Consituţională dă de pământ cu celălalt document. Şi, în aceste condiţii, care este paiul de care se mai agaţă Florin Cîţu?

Florin Cîţu i-a asigurat pe susţinătorii săi cei mai apropiaţi că va denunţa la Curtea Constituţională şi acest document. El afirmă, pe bună dreptate, că parlamentarii aceluiaşi partid nu pot introduce de două ori o moţiune de cenzură în acelaşi ciclu parlamentar. Şi este încredinţat că textul moţiunii PSD este, din această perspectivă, viciat. Pe motiv că ar exista acolo semnături şi ale unor parlamentari AUR şi USR. Dar dacă nu este aşa? Dar dacă, chiar dacă ar fi aşa, PSD, pe ultima sută de metri, se rezumă la parlamentarii propriului partid? În aceste condiţii ce mai rămâne din firul de pai de care se agaţă disperat înecatul?

Mai rămâne ceva. Mai rămâne o speranţă. Şi anume că, sub orice pretext, fie el şi total fals, PNL mai are posibilitatea de a ataca şi acest document tot la CCR. Iar CCR, ca de obicei, va amâna dezbaterea cazului şi luarea unei decizii. Când totuşi o va face, balonul va fi preluat de către Klaus Iohannis, care are mijloacele constituţionale de a trage de timp. Şi astfel acest Guvern, crede Cîţu, intubat, cu perfuzii, va mai putea supravieţui până la primăvară.

Dar în ce scop se cramponează acesta de centrul de comandă de la Palatul Victoria? Într-un singur scop. Până la primăvară, are timpul să organizeze lucrurile în aşa fel, legat de fondurile materiale care vor fi accesate de la UE, încât să poată împărţi, acolo unde trebuie, generoasele comisioane pentru consultanţă. Şi mai mult decât atât. Pot fi chiar puse la cale, după "pohta ce-a pohtit", unele dintre cele mai consistente licitaţii. După care, cu sacii în căruţă, PNL, supravieţuind agăţat de pai, ar putea sări voios pe mal, pentru a consuma în tihnă ceea ce a îngurgitat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Numai bazaconii spune vargatul...partea politica a "analizei" nu o comentez, dar partea cu PNRR răsturnând trenul cu bani peste guvern și patrie e comica: orice tragere de fonduri se face din 6 în 6 luni pe proiect în detaliu, business plan, etape, costuri, termene. Nu le îndeplinești, nu primești.

    srs-ule tu esti o LICHEA patentata de acelasi calibru cu catzu ! Dumneata , impreuna cu jigodia de bogdan chireac , impreuna cu toate haimanalele de pe latrinele voiculesciene, credeti ca veti mai primi vreo ciozvarta cand se va intoarce pesedeaua la ciolane in 2024.

    Dar veti primi suturi prin partile dorsale si veti schelalai pe mai departe degeaba la Luna...

    Lichele ati fost, lichele ati ramas ! Haidaaa, hingherii pa voi ! 

    1. de acord, dar cu un amendament: Orban si apoi Citu au dat partidelor sume mai mari decat socialistii si automat lichelele au primit si ei mai mult!

    Daca CCR anuleaza abuziv motiunea USR atunci inseamna ca semnaturile de pe motiune sunt anulate si ele, USR si AUR avand dreptul de a depune alta motiune. Nu poti spune ca motiunea depusa este nula si in acelasi timp sa sustii ca s-a depus o motiune. Pe de alta parte, chiar toata lumea a uitat ca guvernul este in perioada celor 45 de zile de interimat? Drogatul nu poate propune alti interimari si nici nu poate anula ministerele respective pentru ca s-ar schimba structura guvernului si-am fi tot in situatia de a fi obligat sa vina in Parlament. Oricum, eu cred ca CCR nu va anula motiunea USR, mai ales pentru ca PSD-ul e deja multumit cu drogatul sef la PDL, pesedicii ramanand cu toate variantele valabile daca va trece motiunea. Inclusiv un guvern USL 2, negat vehement dar avantajos pe termen scurt atat pentru PSD, care vor declara ca nu vor sa arunce tara in criza, cat si pentru PDL, care vor avea timp sa-si revina dupa dezastrul provocat de congres. Calculele lor se vor dovedi gresite, ambele formatiuni urmand a suporta consecinte electorale inainte de-a trage vreun folos din alianta respectiva, mai ales ca USL 2 va trai la fel de scurt ca USL 1 si va avea aceleasi probleme.

    Se pare ca si dvs ati remarcat dupa atata amar de vreme ca fsn conduce Romania , adica psd si pdl , ca exista o intelegere sa nu se deranjeze unul pe altul din tura lui la furat . acum e randul pnl sau pdl de fapt . spuneam in alt art al dvs de ce psd nu a facut niciodata plingere penala impotriva pdl si nici invers , iacata de asta . acum cu acest asa zis lider al psd , o caricatura de om , acestea au iesit la iveala complet . da aveti dreptate , sint lasati sa-si mai umple sacii cei din pnl si ce conteaza ca lumea sufera . parerea mea este ca va fi si mai groaznic daca ajunge psd la putere cu aceasta conducere extrem de toxica , cu mutul de rafila , dancu si restul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb