Reporter: Care este, mai exact, menirea E-acumulatori.ro pe piaţa noastră? Cu ce produse şi servicii vine şi care sunt atuurile acestora în faţa concurenţei?
Dan Tudose: Cu o experienţă în domeniu de peste 18 ani şi un portofoliu de 30.000 de produse, E-acumulatori.ro oferă soluţii complete dedicate generării de energie verde, de la sisteme fotovoltaice, solare sau eoliene, staţii de încărcare pentru maşinile electrice, până la baterii de stocare, acumulatori şi sisteme UPS. E-acumulatori.ro oferă consultanţă, recomandări şi răspunsuri la toate întrebările pe întreg procesul de achiziţie şi instalare. Scopul nostru este să ne asigurăm că fiecare client este informat şi are puterea de a alege serviciile şi echipamentele adaptate nevoilor sale, astfel încât să le poată utiliza eficient, la capacitatea lor maximă, în condiţii de siguranţă şi pe termen îndelungat.
Lucrăm cu tehnicieni şi consultanţi specializaţi pentru a identifica cele mai bune echipamente şi asigurăm servicii complete pentru o paletă largă de clienţi din toate industriile. Fie că vorbim de consumatori mari (clădiri de birouri, parcări publice sau private, ferme şi sere, asociaţii care promovează şi încurajează producţia de energie regenerabilă), fie de consumatori individuali (asociaţii de bloc, case sau rulote), E-acumulatori.ro garantează soluţii personalizate, cu un raport calitate-preţ excelent şi care asigură economii imediate.
Reporter: În contextul în care facem eforturi sa îndeplinim cerinţele UE de reducere a emisiilor de CO2, cum sunt primite în piaţă soluţiile E-acumulatori.ro şi cum evoluează cererea pe acest segment?
Dan Tudose: Pentru a susţine reducerea emisiilor de CO2, Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2050 să folosească energie din surse regenerabile în proporţie de 60%. Cu toate acestea, din cauza diferitelor politici, liberalizări, reglementări sau programe de susţinere a investiţiilor în energiile regenerabile de la o ţară la alta, pieţele de fotovoltaice variază considerabil. În 2019 eram pe locul 21 din 28 la capitolul capacitate de energie solară fotovoltaică per locuitor (71,4W), conform unui studiu EuObserv'ER, spre deosebire de Germania, Olanda şi Belgia, care se situau în fruntea clasamentului cu o capacitate instalată de 590W/locuitor, respectiv 400W. De unde această diferenţă semnificativă? Aceste ţări au derulat multiple programe naţionale de stimulare a investiţiilor în energie regenerabilă, accentuând importanţa independenţei energetice şi scăderea impactului asupra mediului înconjurător.
În România, vorbim cu siguranţă de o cerere în creştere pentru sistemele care generează energie verde şi consumatorii sunt din ce în ce mai interesaţi şi informaţi. Cu toate acestea, asemeni ţărilor menţionate, avem nevoie de programe multianuale clare de finanţare cu decontare rapidă şi predictibilitate în strategia autorităţilor, atât pentru consumatori casnici, cât şi pentru cei industriali.
"Pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze trecerea către energia verde"
Reporter: Cum apreciaţi evoluţia segmentului de energie eficientă şi în ce măsură credeţi că vom reuşi să trecem de la energia convenţională la cea regenerabilă?
Dan Tudose: Într-un context în care lumea se îndrepta deja spre sustenabilitate, din dorinţa de a-şi micşora impactul asupra mediului înconjurător, pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze trecerea către energia verde. Practic, un număr din ce în ce mai mare de companii au început să-şi dorească să-şi reducă amprenta de carbon, să câştige mai multă independenţă energetică şi să-şi scadă costurile fixe. Iar noi, la E-acumulatori.ro, asta facem: ajutăm companiile (cât şi consumatorii individuali) să-şi îmbunătăţească mixul energetic şi să-şi producă singuri energia, direct la locul de consum, din surse regenerabile. Iar soluţiile pe care le oferim clienţilor noştri vin să susţină viziunea pe care o avem pentru viitor, anume încrederea că vom ajunge să folosim exclusiv energie regenerabilă, soluţiile sustenabile fiind singura noastră şansă care ne poate ajuta cu adevărat să ne salvăm planeta.
Reporter: Din ce zonă vine cea mai mare cerere şi pentru care dintre produsele/soluţiile E-acumulatori.ro?
Dan Tudose: Cererea cea mai mare o avem, cu siguranţă, pentru sistemele de panouri fotovoltaice, în special pentru că acestea oferă o serie de beneficii atât pentru consumatorii individuali, cât şi pentru cei industriali. La nivel rezidenţial, ele asigură oricărui proprietar de casă independenţă energetică (aproximativ 70-80% din ce consumă vine din panouri) şi o economie importantă la factura de energie. La nivel comercial sau industrial, sisteme fotovoltaice sunt folosite de o paletă largă de companii, de la clădiri de birouri, parcări publice sau private la hale industriale, sere sau ferme agricole. Pe lângă faptul că sunt soluţii sigure de energie regenerabilă, prietenoase cu mediul înconjurător, sistemele fotovoltaice asigură scăderea costurilor fixe şi creşterea exponenţială a eficienţei energetice. Investiţia se face o singură dată, se amortizează într-un timp scurt, iar energia se produce şi se consumă local, zi de zi, ori de câte ori este nevoie.
În acest moment, pentru noi, cererea cea mai mare vine din zona rezidenţială, cerere stimulată şi de programele derulate de Asociaţia Fondului de Mediu (Casa Verde Fotovoltaice). Considerăm că şi demararea programului Electric-UP va creşte interesul companiilor mici şi mijlocii, în timp ce instituţiile publice vor aştepta implementarea PNRR şi a programului AFM pentru iluminat LED.
Reporter: Cu ce parteneri aţi lucrat pentru instalarea sistemelor fotovoltaice şi ce proiecte aveţi în acest sens?
Dan Tudose: Avem proprii noştri tehnicieni şi consultanţi specializaţi care au o experienţă vastă în instalarea de soluţii de energie regenerabilă, comercializăm echipamente de la producători renumiţi şi asigurăm prin resursele proprii servicii complete pentru clienţi din toate industriile.
Reporter: Care este raportul preţ/beneficii pe acest segment?
Dan Tudose: Panourile fotovoltaice E-acumulatori.ro asigură oricărui proprietar de casă independenţă energetică (aproximativ 70-80% din ce consumă vine din panouri) şi o economie importantă la factura de energie. Mai mult, acesta poate deveni prosumator (mic producător de energie care poate livra surplusul în reţeaua naţională) şi poate beneficia de subvenţii importante de la stat prin programele dedicate derulate de Ministerul Mediului sau Administraţia Fondului de Mediu.
Pe lângă faptul că energia este produsă şi se consumă local, un alt avantaj major al generării de energie verde cu ajutorul sistemelor fotovoltaice E-acumulatori este amortizarea investiţiei într-un timp scurt. Atât pentru consumatori individuali, cât şi pentru firmele de mici sau mari dimensiuni, costurile de amortizare sunt transparente. Astfel, dacă vorbim de instalarea unor panouri fotovoltaice, acestea încep să producă imediat, iar investiţia pentru, spre exemplu, o hală, un depozit sau o parcare acoperită, se amortizează în 5-6 ani. Mai mult, durata de viaţă a echipamentelor fotovoltaice este de 25-40 de ani, acestea presupun costuri minimale de mentenanţă şi sunt cele mai ecologice sisteme de producere a energiei electrice.
"Maşinile electrice - prezente în număr din ce în ce mai mare în România"
Reporter: Cum apreciaţi concurenţa pe partea de staţii de încărcare a maşinilor electrice?
Dan Tudose: Pe lângă sistemele fotovoltaice, noi credem şi susţinem foarte mult extinderea infrastructurii pentru maşinile electrice. Aceste sunt prezente în număr din ce în ce mai mare în România. Deşi mai avem loc considerabil de creştere, piaţa este fragmentată, într-o stare incipientă şi cu mulţi jucători, reţeaua de încărcare arată mai bine anul acesta, faţă de anul trecut. Observăm un ritm de creştere de aproape 100% de la an la an. Astfel că va fi din ce în ce mai important atât pentru consumatorii individuali, cât şi pentru companii să instaleze staţii de încărcare a maşinilor electrice. Sperăm să vedem şi aici interes mai mare din partea statului şi programe menite să susţină atât achiziţia de maşini electrice, cât şi pentru dezvoltarea reţelei de încărcare naţionale.
Reporter: Cum vedeţi cadrul legislativ în acest domeniu?
Dan Tudose: Sunt mari progrese în sector, în special în ceea ce priveşte reglementările prin care consumatorii pot deveni prosumatori. Acum, orice instalaţie de până la 100 kwp se poate conecta rapid la sistemul naţional şi poate primi beneficiile de prosumator. Ce ne dorim în continuare este un cadru legislativ predictibil şi extinderea facilităţilor până la 1 MWp. Pe segmentul rezidenţial, aşteptăm noile programe Casa Verde pentru 2021, alături de un cadru multianual de subvenţionare a instalării de sisteme fotovoltaice.
Reporter: Cum arată, în concepţia dumneavoastră parcările viitorului?
Dan Tudose: Parcările viitorului sunt, în viziunea noastră, parcările acoperite de panouri fotovoltaice. E-acumulatori.ro pune deja la dispoziţie şi un sistem complet de consultanţă, finanţare şi execuţie pentru aceste tipuri de parcări. Ele pot fi conectate la reţea sau la staţii de încărcare pentru vehicule electrice, iar instalarea se realizează într-un termen foarte scurt şi cu un cost competitiv. Aceste parcări pot include şi stocarea de energie în baterii pentru a asigura o rezervă de energie în funcţionarea autovehiculelor şi a evita întreruperile în alimentarea cu energie electrică. Amortizarea investiţiei se face repede, fiind posibilă inclusiv accesarea de finanţare europeană pentru acoperirea costurilor de achiziţie şi instalare. De asemenea, pe lângă faptul că o parcare acoperită de panouri fotovoltaice poate încărca maşinile direct de la soare, le şi protejează de efectele nedorite ale acestuia.
Reporter: Cum vedeţi oraşele smart şi ce avem de făcut ca să avem astfel de oraşe?
Dan Tudose: Într-o lume tot mai conştientă de impactul pe care îl are asupra mediului şi în care se pune din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitate, oraşele smart vor fi cele care vor integra atât soluţii de folosire a energiei regenerabile, cât şi tehnologie de ultimă generaţie. Un rol important îl vor avea clădirile verzi, care vor fi acoperite de sisteme fotovoltaice şi care vor contribui în mod direct la scăderea emisiilor de carbon, atât prin eficienţă energetică, cât şi prin design minimalist şi integrarea materialelor de construcţie eco. Mai mult, oraşele viitorului vor include vehicule electrice, care se pot încărca uşor pe timpul zilei din parcări cu panouri fotovoltaice, dar şi tehnologii care vor conecta toate aceste soluţii între ele pentru a face viaţa oamenilor mai uşoară şi mai sustenabilă.
Reporter: Mulţumesc!